Porkkanakakku käy vegaanille, kun teet voikreemin kookosöljystä.
Porkkanakakku käy vegaanille, kun teet voikreemin kookosöljystä.

Onko juhliisi tulossa vieraaksi kasvissyöjä, munalle allerginen tai maidon välttäjä? Leivo kakku vegaanisesti, niin se maistuu kaikille. Näillä vinkeillä onnistut.

Monitoimiraakis banaani

Vegaanisista leivonnaisista puuttuu kananmuna, joka parantaa leivonnaisten rakennetta ja mehevöittää leivonnaisia. Myös banaanilla on samat ominaisuudet. Muusaa banaania kakkutaikinaan tai käytä sitä sidosaineena vaikka kaurakekseissä.

Papuja taikinaan

Mustapavut ovat loistava mutakakun raaka-aine niin kummalliselta kuin se kuulostaakin. Kun pavut soseutetaan samettiseksi ja joukkoon sekoitetaan tummaa suklaata, harva maistajista arvaa, mikä raaka-aine on herkullisen leivonnaisen salaisuus. Tarkista, että myös ostamasi suklaa on vegaanista.

Munaton marenki

Mullistavimpia vegaanisen leivonnan oivalluksia on ollut purkitettujen kikherneiden liemi eli aquafaba. Kun lientä vaahdottaa sokerin kanssa, lopputulos on kuohkea munaton marenki.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kokeile myös, kuinka kikherneliemi parantaa vegaanisen brownien rakennetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kikhernejauho

Vegaanileipojan kaapista löytyy aina pussillinen kikhernejauhoa, joka on myös gluteenittoman leipojan ykköstuote. Se korvaa leivonnassa kananmunaa ja sitkoa. Kikhernejauhoilla saat aikaan vegaaniset ja gluteenittomat letut, jotka pysyvät kasassa paistettaessa. Juhlapöytään voit leipaista suolaisen piirakan sijaan vegaanisen ja gluteenittoman farinata-pannarin.

Vegaanin voikreemi

Kesäjuhlissa kakun kermakuorrute menee pöydässä seisoessaan helposti huonoksi. Siksi käytännöllisempi valinta on voikreemi. Mutta miten se tehdään vegaanisesti? Vaahdota 100 g kasvimargariinia, 200 g kookosöljyä ja 7 dl tomusokeria sähkövatkaimella kuohkeaksi. Se on siinä. Kuorrute toimii mehevän vegaanisen porkkanakakun päällä.

Korvaa kerma

Kaupan hyllyt ovat pullollaan hyviä vegaanisia ”maitotuotteita”, joista esimerkiksi Oatlyn ranskankerma on ässä. Kermavaahtoa voit valmistaa vaahtoutuvien kaurakermojen lisäksi myös kylmästä kookoskermasta, joskin rakenteesta tulee jonkin verran tavallista kermavaahtoa tanakampi.

Valitse raaka-kakku

Ilman mitään miettimistä pääset, kun valitset raakakakun. Ne ovat aina vegaanisia (joskin sallivimmat kokit saattavat joskus käyttää hunajaa), ja kaiken päälle leivonnaiset ovat gluteenittomia. Raakakakkuihin kermaisen suutuntuman tuovat liotetut cashewpähkinät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla