Kotikokit rakastavat mustapippuria! Seuraavaksi eniten ruokaa maustetaan chilillä, kanelilla ja valkosipulilla.

KK kysyi, mitä maustetta lukijat suosivat eniten ruuanlaitossa. Yli puolet nimesi suosikikseen mustapippurin: 

"Ei juurikaan ole reseptiä, mihin mustapippuri ei sopisi. Vaniljajäätelön päällekin se sopii."

"Mustapippuri on monen arkiruoan maustaja."

"Laitan mustapippuria joulupiparitaikinaan, yhtä annosta kohti 1 teelusikallinen jauhettuna suoraan myllystä. Antaa raikkautta ja särmää."

"Kun paistan kananmunaa, mustapippuria on aina laitettava sekaan."

 

Nam, kokeile näitä lukijoiden reseptejä!

Suosikkimausteensa lisäksi lukijat saivat kertoa reseptin, jossa maustetta käytetään. Herkullisia reseptejä tuli kymmeniä, tässä niistä neljä.

Timjami: Punajuurikeitto

5 punajuurta

3 perunaa

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

2 rkl öljyä

1 l vettä

1 kasvisliemikuutio

2 rkl punaviinietikkaa

1 tl timjamia

suolaa

pippuria myllystä

1 purkki ranskankermaa

Kuori ja pilko punajuuret ja perunat pieniksi kuutioiksi. Kuullota kattilassa sipulit. Lisää perunat ja punajuuret ja kuullota vielä hetki.

Lisää vesi, kasvisliemikuutio ja punaviinietikka.

Keitä ainekset kypsiksi ja soseuta.

Mausta keitto ja lisää ranskankerma.

 

Inkivääri: Intialainen kala

1 paketti pakastettuja seifileitä

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

2 cm inkivääriä

2 rkl rypsiöljyä

3 tl currytahnaa

1 purkki kookosmaitoa

1 ruukku korianteria

Ota seit sulamaan ulos pakkauksesta.

Kuori ja hienonna sipuli, valkosipulit ja inkivääri.

Kuumenna öljy pannussa ja lusikoi currytahna kuumaan öljyyn.

Lisää sipulit, valkosipulit ja inkivääri pannulle ja kuullota curryn kanssa pehmeäksi. Lisää kookosmaito. Anna kiehua noin 5 minuuttia.

Pilko kala paloiksi ja lisää kastikkeen joukkoon. Keitä vielä 5 minuuttia.

Viimeistele tuoreella korianterilla. 

 

Jeera: Harissa

2 valkosipulinkynttä

1 paprika

1 chili

1 rkl tomaattipyrettä

1 tl suolaa

1 tl pippuria

1 rkl korianteria

1 rkl jeeraa

Paista valkosipulia, paprikaa ja chiliä pannulla muutama minuutti.

Murskaa ne sauvasekottimella ja lisää joukkoon tomaattipyre ja mausteet.

Jatka sekoittamista, kunnes seos on tahnamaista.

 

Kaneli: Tuorepuuro

1 dl kaurahiutaleita

½ dl kauraleseitä

2 dl makeaa soijamaitoa

1 rkl omenasosetta

½ tl kanelia

hyppysellinen kardemummaa

vähän suolaa

Sekoita kaikki ainesosat yhteen.

Anna tekeytyä pari tuntia jääkaapissa.

 

Suosikkimausteet ovat:

  • mustapippuri
  • chili
  • kaneli
  • valkosipuli
  • inkivääri 
  • paprika
  • oregano
  • basilika
  • curry 
  • sitruunapippuri
  • kardemumma
  • jeera
  • korianteri
  • timjami

Nettikyselyyn vastasi 525. Osallistujien kesken arvottiin mausteita. Voittajalle on ilmoitettu henkilökohtaisesti. 

Hummus ja falafelit maustavat voileipäkakun. Kasviskakku on helppo muuntaa vegaaniseksi, kun jättää täytteen ranskankerman pois ja korvaa tuorejuuston soijatuorejuustolla.

Hummuskakku

8 hengelle

9 viipaletta isoa vaaleaa paahtoleipää

Hummus

2 pakettia (579/350 g) valmiiksi keitettyjä kikherneitä

1 iso valkosipulin kynsi

5 rkl tahinia

1 ison sitruunan mehu (n. 1/2 dl)

4 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

½ tl juustokuminaa

½ tl sokeria

Falafeltäyte

2 porkkanaa

nippu lehtipersiljaa

nippu korianteria

nippu tilliä

2 rkl tahinia

2 rkl valmista hummusta

2 rkl sitruunamehua

1 tl juustokuminaa

½ tl korianterijauhetta

½ tl sokeria

½ tl suokaa

½ dl ranskankermaa

kostutukseen

3/4 dl vedellä laimennettua sitruunan mehua

Koristeluun

150 g tuorejuustoa, salaattia, hummusta, granaattiomenan siemeniä, oliiviöljyä, paprikajauhetta, persiljaa

Aloita kakun teko hummuksesta, sillä sitä tarvitaan myös falafeleihin sekä koristeluun. Huuhtele valmiiksi keitetyt kikherneet. Laita ne ja kaikki muut hummuksen ainekset tehosekoittimeen ja sekoita massaksi. Voit tehdä hummuksen myös sauvasekoittimella. Säilytä jääkaapissa.

Raasta falafeltäytettä varten porkkana ja hienonna lehtipersilja, tilli sekä korianteri. Lisää joukkoon tahini, hummun ja sitruunamehu. Mausta juustokuminalla, korianterijauheella, suolalla ja sokerilla. Sekoita sauvasekoittimeilla tai tehosekoittimella tasaiseksi tahnaksi.

Öljyä paistinpannu kunnolla ja paista falafeltahnasta pieniä, reilun ruokalusikallisen kokoisia pihvejä. Paista keskilämmöllä ruskeaksi noin kolme minuuttia. Käännä pihvejä kun ne ovat paistuneet tarpeeksi pysyäkseen koossa. Paista väriä myös toiselle puolelle.

Jäähdytä valmiit falafelpihvit ja sekoita ne ranskankerman kanssa tasaiseksi massaksi.

Leikkaa leivistä reunat. Vuoraa vuoka tuorekelmulla ja asettele pohjalle kerros leipää. Kostuta huolella. Lisää falafeltäyte ja toinen kerros leipäää. Kostuta hyvin. Lisää kaksi kolmasosaa hummuksesta ja säästä loppu koristelua varten. Lisää kolmas kerros leipää ja kostuta huolella. Peitä kakku tiiviisti tuorekelmulla ja laita jääkaappiin tekeytymään yön yli.

Ota kakku vuoasta ja päällystä se vatkaimella notkistetulla tuorejuustolla. Asettele kakun päälle salaattia ja keskelle hummusta. Lisää hummuksen päälle hieman oliiviöljyä ja granaattiomenan siemeniä. 

KK-keittiöläisten klubi-illassa sukellettiin voileipäkakkujen maailmaan. Katso, millaisia kakkuleivoksia keittiöläiset saivat aikaan!