Me suomalaiset olemme entistä vauraampia ja voisimme tehdä paljon enemmän asioita, joita oikeasti haluamme. Emme tee. Valintojen viidakossa meiltä on kadonnut elämänhallinta, sanoo tutkija Markus Kanerva.

HUKKASIMME ELÄMÄNHALLINNAN.
Useammalla kuin koskaan olisi nykyisin varallisuutta ja mahdollisuuksia elää sellaista elämää kuin itse haluaa. Emme silti tee niin. Emme ota elämäämme haltuun. Esimerkiksi reilusti puolet suomalaisista on tyytymättömiä painoonsa ja liikkuu vähemmän kuin haluaisi. Melkein puolet kokee, että ei lepää riittävästi. Silti kaikki arvostavat terveyttä.

Miksi emme käytä enemmän paukkuja sen vaalimiseen vaan kulutamme voimamme kaikkeen muuhun?

HUKKASIMME TÄRKEYSJÄRJESTYKSEN.
Elämänhallinta on luisunut käsistä, koska elämästä on tullut vaihtoehtojen viidakko. Joskus ennen kuuluimme vain muutamaan yhteisöön ja omaksuimme niiden arvot. Nyt maailma on monimutkainen ja erilaisia viiteryhmiä on tarjolla loputtomasti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Niistä on vaikeaa valita, jos ei osaa tai malta laittaa asioita tärkeysjärjestykseen. Harva malttaa. Haluamme kaiken.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

JOSKUS ON PAKKO PYSÄHTYÄ.
Jotta pääsisi takaisin oman elämänsä ohjaksiin, on pysähdyttävä ja otettava aikaa ajattelulle. Tätäkö minä todella haluan? Hallitsenko tosiaan tämän kaiken vai yritänkö vain selvitä päivästä toiseen kaaokseni keskellä?

Jos päätän jatkaa niin kuin aina ennenkin, millainen olo minulla on 10 päivän, 10 kuukauden tai 10 vuoden kuluttua?

MONI ELÄÄ NAAPURIN ARVOILLA.
Omien valintojen vertaileminen muihin pitää lopettaa. Sinulla on omat arvosi ja oikeus elää niiden mukaan.

Kenen arvoja toteutat, jos sinulla on niin iso asunto, että kaikki aikasi ja voimasi kuluvat sen maksamiseen? Jos joudut sen takia asumaan niin kaukana töistä ja lasten harrastuksista, että arki on yhtä autossa istumista? Onko asunto tosiaan unelmiesi ykkönen, jonka takia olet valmis uhraamaan kaiken muun?

KAIKESSA EI TARVITSE PÄTEÄ.
Supermies ja -nainen hoitaa työn, kodin, harrastukset ja ihmissuhteet täysillä, virheettä ja sataprosenttisesti omin voimin. Koska superhenkilöt ovat satua, oikean ihmisen on keksittävä muita tapoja hallita elämäänsä.

Hän voi automatisoida niin paljon kuin mahdollista, esimerkiksi siirtää laskut suoraveloitukseen ja mennä ruokakauppaan aina ostoslistan kanssa. Jos hänellä on varaa, palkatkoon ihmisen tekemään viikkosiivousta ja pesemään ikkunat. Tärkeintä on käyttää oma aika asioihin, joihin oikeasti haluaa panostaa.

MUUTOS VAATII AIKAA.
Kun tärkeysjärjestys on selvinnyt, seuraavaksi pitää ryhtyä muuttamaan elämää omannäköiseksi. Se vaatii aikaa ja vaivannäköä.

Jos on valmis siihen, apua kyllä löytyy. Kirjastosta löytyy hyllymetreittäin psykologian itseapuoppaita, jotka neuvovat keinoja ajan ja päätöksenteon hallitsemiseen. Oikein hyvä tapa lähteä liikkeelle on puhuminen. Aina kannattaa kilauttaa kaverille ja kertoa, että tällaista minä olen ryhtynyt miettimään: miltä kuulostaa?

MUUTOS VAATII RAHAA.
Säästöpankkiliiton tutkimuksen mukaan suomalaiset eivät pane rahaa säästöön, vaikka he pystyisivät ja haluaisivatkin. Olemme unohtaneet, että tulevaisuuteen pitää varautua, myös taloudellisesti.

Rahaa ei tarvitse olla tuhottomasti. Riittää, että meillä on tunne, että taloudessamme on varaa myös yllätyksiin. Se on tärkeä osa elämänhallintaa. Silloin aikaa ja voimia jää myös pysähtymiseen ja omien arvojen pohtimiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla