
Talven näyttävimmän herkun tittelin ansaitsee Yhdysvalloista kotoisin oleva baked alaska eli uunijäätelö.
Puolipalloksi muotoiltu ja marenkihunnulla koristeltu Alaskan omenapommi kätkee sisäänsä vaniljajäätelöä ja raikasta omenasosetta. Vaikka uunijäätelö näyttää vaikealta, se syntyy yllättävän helposti ja vieläpä alle tunnissa!
Alaskan omenapommi
10 annosta | 25 min + 25 min
Pohja
2 kananmunaa
¾ dl sokeria
½ dl vehnäjauhoja
2 rkl perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta
2 omenaa
Kostutus
1 dl omenamehua
Täyte
5 dl omenasosetta (sokeroimatonta)
1 l vaniljajäätelöä
Marenki
4 valkuaista
1½ dl tomusokeria
Lisäksi
voita tai margariinia vuokaan
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele halkaisijaltaan noin 22 sentin irtopohjavuoka.
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne munasokerivaahtoon. Kääntele tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina vuokaan.
Pese ja leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi. Lado ne taikinan päälle vuokaan. Paista kakkupohjaa uunissa 25 minuuttia.
Anna pohjan jäähtyä noin 15 minuuttia ja irrota se vuoasta kuumaa kestävälle vadille.
Kostuta jäähtynyt pohja omenamehulla. Lusikoi puolet omenasoseesta pohjalle.
Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen.
Erottele valkuaiset kulhoon ja vatkaa ne kovaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Vatkaa marenkia vielä noin minuutti viimeisen sokerierän jälkeen.
Leikkaa vaniljajäätelö kuutioiksi ja muodosta niistä keko kakkupohjalle. Lusikoi loput omenasoseesta jäätelön päälle.
Pursota tai levitä marenki lastalla jäätelökeon päälle niin, että jäätelö peittyy kokonaan. Laita Alaskan pommi reiluksi minuutiksi kuumaan uuniin, niin että marengin pinta saa kauniin ruskean värin. Tarjoa heti.
Löydät lisää upeita leipomuksia maailmalta Kodin Kuvalehdestä 5/22. Voit lukea ohjeet myös Digilehdistä.