Maitoruuat saavat nostalgiselle tuulelle.
Maitoruuat saavat nostalgiselle tuulelle.

Leijuuko keittiössäsi usein imelä maidonkäry? Maitokokin niksikokoelma auttaa.

Älä polta pohjaan

  • Maito palaa pohjaan, jos maidon sisältämä proteiini eli valkuainen saostuu kuumentaessa kattilan pohjalle.
  • Käytä ruuanlaitossa kevyt- tai täysmaitoa, sillä rasvaton maito tarttuu herkemmin.
  • Valitse iso, paksupohjainen teräskattila tai pinnoitettu kattila ja käytä matalia lämpötiloja.

Kiehauta ensin vettä kattilan pohjalla ja lisää maito vasta kiehuvaan veteen.

  • Kun keität maitoa, kiehauta ensin vettä kattilan pohjalla ja lisää maito vasta kiehuvaan veteen. Alenna heti lieden lämpöä ja sekoita keitosta.
  • Veden sijaan voit kuumentaa voita kattilan pohjalla ennen maidon lisäämistä. 
  • Sekoita mieluummin puulastalla kuin puuhaarukalla tai vispilällä. Lasta osuu paremmin pohjaan.
  • Vähälaktoosinen maito kärähtää pohjaan herkemmin kuin laktoositon maitojuoma.

Älä anna juoksettua

  • Maidon proteiinit voivat saostua suolan, mausteiden, happamien marjojen, tomaatin, sitruunan tai pinaatin vaikutuksesta. Sitä sanotaan juoksettumiseksi.

Mausta maitoruoka vasta valmiina.

  • Mausta siksi maitoruoka vasta valmiina.
  • Suurusta keitto tai kastike ennen kuin lisäät siihen hapanta raaka-ainetta. 

...äläkä keitä yli

  • Maito kuohuu helposti, koska kuumennettaessa sen pintaan muodostuu kalvo, joka estää höyrystyvän nesteen haihtumisen.
  • Älä käytä kattilassa kantta. Muista keittäessäsi samalla sekoittaa maitoa pohjia myöten.
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla