
Ria Hafren paljastaa superhelpon lihapullareseptinsä. Intohimoisen kokin arki-illoissa maistuu kunnolla haudutettu pataruoka.
40 vuotta lihapullia, samalla reseptillä. Helsinkiläisen Ria Hafrenin, 67, bravuuriohje on jo lähes nostalginen, sillä lihapullien alkuperä löytyy 1950-luvulta.
Hafrenin nyt 90-vuotias äiti pyöritti lihapullia taikinasta, jossa oli jauhelihan lisäksi kananmunaa ja sipulia. Ne kaksi Hafren jätti 40 vuotta sitten pois. Kananmuna teki massasta mössöä ja sipulista Hafren luopui, koska aivan hienoksikin hiennonnettu sipuli teki pullista vaikeasti pyöriteltäviä.
Valmistustapa on pysynyt samana, ja se onkin lihapullinen herkullisen maun salaisuus. Hafren paistaa lihapullat aina valurautapannulla. Voita ei säästellä ja ehkä siksi lihapullien perintö saattaa katketa. Hafrenin 38-vuotias tytär kypsentää lihapullat uunissa.
Pataruuat sopivat kiireiselle
Yksin asuvan Hafrenin suurin nautinto on laittaa ruokaa. Hän sanoo olevansa intohimoinen kokki, joka ei turhan tarkasti seuraa raaka-aineiden ja mausteiden mittoja. Parempi on maistella ja keskustella. Lempikaupan lihatiskin vinkistä lammas maustuu nykyään mureaksi inkiväärin, valkosipulin, juustokuminan ja tuoreen rosmariinin kanssa. Tyttären ansiosta Hafren kokkaa thairuokaa.
Kiireisen arjen pelastavat pataruuat, joita Hafren hauduttaa viikonloppuisin. Padasta Hafren pakastaa sopivia annoksia ja keittää ruoka-aikaan lisukkeeksi perunoita, riisiä ja pastaa.
Pataan hän laittaa vähän possua, broileria, lammasta tai nautaa sekä runsaasti eri sipuleita, porkkanaa, kukkakaalia, paprikaa ja kesäkurpitsaa.
Juuri kasviksiin liittyy Hafrenin ruuanlaittotoive: miten ja missä järjestykessä kasvikset tulisi laittaa pataan, jotta niistä tulisi täydellisen al dentejä?
Äidin lihapullat
"Tämä ruoka on kai kaikkea muuta kuin terveellinen, mutta aah niin hyvää perunoiden kanssa", Ria Hafren kertoo reseptistään.
20 pientä lihapullaa tyttärelle ja 7 äidille
200 g jauhelihaa
maitoa
korppujauhoja
valkopippuria
suolaa
vehnäjauhoja
Laita jauheliha kulhoon. Vaivaa sitä mieluiten puukauhalla hetken.
Laita pieneen kulhoon runsas desilitra maitoa. Lisää noin pari ruokalusikallista korppujauhoja. Anna turvota. On tärkeää, että seos ei ole liian löysää tai liian paksua.
Lisää seos jauhelihaan ja vaivaa kunnolla. Mausta valkopippurilla.
Ota jauhelihasta pieniä klönttejä lautaselle. Kostuta hieman käsiäsi ja pyöritä klönteistä nättejä palloja kämmenien välissä. Kuulostaa työläältä, mutta hommaan ei mene kuin 10–15 minuuttia. Käsiä kannattaa kostuttaa prosessin aikana.
Sulata valurautapaistinpannulla 2–3 ruokalusikallista voita. Laita lihapullat pannulle, ja paista ne kauniin ruskeiksi (välillä tärisyttäen paistinpannua, välillä kääntäen pullia esim. veitsellä). Kun pullat ovat ruskistuneet, ripottele niille suolaa.
Siirrä pullat kattilaan. Laita pannulle 2–3 ruokalusikallista voita. Anna sulaa. Lisää 3–4 ruokalusikallista vehnäjauhoja. Anna ruskistua. Lisää vettä.
Kaada kastike lihapullien päälle ja sekoita.
Tule mukaan KK-keittiöön!
Kerro oma suosikkiohjeesi. Lähetä kuva ja tarina toimittajalle jenni.rinkinen@sanoma.com.
KK-keittiö on KK:n ruokaklubi ruuanlaittoa rakastaville. KK-keittiöläiset saavat etuja, ideoita, inspiraatiota, keittiöhaasteita, kutsuja tapahtumiin ja paljon muuta kivaa. KK-keittiöön voi liittyä tilaamalla kerran viikossa ilmestyvän uutiskirjeen.