Jos rauhanomainen rinnakkaiselo puutarhan ötököiden kanssa ei ota sujuakseen, ota avuksi pehmeät tai hiukan ronskimmat keinot.

Kun tarkistat usein pensaiden, puiden ja kukkapenkkien ötökkätilanteen, huomaat kutsumattomat vieraat ajoissa ja voit poimia ne pois.

Vihannesten taimet säilyvät tuholaisilta harson alla.

Vaihtele vihannesten kasvatuspaikkoja. Porkkanakempin toukat ovat ihmeissään, kun viime kesän porkkanamaassa kasvaakin kaalintaimia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ripusta puutarhan läheisyyteen paljon linnunpönttöjä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mäntysuopaliuos voi tepsiä kirvoihin ja muihin pehmeänahkaisiin. Sekoita 2–3 desiä nestemäistä mäntysuopaa 10 litraan haaleaa vettä. Kun ruiskutat sitä illalla, liuos haihtuu hitaammin.

Kirvoihin voi ruiskuttaa myös nokkosvettä. Pane ämpäriin kilo tuoreita nokkosia ja 5 litraa vettä. Anna seoksen seistä vuorokauden verran ja siivilöi nokkoset pois.

Kotipihalla ei kannata käyttää pyretriiniä vahvempia torjunta-aineita, eikä pyretriiniäkään niihin kasveihin, jotka aikoo syödä.

Etanat ja kotilot eivät ole ötököitä mutta melkoinen riesa kumminkin. Niitä vastaan voi taistella esimerkiksi rautafosfaattia sisältävillä etanasyöteillä, jotka eivät vahingoita muita eläimiä. Tai sitten nilviäiset poimitaan pois ja heitetään kiehuvaan veteen, jossa ne kuolevat heti.

Vinkki: etanat kokoontuvat mielellään kosteiden lautojen alle, etenkin jos ripottelet sinne vähän leseitä evääksi.

Voit myös upottaa oluella täytetyn lautasen maanpinnan tasalle etana-ansaksi tai levittää tuhka- tai kalkkivanan suojaksi kasvien ympärille. Matalaksi leikattu nurmikko vähentää etanan viihtymistä. Toisaalta hiukan rehottava piha houkuttelee etanoita syöviä siilejä ja päästäisiä.

Kun haraat pintamaan syksyllä, etanan munat uppoavat multaan ja jäätyvät talvella. Toivottavasti.

Asiantuntijana kasvinsuojeluohjaaja Irmeli Markkula, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla