Ria Hafren paljastaa superhelpon lihapullareseptinsä. Intohimoisen kokin arki-illoissa maistuu kunnolla haudutettu pataruoka.

40 vuotta lihapullia, samalla reseptillä. Helsinkiläisen Ria Hafrenin, 67, bravuuriohje on jo lähes nostalginen, sillä lihapullien alkuperä löytyy 1950-luvulta.

Hafrenin nyt 90-vuotias äiti pyöritti lihapullia taikinasta, jossa oli jauhelihan lisäksi kananmunaa ja sipulia. Ne kaksi Hafren jätti 40 vuotta sitten pois. Kananmuna teki massasta mössöä ja sipulista Hafren luopui, koska aivan hienoksikin hiennonnettu sipuli teki pullista vaikeasti pyöriteltäviä.

Valmistustapa on pysynyt samana, ja se onkin lihapullinen herkullisen maun salaisuus. Hafren paistaa lihapullat aina valurautapannulla. Voita ei säästellä ja ehkä siksi lihapullien perintö saattaa katketa. Hafrenin 38-vuotias tytär kypsentää lihapullat uunissa.

Pataruuat sopivat kiireiselle

Yksin asuvan Hafrenin suurin nautinto on laittaa ruokaa. Hän sanoo olevansa intohimoinen kokki, joka ei turhan tarkasti seuraa raaka-aineiden ja mausteiden mittoja. Parempi on maistella ja keskustella. Lempikaupan lihatiskin vinkistä lammas maustuu nykyään mureaksi inkiväärin, valkosipulin, juustokuminan ja tuoreen rosmariinin kanssa. Tyttären ansiosta Hafren kokkaa thairuokaa.

Kiireisen arjen pelastavat pataruuat, joita Hafren hauduttaa viikonloppuisin. Padasta Hafren pakastaa sopivia annoksia ja keittää ruoka-aikaan lisukkeeksi perunoita, riisiä ja pastaa.

Pataan hän laittaa vähän possua, broileria, lammasta tai nautaa sekä runsaasti eri sipuleita, porkkanaa, kukkakaalia, paprikaa ja kesäkurpitsaa.

Juuri kasviksiin liittyy Hafrenin ruuanlaittotoive: miten ja missä järjestykessä kasvikset tulisi laittaa pataan, jotta niistä tulisi täydellisen al dentejä?

Äidin lihapullat

"Tämä ruoka on kai kaikkea muuta kuin terveellinen, mutta aah niin hyvää perunoiden kanssa", Ria Hafren kertoo reseptistään.

20 pientä lihapullaa tyttärelle ja 7 äidille

200 g jauhelihaa

maitoa

korppujauhoja

valkopippuria

suolaa

vehnäjauhoja

Laita jauheliha kulhoon. Vaivaa sitä mieluiten puukauhalla hetken.

Laita pieneen kulhoon runsas desilitra maitoa. Lisää noin pari ruokalusikallista korppujauhoja. Anna turvota. On tärkeää, että seos ei ole liian löysää tai liian paksua.

Lisää seos jauhelihaan ja vaivaa kunnolla. Mausta valkopippurilla.

Ota jauhelihasta pieniä klönttejä lautaselle. Kostuta hieman käsiäsi ja pyöritä klönteistä nättejä palloja kämmenien välissä. Kuulostaa työläältä, mutta hommaan ei mene kuin 10–15 minuuttia. Käsiä kannattaa kostuttaa prosessin aikana.

Sulata valurautapaistinpannulla 2–3 ruokalusikallista voita. Laita lihapullat pannulle, ja paista ne kauniin ruskeiksi (välillä tärisyttäen paistinpannua, välillä kääntäen pullia esim. veitsellä). Kun pullat ovat ruskistuneet, ripottele niille suolaa.

Siirrä pullat kattilaan. Laita pannulle 2–3 ruokalusikallista voita. Anna sulaa. Lisää 3–4 ruokalusikallista vehnäjauhoja. Anna ruskistua. Lisää vettä.

Kaada kastike lihapullien päälle ja sekoita.

Tule mukaan KK-keittiöön!

Kerro oma suosikkiohjeesi. Lähetä kuva ja tarina toimittajalle jenni.rinkinen@sanoma.com

KK-keittiö on KK:n ruokaklubi ruuanlaittoa rakastaville. KK-keittiöläiset saavat etuja, ideoita, inspiraatiota, keittiöhaasteita, kutsuja tapahtumiin ja paljon muuta kivaa. KK-keittiöön voi liittyä tilaamalla kerran viikossa ilmestyvän uutiskirjeen.

 

Hummus ja falafelit maustavat voileipäkakun. Kasviskakku on helppo muuntaa vegaaniseksi, kun jättää täytteen ranskankerman pois ja korvaa tuorejuuston soijatuorejuustolla.

Hummuskakku

8 hengelle

9 viipaletta isoa vaaleaa paahtoleipää

Hummus

2 pakettia (579/350 g) valmiiksi keitettyjä kikherneitä

1 iso valkosipulin kynsi

5 rkl tahinia

1 ison sitruunan mehu (n. 1/2 dl)

4 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

½ tl juustokuminaa

½ tl sokeria

Falafeltäyte

2 porkkanaa

nippu lehtipersiljaa

nippu korianteria

nippu tilliä

2 rkl tahinia

2 rkl valmista hummusta

2 rkl sitruunamehua

1 tl juustokuminaa

½ tl korianterijauhetta

½ tl sokeria

½ tl suokaa

½ dl ranskankermaa

kostutukseen

3/4 dl vedellä laimennettua sitruunan mehua

Koristeluun

150 g tuorejuustoa, salaattia, hummusta, granaattiomenan siemeniä, oliiviöljyä, paprikajauhetta, persiljaa

Aloita kakun teko hummuksesta, sillä sitä tarvitaan myös falafeleihin sekä koristeluun. Huuhtele valmiiksi keitetyt kikherneet. Laita ne ja kaikki muut hummuksen ainekset tehosekoittimeen ja sekoita massaksi. Voit tehdä hummuksen myös sauvasekoittimella. Säilytä jääkaapissa.

Raasta falafeltäytettä varten porkkana ja hienonna lehtipersilja, tilli sekä korianteri. Lisää joukkoon tahini, hummun ja sitruunamehu. Mausta juustokuminalla, korianterijauheella, suolalla ja sokerilla. Sekoita sauvasekoittimeilla tai tehosekoittimella tasaiseksi tahnaksi.

Öljyä paistinpannu kunnolla ja paista falafeltahnasta pieniä, reilun ruokalusikallisen kokoisia pihvejä. Paista keskilämmöllä ruskeaksi noin kolme minuuttia. Käännä pihvejä kun ne ovat paistuneet tarpeeksi pysyäkseen koossa. Paista väriä myös toiselle puolelle.

Jäähdytä valmiit falafelpihvit ja sekoita ne ranskankerman kanssa tasaiseksi massaksi.

Leikkaa leivistä reunat. Vuoraa vuoka tuorekelmulla ja asettele pohjalle kerros leipää. Kostuta huolella. Lisää falafeltäyte ja toinen kerros leipäää. Kostuta hyvin. Lisää kaksi kolmasosaa hummuksesta ja säästä loppu koristelua varten. Lisää kolmas kerros leipää ja kostuta huolella. Peitä kakku tiiviisti tuorekelmulla ja laita jääkaappiin tekeytymään yön yli.

Ota kakku vuoasta ja päällystä se vatkaimella notkistetulla tuorejuustolla. Asettele kakun päälle salaattia ja keskelle hummusta. Lisää hummuksen päälle hieman oliiviöljyä ja granaattiomenan siemeniä. 

KK-keittiöläisten klubi-illassa sukellettiin voileipäkakkujen maailmaan. Katso, millaisia kakkuleivoksia keittiöläiset saivat aikaan!