KK-keittiöläinen Jenni Hakola hemmottelee ystäviään slaavilaisella kalakeitolla.

Kokkikurssien konkari. Sellaiseksi voi nimittää jyväskyläläistä 29-vuotiasta Jenni Hakolaa. Yhdessä puolisonsa Heikin Lehkosen kanssa pariskunta on oppinut työväenopiston kursseilla käsittelemään kalaa, laittamaan venäläistä ruokaa, thairuokaa, intialaista katuruokaa ja tekemään itse makkaraa.

"Ruuan laittaminen on helpoin tapa parantaa omaa elämänlaatua. Sekä itse tehtynä että ulkona syöden", Hakola kertoo.

Hakola hurahti ruuanlaittoon 18-vuotiaana talouskoulussa. Samalla hän alkoi lukea ajankuluksi keittokirjoja ja kestitä vanhempiensa kahvikekkereitä ja juhlia.

Tärkeintä ruuassa on hyvä maku. Hakola on kalafani. Mies tykkää lihasta, on täytettyjen leipien ystävä ja innokas kotipanimoihminen.

Oikomalla herkullisinta

Yhdestä asiasta pariskunta on eri mieltä. Hakola toivoo, että ruokaa jäisi yli myös seuraavalla päivälle. Mies taas haluaisi tehdä eri ruokaa joka päivä. Yhteisenä ajatuksena on, että kaikki ruoka pitää käyttää. Ja hyvänä tavoitteena se, että ruokaa laitetaan arkenakin yhdessä.

Pikkutarkat reseptit eivät ole Hakolan mieleen, joten hän oikoo reseptejä omien taitojensa mukaan. Tärkeintä on päästä nauttimaan lopputuloksesta eli herkullisesta ruuasta.

Tämän tietävät pariskunnan ystävätkin, jotka tulevat kylään virne kasvoillaan: "Mitäs hyvää me tänään saadaan?"

No, esimerkiksi slaavilaista lohikeittoa, jonka reseptin Jenni Hakola haluaa jakaa myös kk-keittiöläisten kokeiltavaksi.

"Resepti on kummitätini kehittämä. Keitto poikkeaa hieman siitä aivan perinteisestä kalasopasta, mutta on maultaan vähintään yhtä hyvä. Olemme itse tehneet pöperöä vain lohen kanssa, mutta eiköhän tähän muutkin kalat kelpaa."

Slaavilainen lohikeitto 

(4–5 ruokailijalle)

1 sipuli

1 rkl voita

1 purjo

2 valkosipulin kynttä

1,5 litraa kalalientä (1,5 litraa vettä ja kaksi kalaliemikuutiota)

1–2 maustekurkkua viipaleina

maustekurkkujen lientä sopivasti eli oman maun mukaan

½ kg kesäkurpitsaa

½ kg lohifilettä

tilliä

mustapippuria

suolaa oman maun mukaan

tarjoiluun ranskankermaa (tai smetanan ja ranskankerman sekoitusta)

Suikaloi sipuli ja kuullota se voissa kattilassa.

Lisää kattilaan liemi, purjo ohuina renkaina, maustekurkut, murskatut valkosipulin kynnet ja varovasti mustapippuria.

Anna keiton kiehua n. 5 minuuttia. Lisää suikaloidut kesäkurpitsat ja kuumenna kiehuvaksi sekä hauduta n. 5 minuuttia.

Tarkista maku ja lisää tarvittaessa maustekurkkujen lientä.

Leikkaa nahaton lohifilee noin 3x3 cm kuutioiksi.

Nosta kiehuvan kuuma keitto lieden sivuun ja lisää lohikuutiot. Anna lämmön tasaantua noin 5 minuuttia.

Älä keitä keittoa kalan lisäämisen jälkeen, etteivät kalapalat hajoa.

Silppua pinnalle runsaasti tilliä.

Tarjoa ranskankerma eri kulhosta.

 

Tule mukaan KK-keittiöön!

Kerro oma suosikkiohjeesi. Lähetä kuva ja tarina toimittajalle jenni.rinkinen@sanoma.com

KK-keittiö on KK:n uusi ruokaklubi ruuanlaittoa rakastaville. KK-keittiöläiset saavat etuja, ideoita, inspiraatiota, keittiöhaasteita, kutsuja tapahtumiin ja paljon muuta kivaa. KK-keittiöön voi liittyä tilaamalla kerran viikossa ilmestyvän uutiskirjeen. 

Hummus ja falafelit maustavat voileipäkakun. Kasviskakku on helppo muuntaa vegaaniseksi, kun jättää täytteen ranskankerman pois ja korvaa tuorejuuston soijatuorejuustolla.

Hummuskakku

8 hengelle

9 viipaletta isoa vaaleaa paahtoleipää

Hummus

2 pakettia (579/350 g) valmiiksi keitettyjä kikherneitä

1 iso valkosipulin kynsi

5 rkl tahinia

1 ison sitruunan mehu (n. 1/2 dl)

4 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

½ tl juustokuminaa

½ tl sokeria

Falafeltäyte

2 porkkanaa

nippu lehtipersiljaa

nippu korianteria

nippu tilliä

2 rkl tahinia

2 rkl valmista hummusta

2 rkl sitruunamehua

1 tl juustokuminaa

½ tl korianterijauhetta

½ tl sokeria

½ tl suokaa

½ dl ranskankermaa

kostutukseen

3/4 dl vedellä laimennettua sitruunan mehua

Koristeluun

150 g tuorejuustoa, salaattia, hummusta, granaattiomenan siemeniä, oliiviöljyä, paprikajauhetta, persiljaa

Aloita kakun teko hummuksesta, sillä sitä tarvitaan myös falafeleihin sekä koristeluun. Huuhtele valmiiksi keitetyt kikherneet. Laita ne ja kaikki muut hummuksen ainekset tehosekoittimeen ja sekoita massaksi. Voit tehdä hummuksen myös sauvasekoittimella. Säilytä jääkaapissa.

Raasta falafeltäytettä varten porkkana ja hienonna lehtipersilja, tilli sekä korianteri. Lisää joukkoon tahini, hummun ja sitruunamehu. Mausta juustokuminalla, korianterijauheella, suolalla ja sokerilla. Sekoita sauvasekoittimeilla tai tehosekoittimella tasaiseksi tahnaksi.

Öljyä paistinpannu kunnolla ja paista falafeltahnasta pieniä, reilun ruokalusikallisen kokoisia pihvejä. Paista keskilämmöllä ruskeaksi noin kolme minuuttia. Käännä pihvejä kun ne ovat paistuneet tarpeeksi pysyäkseen koossa. Paista väriä myös toiselle puolelle.

Jäähdytä valmiit falafelpihvit ja sekoita ne ranskankerman kanssa tasaiseksi massaksi.

Leikkaa leivistä reunat. Vuoraa vuoka tuorekelmulla ja asettele pohjalle kerros leipää. Kostuta huolella. Lisää falafeltäyte ja toinen kerros leipäää. Kostuta hyvin. Lisää kaksi kolmasosaa hummuksesta ja säästä loppu koristelua varten. Lisää kolmas kerros leipää ja kostuta huolella. Peitä kakku tiiviisti tuorekelmulla ja laita jääkaappiin tekeytymään yön yli.

Ota kakku vuoasta ja päällystä se vatkaimella notkistetulla tuorejuustolla. Asettele kakun päälle salaattia ja keskelle hummusta. Lisää hummuksen päälle hieman oliiviöljyä ja granaattiomenan siemeniä. 

KK-keittiöläisten klubi-illassa sukellettiin voileipäkakkujen maailmaan. Katso, millaisia kakkuleivoksia keittiöläiset saivat aikaan!