Hyvän ja maistuvan ruuan tunnistaa siitä, että se on maustettu oikein. Päivitä maustekaappisi tämän listan avulla.

Anis

Anis on siemenmäinen anisruohon lohkohedelmä, jossa on lakritsainen maku. Käytä kala-, papu- ja perunaruuissa sekä leipien, juomien, etikkasäilykkeiden ja chutneyn mausteena.

Anispippuri

Anispippuri on mauste, jota saadaan Japanissa ja Kiinassa kasvavan puun kuivatuista, punaisista marjoista. Pippurimainen. voimakas, anikseen häivähtävä maku. Tunnetaan myös nimillä kiinanpippuri, japaninpippuri ja sichuaninpippuri. Käytä itämaisissa ruuissa, chutneyssa.

Cayennepippuri

Cayennepippuri ei ole pippuria vaan kuivatusta chilistä jauhettua, hyvin voimakasta maustetta. Käytä texmex- ja aasialaisissa ruuissa sekä liha-, kala- ja kasvisherkuissa,joihin haluat tulisuutta. Käytä pieninä ripauksina polttavan aromin vuoksi.

Chilimauste

Chilimauste on maustesekoitus, jossa on esimerkiksi kuivattua chiliä, suolaa, juustokuminaa, oreganoa ja valkosipulia. Saatavilla sekä jauheena että rouheena. Käytä munakkaissa, pastakastikkeissa, texmex-, liha-, kala- sekä kasvisruuissa.

Curry

Curry on mausteseos, jonka keltainen väri on peräisin kurkumasta. Parhaimmillaan curry voi sisältää 15 eri maustetta. Päämausteita ovat valkosipuli, kardemumma, inkivääri, muskotti, neilikka, kaneli, korianteri ja musta- ja cayennepippuri. Käytä itämaisissa ruuissa, marinadeissa ja kastikkeissa. Curryjauheiden voimakkuus vaihtelee, joten aloita maustaminen pienellä määrällä.

Fenkoli

Fenkoli on vanha maustekasvi, joka tunnetaan myös nimellä saksankumina. Siementen maussa on häivähdys kuminaa. Käytä kaali-, papu-, linssi- ja herneruuissa, leivissä sekä kalan mausteena.

Inkivääri

Inkivääri on monipuolinen mauste, jota saadaan monivuotisen mausteliljan juurakosta. Sitä käytetään tuoreena ja kuivattuna, kokonaisena tai jauheena. Käytä possu- ja broileriruuissa, pikkuleivissä, kakuissa ja omenoiden kanssa.

Juustokumina eli jeera

Juustokumina muistuttaa kuminaa, sillä molemmilla on vihreänruskeat, pienet siemenet. Maku on kuitenkin kuminaa miedompi. Käytä joko jauhettuna tai kokonaisina siemeninä intialaisissa, meksikolaisissa ja afrikkalaisissa ruuissa sekä liha- ja kasvisruuissa. Kokonaisia siemeniä voit ripotella jogurttiin, salaatteihin, kastikkeisiin tai juomiin.

Kumina

Kumina on kaksivuotinen sarjakukkaiskasvi, joka kasvaa villinä melko yleisesti Etelä- ja Keski-Suomessa. Käytä kaali- ja papuruuissa, leivissä, kotijuustoissa ja hapankaalissa.

Kaneli

Kaneli on joko niin sanottua aitoa kanelia eli ceyloninkanelia tai kassiakanelia. Ceyloninkanelia saadaan Cinnamomum zeylanicum -puun versojen kuivatusta kuoresta ja kassiakanelia Cinnamomum cassia -puusta. Kassiakanelissa on kumariinia, joka voimistaa kanelin aromia. Se on halvempaa kuin ceyloninkaneli. Meillä yleiset kanelijauheet ja -tangot ovat usein kassiakanelia. Aitoa kanelia saa ekokaupoista ja etnisistä kaupoista. Käytä jauhettuna korvapuusteissa, omenapiirakassa, maustekakuissa ja pikkuleivissä. Kanelitankoina itämaisissa liha- ja kasvispadoissa, hedelmäkiisseleissä, hilloissa ja juomissa.

Kardemumma

Kardemumma on mauste, jota saadaan monivuotisen mausteliljan kotahedelmien siemenistä. Aromikkaat eteeriset öljyt säilyvät parhaiten kokonaisissa siemenissä, joten jauha kardemumma vasta kotona juuri ennen käyttöä. Käytä riisi-, kasvis- ja lammasruuissa, kahvin ja makeiden leivonnaisten  mausteena.

Korianteri

Korianteri kuuluu sarjakukkaisiin yrtteihin. Sekä sen lehdet että siemenet soveltuvat mausteeksi. Käytä itämaisissa ruuissa, riistan, kasvisten ja siipikarjan mausteena, leivissä, makeissa hedelmä- ja marjaleivoksissa.

Kurkuma

Kurkuma on kauniin keltaista, maultaan hyvin mietoa ja aavistuksen pippurista jauhetta, jota saadaan jaavalaisesta keltajuuresta, Curcuma longa -kasvista (englanniksi turmeric). Kurkuma on allergisoiva aine ja siitä on oltava maininta tuoteselosteessa. Käytä riisi-, kasvis- ja broileriruuissa. Tuo ruokiin kauniin keltaisen värin.

Mausteneilikka

Mausteneilikka on myrttikasveihin lukeutuva pensas, joiden kukkanupuista saadaan maustetta. Maultaan vahvan aromaattinen, joten käytettävä varovasti. Käytä jauhettuna itämaisiin lihapatoihin, erilaisiin pikkuleipiin ja maustekakkuihin. Kokonaisia neilikoita voit käyttää liemien, kastikkeiden ja kuumien juomien, kuten glögin, maustamiseen.

Muskotti

Muskotti on Myristica-sukuun kuuluvan muskottipuun pähkinämäisistä siemenistä tai kukinnoista saatava mauste. Suomessa myydään lähinnä vain jauhettua muskottia. Hyvin voimakasarominen mauste, jota tulee käyttää varoen. Käytä valkokastikkeissa, perunaruuissa, pinaatin mausteena ja intialaisissa ruuissa. Sopii sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin.

Paprikajauhe

Paprikajauhe on mieto, monipuolinen mauste. Jos sitä käyttää paistettaviin ruokiin, maku kannattaa herättää esiin kuumentamalla paprikajauhetta rasvassa. Paprikajauhetta saa sekä voimakkaana (hot) että miedompana (sweet). Käytä liha- ja tomaattipohjaisissa ruuissa sekä kalaruuissa.

Sahrami

Sahrami on maailman kallein mauste. Sitä saadaan krookuksen sukua olevasta sipulikasvista, jonka kukkien emit nypitään käsin ja kuivataan mausteeksi.Käytä kala- ja äyriäisruuissa, omenaleivonnaisissa ja joulupullassa.

PIPPURIT

Viherpippuri

Viherpippuri on pippuriköynnöksen raakana poimittu ja kuivattu marja. Käytä maltillisesti, sillä viherpippuri on lempeästä ulkonäöstään huolimatta yhtä voimakasta kuin mustapippuri. Murskattuna sopii hyvin esimerkiksi juusto-, kala-, riista- ja kasvisruokiin. Voit myös ripotella murskattuja pippureita liekitettyjen hedelmien päälle.

Musta- ja valkopippuri

Mustapippuria saadaan,kun pippuriköynnöksen marjat poimitaan puolikypsinä, vihreinä terttuina ja kuivataan auringossa kuorineen, jolloin ne mustuvat ja ryppyyntyvät. Valkopippuri on kypsänä poimitun ja kuoritun hedelmän kuivattu sisäosa. Käytä molempia minkä tahansa suolaisen ruuan mausteena, oli sitten kyse vaaleasta tai tummasta lihasta tai kalasta. Ripaus rouhittua musta- tai valkopippuria tuo makua myös vaikkapa marinoiduille mansikoille ja pikapaistetuille hedelmille.

Maustepippuri

Maustepippuri (Pimenta dioica) kuuluu myrttikasvien heimoon. Sen englanninkielinen nimi allspice (yleismauste) kertoo mausteen monikäyttöisyydestä. Käytä melkein mihin tahansa ruokaan. Kokeile jauhelihan tai possusuikaleiden mausteena. Maustepippuria voit ripotella myös esimerkiksi kakkuihin ja pikkuleipiin.

Rosépippuri

Rosépippuri (Schinus molle) on sumakkikasveihin kuuluvan puun kuivattu marja. Rosépippuri on melko uusi tulokas maustemaailmassa, sillä se löydettiin vasta 1970-luvulla. Käytä esimerkiksi kalaruuissa, lampaan ja riistan mausteena sekä suklaakakuissa ja hedelmäsalaateissa.

 

Ennen kuin juhlaruuat pääsevät esillepanoastioihin, täytyy niille löytää paikka jääkaapissa. KK:n ruokatoimittaja Emilia Kolari vinkkaa, miten onnistut juhlaruokien säilyttämisessä.
Ennen kuin juhlaruuat pääsevät esillepanoastioihin, täytyy niille löytää paikka jääkaapissa. KK:n ruokatoimittaja Emilia Kolari vinkkaa, miten onnistut juhlaruokien säilyttämisessä.

Juhlavalmistelut alkavat jääkaapin ja pakastimen raivaamisella. Niin varmistat, että juhlaruuat ja -leivonnaiset säilyvät hyvinä tarjoiluhetkeen saakka. KK:n ruokatoimittaja Emilia Kolari antaa neljä toimivaa vinkkiä.

Siivoa jääkaappi ja pakastin

Tee inventaario jääkaappiin ja pakastimeen ennen kuin aloitat juhlaruokien valmistelun. Jääkaapissa on oltava paljon tilaa esivalmistelluille juhlaruuille ja leivonnaisille. Poista puolityhjät currytahnapurkit, käytä loppuun avatut parmesaanit ja pian vanhenevat kasvikset. Pyhkäise pinnat. Tee tilaa myös pakastimeen käyttämällä ylimääräiset marjat vaikka smoothieen. Pakastin jäädyttää leivonnaiset paremmin ja nopeammin, kun tavaraa ei ole liikaa. 

Turvaudu vaikka valmisruokiin

Vältä säilytettävien tuotteiden ostamista juhlavalmistelujen aikaan. Nyt on hyvä hetki turvautua vaikka valmisruokiin ja puolivalmisteisiin, jotka kuluvat yhden aterian aikana. Säästyneen ajan voi käyttää juhlien valmisteluun, jääkaappitilan taas valmistuville juhlaruuille.

Vältä voimakkaan tuoksuisia ruokia

Vältä ruokia, joissa on voimakas tuoksu. Niin ihanaa kuin paahdettu parsakaali tai kaalilaatikko onkin, niitä ei kannata laittaa jääkaappiin juhlakakkujen kanssa. Kypsennetyn kaalin tuoksu tarttuu leivonnaisiin herkästi. Aina kelmuilla ja kuvuilla suojaaminen ei riitä estämään hajuja tarttumasta. Varmin tapa on jättää voimakkaan tuoksuiset ruuat juhlien aikaan kokkaamatta. Pakastimessakin tuoksut tarttuvat helposti. Käytä pois valmiit keittojuuressekoitukset, sillä niiden tuoksu saattaa tarttua muovikääreiden läpi huokoiseen kakkupohjaan.

Pinoa päällekkäin

Hanki rasioita, joissa on tiivis kansi, ja jotka voi pinota päällekkäin. Hyvät rasiat palvelevat muulloinkin kuin juhlien aikaan. Niihin voi koota tahnoja, salaattien aineksia, kylmässä säilytettäviä leivoksia ja niin edelleen. Ruuat säilyvät raikkaina ja mahtuvat paremmin.

Villivihannekset ovat juuri nyt parhaimmillaan, kun ne ovat vielä nuoria ja makeita. Esittelemme seitsemän tuttua kasvia, jotka sopivat ruuaksi.

Terveellisin ruoka kerätään luonnosta. Paras aika on juuri nyt, kun kasvit ovat vielä nuoria. Hyvä muistisääntö on se, että lehdet napsitaan aina ennen kukkaa.

Näin pääset alkuun villivihannesten keräilyssä ja käytössä:

  • Kerää vain kasveja, jotka varmasti tunnet! Varsinkin syötävä vuohenputki on kinkkinen, sillä sen saattaa sekoittaa myrkyllisiin sukulaiskasveihin.
  • Kerää kukin laji omaan pussiin. Huuhtele kevyesti pölyiset kasvit kylmässä vedessä ennen jatkokäsittelyä. Villivihannekset maistuvat parhailta tuoreena, mutta ne sopivat myös pakastettaviksi.
  • Kuusenkerkkien, puiden lehtien, mahlan, juurien ja jäkälän keräämiseen tarvitset maanomistajan luvan.
  • Kerätessäsi välttele teiden varsia sekä lannoitettujen peltojen ja kaatopaikkojen vieriä.
  • Jos et mieli metsään, nokkosta voi ostaa kaupasta ruukussa ja koivunlehteä ja voikukkaa myydään kuivattuina.
  • Pelkistä luonnonkasveista ei kannata koota tuoresalaattia, koska villivihannesten maut ovat vahvoja.

1. Vaahtera

Vaahteran lehdet ja kukat käyvät ravinnoksi koivunlehtien tapaan. Vaahteran lehdet ovat parhaimmillaan nuorina ja kiiltävinä. Mustatäpläisiä ja kurttuisia lehtiä ei kannata syödä.

Vaahteran lehtiä voi popsia sellaisenaan, ja ne sopivat osaksi salaattia ja vihersmoothieta. Vaahteran kukat ovat erityisen makeita, ja niitä voi ripotella leivonnaisten koristeeksi ja salaatteihin.

2. Voikukka

Voikukka on nykyään pihojen ärsyttävän sitkeä rikkakasvi. Oikeasti voikukka on vanha hyötykasvi, jota voidaan käyttää ruokana vihannesten tapaan. 

Voikukasta käytetään sen nuoret terälehdet, jotka ovat kauniita salaateissa ja leivonnaisissa. Lehdet sopivat myös munakkaaseen. Lehtien maku pehmenee, kun niitä liottaa vedessä. Nupuista voi valmistaa pikkelssiä tai kapriksia tai pyöräyttää ne pannulla voissa. Kukan terälehtiä voi ripotella koristeeksi kakkuihin tai vaikka paistettujen munien päälle. Jopa voikukan juuret voi käyttää, kunhan ne keittää ensin.

Vinkki! Voit päästä eroon syylistä, kun töpötät voikukan maitiaisnestettä syylän päälle päivittäin. 

Artikkeli jatkuu alapuolella
Voikukkasiirappi
Resepti
Voikukkasiirappi

3. Kuusenkerkkä

Kuusenkerkät ovat parhaimmillaan, kun ne ovat noin kaksi senttiä pitkiä, samettisen pehmeitä ja heleän vihreitä. Kerkkiä voi napsia sellaisenaan tai valmistaa niistä herkullista kuusenkerkkäsiirappia.

Kuusenkerkät kestävät hyvin pakastusta.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Kuusenkerkkäsiirappi
Resepti
Kuusenkerkkäsiirappi
Artikkeli jatkuu alapuolella
Kuusenkerkkäjuustokakku
Resepti
Kuusenkerkkäjuustokakku

4. Maitohorsma

Maitohorsman nuoret ja pehmoiset varret sekä kukat kelpaavat syötäväksi. Kasvia käytetään parsan tavoin, ja kesällä sitä voi käyttää haudejuomiin tai salaattiin. Kukkia voi käyttää lisänä mehuihin, hyytelöihin ja hilloihin.

Ihania jääpaloja saa, kun jäädytettävän veden joukkoon pudottaa muutaman kukan.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Valkosipulihorsma
Resepti
Valkosipulihorsma

5. Nokkonen

Ihmekasvi nokkonen sisältää paljon rautaa (seitsemän kertaa enemmän kuin pinaatti!), C-vitamiinia ja kalsiumia (kolme kertaa enemmän kuin maito!). Siksi se sopii mitä parhaiten ruuanlaittoon.

Nokkosen tulisuus taittuu, kun sen kuivaa tai ryöppää. Parhailta maistuvat pienet vaaleanvihreät lehdet ja latvat. Saat aina uutta nuorta satoa, kun niität nokkospehkon ja odotat uusia versoja.

Käytä nokkosta kuten pinaattia esimerkiksi letuissa, pannarissa, teessä, keitoissa, munakkaassa, kastikkeissa ja sämpylöissä.

Kuivat nokkoset voi musertaa ja säilyttää kannellisessa purkissa. Sitä voi lisätä kaikkiin kasvis- ja liharuokiin. Jos pakastat lehdet, ryöppää eli kiehauta ne nopeasti, valuta hyvin ja pakasta annospusseissa.

Vinkki! Nokkonen sopii myös puutarhanhoitoon. Hauduta nokkosia vedessä isossa sangossa. Vesi on hyvää lannoitetta ja torjuu kirvoja.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Nokkosfocaccia
Resepti
Nokkosfocaccia
Artikkeli jatkuu alapuolella
Nokkospasta
Resepti
Nokkospasta
Artikkeli jatkuu alapuolella
Nokkossipsit
Resepti
Nokkossipsit

6. Vuohenputki

Vuohenputki on parasta aivan pieniä versoina. Sen maku on mieto, ja sitä voi käyttää sellaisenaan ja kypsennettynä. Vuohenputkella voi korvata tuoreen persiljan, ja siitä voi tehdä uusien perunoiden lisukkeen pinaattimuhennoksen tapaan. Vuohenputki sopii hyvin myös kuivattavaksi.


7. Peltokanankaali

Toukokuu on keltaisena merenä kukkivan peltokanankaalin huippusesonkia. Sen maku on lähellä villirucolaa, mutta vaatii totuttelu voimakkuutensa vuoksi. Peltokanankaalin nuoret lehden sopivat salaattiin ja leivän päälle. Vanhoja lehtiä ei kannata syödä, sillä ne ovat kitkeriä. Kukkanuput ovat herkullisimmillaan, kun ne höyryttää kevyesti. Maku muistuttaa parsakaalia.

Peltokanankaali säilyttää kauniin värinsä kuivattuna. Kuivattua kukkaa voi käyttää haudejuomiin, pastaan tai salaatinkastikkeeseen.

Lähteet: Raija Kivimetsä – Villiinny villivihanneksiin (Kirjapaja 2016), Jouko Rikkinen – Villivihannekset Suomen luonnossa (Otava 2018)