Tulihan se kylmälaukku kyytiin?
Tulihan se kylmälaukku kyytiin?

Mökkireissut ja piknikit alkavat, mutta kuinka mukana kulkevat ruuat saa säilymään varmasti hyvinä? Marttojen kotitalousneuvoja antaa parhaat neuvot. Makoisia kesäreissuja!

Mökkireissulle mukaan verkkarit ja uikkarit ja noin sata muuta tavaraa – ja ai niin, pitäisi kai jääkaappiakin tyhjentää ja ottaa ruokia mukaan.

Jos matkaa mökille tai muualle on pari tuntia tai alle, ruuat saa säilymään pääsääntöisesti hyvin. Mukaan tulevat ruuat on kuitenkin hyvä pakata oikein, ja lisäksi niiden kuljettamista kannattaa suunnitella vähän etukäteen.

Marttojen kotitalousneuvoja Outi Mehto neuvoo, miten ruuat selviävät matkaa tehdessä ja miten niitä kannattaa säilyttää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1. Mieti ensin, pakkaa sitten

Jos on kotoa pois vain muutamia päiviä, valtaosa ruuista säilyy kotijääkaapissa hyvin. Silloin on usein viisasta jättää ne sinne ja ostaa reissussa tarvittavat ruuat matkalla tai perillä. Silloin pystyy myös suosimaan lähituottajien tuotteita eli ostamaan paikallista leipää ja muuta sellaista, mitä ei omasta lähikaupasta löydy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos tai kun ruokia ottaa mukaan, toiset ruuat ovat helppoa matkaseuraa, toisten kanssa on oltava tarkempi. Esimerkiksi iskukuumennettujen maitojen tai juustojen kanssa matkan teko on huoletonta, niitä ei säilytetä kylmässä edes kaupassa. Kovat juustot kuten parmesan säilyvät pehmeitä kermajuustoja pidempään lämpimässäkin, metvursti kestomakkarana paremmin kuin kinkku tai lauantaimakkara.

”Pari tuntia on hyvä yleisraja. Jos matka kestää pari tuntia, useimmat ruuat pysyvät hyvinä.”

”Pari tuntia on hyvä yleisraja. Jos matka kestää pari tuntia tai ruuat ovat pitkäksi venyneellä aamiaisella pöydässä pari tuntia, useimmat ruuat pysyvät hyvinä. Äyriäisiä en alkaisi itse kuljettaa mukana, mutta kala ja liha säilyvät, jos ne pakkaa hyvin”, Outi Mehto sanoo.

2. Pussita ja pakasta

”Pussita, pussita, pakasta”, laulaa Risto Räppääjä -elokuvien Elvi-täti, ja ohje pätee myös mukana kuljetettaviin ruokiin.

Viileässä säilytettävät ruuat kannattaa matkan ajaksi pakata kiinni toisiinsa yhteen pussiin. Pitkää matkaa jääkaapin luota toisen luo kannattaa myös ennakoida pakastamalla.

”Kun kalan tai lihan ottaa suoraan pakastimesta mukaan, se ehtii matkan aikana sopivasti sulaa.”

”Itse hyödynnän pakastamista paljon. Kun kalan tai lihan ottaa suoraan pakastimesta mukaan, se ehtii matkan aikana sopivasti sulaa. Mökillä teen siitä ruokaa heti tai laitan jääkaappiin ja käytän pian. Pakastaminen on hyvä keino myös valmiiksi tehdyn ruuan kanssa. Valmiiksi tehdyt, pakastetut lihapullat tai kalapihvit sulavat parin tunnin matkalla käyttökuntoon eivätkä varmasti pilaannu.”

3. Kunniaa kylmälaukuille, -kalleille ja -geeleille

Kylmälaukut ovat ruokaa kotoa mökille tai piknikille tai minne vain kuljettavien luotettuja avustajia. Paitsi että ne pitävät kylmästä tulevat ruuat kutakuinkin kylminä, kylmälaukut on usein helppo myös pakata autoon, ja tölkit ja purkit pysyvät niissä tiiviisti pakattuina hyvin pystyssä.

”Kylmäkalleja voi käyttää kauan, mutta varsinaisia perintökylmäkalleja en suosittele.”

”Kun pakastimesta ottaa kylmäkalleja ja laittaa ne ja ruuat tiiviiseen kylmälaukkuun, ruuat ja juomat säilyvät kylminä hyvin. Kylmäkalleja voi käyttää kauan, mutta varsinaisia perintökylmäkalleja en suosittele. Noin viiden vuoden välein on hyvä tarkistaa niiden kunto ja harkita vaihtamista uusiin ja tehokkaampiin”, Outi Mehto sanoo.

Kylmägeelipussit puolestaan ovat siitä hyviä, että ne saa taiteltua kylmänä pidettävän tuotteen ympärille.

4. Suola parantaa säilymistä – ja sanomalehti

Matkaa tehdään myös toiseen suuntaan, mökiltä kotiin. Jos hyvin käy, silloin kyydissä saattaa olla vaikka tuoretta kalaa ja rasioittain mustikoita.

Kalan säilyvyyttä parantaa, jos kala on käsitelty ja siihen on laitettu suolaa. Samalla lailla suola lisää säilyvyyttä myös silloin, kun lihaa kuljetetaan marinadissa.

”Sanomalehden kietominen kylmänä pidettävän paketin tai rasian ympärille on oikein hyvä, perinteinen keino.”

Mustikat säilyvät pitkänkin matkan kotipakkaseen, jos ne on pakattu huolella. Pakasterasiat tai -pussit voi ensin vaikka kääriä sanomalehteen ja pakata sitten kylmälaukkuun parin kylmäkallen viereen.

”Sanomalehden kietominen kylmänä pidettävän paketin tai rasian ympärille on oikein hyvä, perinteinen keino, koska sanomalehti eristää eli estää kylmää karkamasta ja pitää lämmön ulkopuolella.”

5. Pidä perilläkin pussissa ja kylmässä

Kun perille matkan taakse on päästy, ruokien säilymiselle kannattaa yhä uhrata pari ajatusta. Joskus tai aika useinkin käy nimittäin niin, että vaikka matkalla ruuat olisivat kunnollisesti kylmälaukuissa kylmäkallejen kanssa, mökillä ruuat jäävät huoletta pöydälle, kunnes suvun viimeinenkin on kömpinyt aamupalalle tai koko sanomalehti luettu.

Välillä käy niin, että matkan ajan ruokia kyllä säilyttää oikein, mutta lomalla aamiaiset venyvät ja ruuat seisovat terassilla auringossa.

”Vähän sinne päin -touhua itsellänikin ruokien kanssa välillä on. Jos ruuat ovat brunssipöydässä pari tuntia, en minä niitä pois heitä”, Outi Mehto sanoo.

Matkanteon jälkeenkin leivät on parasta säilyttää omissa pusseissaan. Maidot, mehut, juustot ja leikkeleet eivät pöydässä nopeasti pilaannu, mutta jos ne ovat lämpimässä usein tai pitkiä aikoja, se voi vaikuttaa makuun.

6. Haista ja maista

Aina on hyvä muistaa myös se, että ylivarovainen ei kannata olla. Parasta ennen -päiväys ei ole viimeinen käyttöpäivä vaan välillä kaukana siitä.

”Suurempi ongelma kuin pilaantuneiden ruokien syöminen meillä on se, että heitetään ruokaa turhaan pois.”

Marttojen kotitalousneuvoja Outi Mehto sanoo, että käyttää itse esimerkiksi rahkaa tai kermaviiliä huoletta ainakin pari viikkoa parasta ennen -päiväyksen jälkeen, samoin jugurttia ja viiliä. Myös kuivakaapin tuotteet pastasta jauhoihin ja leseistä sokeriin säilyvät usein selvästi parasta ennen -päivää pidempään.

Leikkeleissä, lihoissa ja valmisruuissa olevaa viimeistä käyttöpäivää ei kuitenkaan voi suositella ylitettäväksi. Jääkaapissa oleva jauheliha tai kinkkuleikkele kannattaa ainakin valmistaa kastikkeeksi tai piirakaksi ennen kuin päiväys ylittyy.

”Suurempi ongelma kuin pilaantuneiden ruokien syöminen meillä on se, että heitetään ruokaa turhaan pois. Jos ei ole varma, onko jokin ruoka vielä hyvää, aistinvarainen testaus eli haistaminen ja maistaminen on paras tapa selvittää sen.”

Homehtuneen kohdan poistaminen ei poista hometta, sillä näkymätön homerihmasto on jo levinnyt.

Näkyvä home on merkki siitä, että ruoka on pilaantunutta. Homehtuneelta näyttävän kohdan poistaminen ei poista hometta, sillä näkymätön homerihmasto on jo levinnyt, esimerkiksi koko leipään tai hilloon. Toisaalta jos mandariinipussissa on homehtunut mandariini, se kannattaa heittää pois, mutta muut voi huoletta syödä.

”Kun hedelmiä tuodaan pitkien matkojen takaa, väistämättä joku välillä pilaantuu. Kuoret kuitenkin suojaavat muita. Leipäpussin kanssa on sitten eri juttu. Vaikka leipä olisi viipaloitua ja hometta näkyisi vain jossakin palasessa, suurella todennäköisyydellä homerihmasto on ehtinyt levitä huokoisessa leivässä”, Outi Mehto sanoo.

Jos leipää tai muuta ruokaa syö ja vasta sitten huomaa, että siinä olikin hometta, ei tarvitse hätääntyä. Osalle home ei aiheuta mitään oireita, toiset taas reagoivat herkästi huonovointisuudella.

”Vanhemmalle polvelle homehtuneenkin ruuan syöminen on ollut aikanaan yleinen juttu. Syö homeista leipää, se kirkastaa ääntä -sanonta on ollut monelle heistä lapsuudesta tuttu. Homehtuneen ruoan syöminen ei nytkään ole maailma loppu. Toistuvasti homehtunutta ruokaa ei kannata syödä, mutta jos vahinko sattuu, ei kannata säikähtää.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla