Hyvän ja maistuvan ruuan tunnistaa siitä, että se on maustettu oikein. Päivitä maustekaappisi tämän listan avulla.

Anis

Anis on siemenmäinen anisruohon lohkohedelmä, jossa on lakritsainen maku. Käytä kala-, papu- ja perunaruuissa sekä leipien, juomien, etikkasäilykkeiden ja chutneyn mausteena.

Anispippuri

Anispippuri on mauste, jota saadaan Japanissa ja Kiinassa kasvavan puun kuivatuista, punaisista marjoista. Pippurimainen. voimakas, anikseen häivähtävä maku. Tunnetaan myös nimillä kiinanpippuri, japaninpippuri ja sichuaninpippuri. Käytä itämaisissa ruuissa, chutneyssa.

Cayennepippuri

Cayennepippuri ei ole pippuria vaan kuivatusta chilistä jauhettua, hyvin voimakasta maustetta. Käytä texmex- ja aasialaisissa ruuissa sekä liha-, kala- ja kasvisherkuissa,joihin haluat tulisuutta. Käytä pieninä ripauksina polttavan aromin vuoksi.

Chilimauste

Chilimauste on maustesekoitus, jossa on esimerkiksi kuivattua chiliä, suolaa, juustokuminaa, oreganoa ja valkosipulia. Saatavilla sekä jauheena että rouheena. Käytä munakkaissa, pastakastikkeissa, texmex-, liha-, kala- sekä kasvisruuissa.

Curry

Curry on mausteseos, jonka keltainen väri on peräisin kurkumasta. Parhaimmillaan curry voi sisältää 15 eri maustetta. Päämausteita ovat valkosipuli, kardemumma, inkivääri, muskotti, neilikka, kaneli, korianteri ja musta- ja cayennepippuri. Käytä itämaisissa ruuissa, marinadeissa ja kastikkeissa. Curryjauheiden voimakkuus vaihtelee, joten aloita maustaminen pienellä määrällä.

Fenkoli

Fenkoli on vanha maustekasvi, joka tunnetaan myös nimellä saksankumina. Siementen maussa on häivähdys kuminaa. Käytä kaali-, papu-, linssi- ja herneruuissa, leivissä sekä kalan mausteena.

Inkivääri

Inkivääri on monipuolinen mauste, jota saadaan monivuotisen mausteliljan juurakosta. Sitä käytetään tuoreena ja kuivattuna, kokonaisena tai jauheena. Käytä possu- ja broileriruuissa, pikkuleivissä, kakuissa ja omenoiden kanssa.

Juustokumina eli jeera

Juustokumina muistuttaa kuminaa, sillä molemmilla on vihreänruskeat, pienet siemenet. Maku on kuitenkin kuminaa miedompi. Käytä joko jauhettuna tai kokonaisina siemeninä intialaisissa, meksikolaisissa ja afrikkalaisissa ruuissa sekä liha- ja kasvisruuissa. Kokonaisia siemeniä voit ripotella jogurttiin, salaatteihin, kastikkeisiin tai juomiin.

Kumina

Kumina on kaksivuotinen sarjakukkaiskasvi, joka kasvaa villinä melko yleisesti Etelä- ja Keski-Suomessa. Käytä kaali- ja papuruuissa, leivissä, kotijuustoissa ja hapankaalissa.

Kaneli

Kaneli on joko niin sanottua aitoa kanelia eli ceyloninkanelia tai kassiakanelia. Ceyloninkanelia saadaan Cinnamomum zeylanicum -puun versojen kuivatusta kuoresta ja kassiakanelia Cinnamomum cassia -puusta. Kassiakanelissa on kumariinia, joka voimistaa kanelin aromia. Se on halvempaa kuin ceyloninkaneli. Meillä yleiset kanelijauheet ja -tangot ovat usein kassiakanelia. Aitoa kanelia saa ekokaupoista ja etnisistä kaupoista. Käytä jauhettuna korvapuusteissa, omenapiirakassa, maustekakuissa ja pikkuleivissä. Kanelitankoina itämaisissa liha- ja kasvispadoissa, hedelmäkiisseleissä, hilloissa ja juomissa.

Kardemumma

Kardemumma on mauste, jota saadaan monivuotisen mausteliljan kotahedelmien siemenistä. Aromikkaat eteeriset öljyt säilyvät parhaiten kokonaisissa siemenissä, joten jauha kardemumma vasta kotona juuri ennen käyttöä. Käytä riisi-, kasvis- ja lammasruuissa, kahvin ja makeiden leivonnaisten  mausteena.

Korianteri

Korianteri kuuluu sarjakukkaisiin yrtteihin. Sekä sen lehdet että siemenet soveltuvat mausteeksi. Käytä itämaisissa ruuissa, riistan, kasvisten ja siipikarjan mausteena, leivissä, makeissa hedelmä- ja marjaleivoksissa.

Kurkuma

Kurkuma on kauniin keltaista, maultaan hyvin mietoa ja aavistuksen pippurista jauhetta, jota saadaan jaavalaisesta keltajuuresta, Curcuma longa -kasvista (englanniksi turmeric). Kurkuma on allergisoiva aine ja siitä on oltava maininta tuoteselosteessa. Käytä riisi-, kasvis- ja broileriruuissa. Tuo ruokiin kauniin keltaisen värin.

Mausteneilikka

Mausteneilikka on myrttikasveihin lukeutuva pensas, joiden kukkanupuista saadaan maustetta. Maultaan vahvan aromaattinen, joten käytettävä varovasti. Käytä jauhettuna itämaisiin lihapatoihin, erilaisiin pikkuleipiin ja maustekakkuihin. Kokonaisia neilikoita voit käyttää liemien, kastikkeiden ja kuumien juomien, kuten glögin, maustamiseen.

Muskotti

Muskotti on Myristica-sukuun kuuluvan muskottipuun pähkinämäisistä siemenistä tai kukinnoista saatava mauste. Suomessa myydään lähinnä vain jauhettua muskottia. Hyvin voimakasarominen mauste, jota tulee käyttää varoen. Käytä valkokastikkeissa, perunaruuissa, pinaatin mausteena ja intialaisissa ruuissa. Sopii sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin.

Paprikajauhe

Paprikajauhe on mieto, monipuolinen mauste. Jos sitä käyttää paistettaviin ruokiin, maku kannattaa herättää esiin kuumentamalla paprikajauhetta rasvassa. Paprikajauhetta saa sekä voimakkaana (hot) että miedompana (sweet). Käytä liha- ja tomaattipohjaisissa ruuissa sekä kalaruuissa.

Sahrami

Sahrami on maailman kallein mauste. Sitä saadaan krookuksen sukua olevasta sipulikasvista, jonka kukkien emit nypitään käsin ja kuivataan mausteeksi.Käytä kala- ja äyriäisruuissa, omenaleivonnaisissa ja joulupullassa.

PIPPURIT

Viherpippuri

Viherpippuri on pippuriköynnöksen raakana poimittu ja kuivattu marja. Käytä maltillisesti, sillä viherpippuri on lempeästä ulkonäöstään huolimatta yhtä voimakasta kuin mustapippuri. Murskattuna sopii hyvin esimerkiksi juusto-, kala-, riista- ja kasvisruokiin. Voit myös ripotella murskattuja pippureita liekitettyjen hedelmien päälle.

Musta- ja valkopippuri

Mustapippuria saadaan,kun pippuriköynnöksen marjat poimitaan puolikypsinä, vihreinä terttuina ja kuivataan auringossa kuorineen, jolloin ne mustuvat ja ryppyyntyvät. Valkopippuri on kypsänä poimitun ja kuoritun hedelmän kuivattu sisäosa. Käytä molempia minkä tahansa suolaisen ruuan mausteena, oli sitten kyse vaaleasta tai tummasta lihasta tai kalasta. Ripaus rouhittua musta- tai valkopippuria tuo makua myös vaikkapa marinoiduille mansikoille ja pikapaistetuille hedelmille.

Maustepippuri

Maustepippuri (Pimenta dioica) kuuluu myrttikasvien heimoon. Sen englanninkielinen nimi allspice (yleismauste) kertoo mausteen monikäyttöisyydestä. Käytä melkein mihin tahansa ruokaan. Kokeile jauhelihan tai possusuikaleiden mausteena. Maustepippuria voit ripotella myös esimerkiksi kakkuihin ja pikkuleipiin.

Rosépippuri

Rosépippuri (Schinus molle) on sumakkikasveihin kuuluvan puun kuivattu marja. Rosépippuri on melko uusi tulokas maustemaailmassa, sillä se löydettiin vasta 1970-luvulla. Käytä esimerkiksi kalaruuissa, lampaan ja riistan mausteena sekä suklaakakuissa ja hedelmäsalaateissa.

 

Miltä maistuu hyönteisruoka ensikertalaisten suussa? Kodin Kuvalehden toimitus voitti ensipöyristyksensä ja kokeili uutta sirkkagranolaa.

Toimituksen pöydällä on kipollinen sirkkagranolaa:  herkullisen rapeiksi paahtuneita hiutaleita, kurpitsansiemeniä, isoja, pulleita sirkkoja siipineen ja koipineen.

Testissä on kotimaisen EntoCuben valmistama Samu Sirkkagranola, joka on tullut kauppoihin joulukuun alussa 2017. Markkinoilla on lisäksi ainakin Fazerin sirkkaleipää sekä Kultasuklaan sirkkasuklaata.

Sirkkojen ja muiden hyönteisten kasvattamista ruuaksi pidetään ekologisena ruoantuotannon vaihtoehtona. Hyönteiset ovat ravintoarvoltaan lähellä lihaa, mutta niiden kasvatus tuottaa vähemmän kasvihuonepäästöjä ja kuluttaa vähemmän vettä kuin lihantuotanto. 

Kodin Kuvalehden toimituksen ensikertalaiset lähestyivät sirkkaruokaa varovasti.

Ennen

”Yök, ne näkyy siinä! Sirkkaleipää oli helpompi maistaa, kun siinä ötökät oli jauhettu näkymättömiin.”

”En pysty. En millään. Tässä menee raja. Miksi niiden pitää olla kokonaisia?”

”Miksi sirkkagranolan nimi on Samu? Kuka söisi ehdoin tahdoin Petteri Punakuono -poronkäristystä?”

”Kokeilkoon lapseni aikanaan, mutta minä en pysty!”

”Miksi sirkkoja pitää sekoittaa nimenomaan mysliin ja leipään? Ja suklaaseen! Eihän niihin kuulu pekonikaan!”

”Miksi sirkkagranolan nimi on Samu? Kuka söisi ehdoin tahdoin Petteri Punakuono -poronkäristystä?”

”Onkohan hyönteisillä tunteet?”

Jälkeen

“Olin vähän pettynyt, ettei sirkka maistunut mitenkään.”

”Tämä maistuu mysliltä, pelkältä mysliltä. Vähän suolainen aromi.”

”Se ajatus rupesi ällöttämään, jos söisi granolaa maidon kanssa. Mitä jos sirkat kelluu maidon pinnalla?”

”Kynnys oli tosi korkea. Melkein kuin olisi poiminut lattialta kärpäsen ja pannut suuhun.”

”Yh, nyt suklaata perään.”

Makeaksi ja pehmeäksi imelletty perunalaatikko on monelle maku, joka viimeistään tekee joulun.

1. Valitse jauhoisia perunoita

Valitse perunalaatikkoon keskikokoisia jauhoisia perunoita. Pienet ovat työläitä kuoria kuumina, isot puolestaan hajoavat helposti keitinveteen, ennen kuin ovat sisältä riittävän kypsiä.

2. Älä suolaa keitinvettä

Älä lisää keitinveteen suolaa, jotta imeltyminen käynnistyy. 

3. Survo perunat kuumina

Survo perunat heti kuorimisen jälkeen ja lisää joukkoon kiehuvan kuumaa vettä. Kostea survos imeltyy helpommin, ja kiehuva neste estää paakkujen syntymistä. Jos haluat silkinsileää perunalaatikkoa, soseuta perunat sähkövatkaimen pienimmällä teholla. Ripottele päälle jauhot vasta, kun sose on hieman jäähtynyt, jotta jauhot eivät ala kypsyä vaan imeltyminen käynnistyy saman tien.

4. Imellä uunissa

Imellä perunalaatikkoa uunissa, jolloin voit säädellä lämpötilaa. 50–60 astetta on sopiva lämpö. Liian kuuma lämpötila pysäyttää imeltymisen. Jos neljä tuntia imeltymistä ei tuo haluamaasi makeutta perunalaatikkoon, lisää tilkka siirappia tai jatka imeltämistä pari tuntia. Lisää maito perunasoseeseen kiehautettuna, niin perunalaatikko ei kuohu uunissa.

Vaihtelun vuoksi:

Vegaaninen perunalaatikko

Valmista  perunalaatikko tavalliseen tapaan, mutta vaihda voi maidottomaan rasiamargariiniin ja maito kaurapohjaiseen, kuumennusta kestävään kahvimaitoon, esimerkiksi Oatly iKaffeen.

Mausteinen perunalaatikko

Tee perunalaatikko tavalliseen tapaan, mutta vaihda siirappi muscovadosiirappiin ja lisää muskottipähkinän lisäksi ½ tl jauhettua inkivääriä, ½ tl kardemummaa ja ½ tl jauhettua neilikkaa.

Oikaistu gluteeniton perunalaatikko

Jätä perunalaatikosta pois vehnäjauhot ja vesi. Oikaise imeltämisvaihe lisäämällä perunoiden joukkoon siirappia tavallista reilummin, 3–4 rkl. Vähennä suolan määrä yhteen teelusikalliseen. Paista tavallisen perunalaatikon tapaan. 

6 annosta, 30 min + 6 t

 • 1 kg jauhoisia perunoita
 • vettä keittämiseen
 • 3 rkl vehnäjauhoja
 • 1 dl vettä
 • 50 g voita
 • 4 dl täysmaitoa
 • 1½ tl suolaa
 • ½ tl muskottipähkinää
 • (2 rkl siirappia)
 1. Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Älä lisää keitinveteen suolaa. Kuori perunat kuumina isoon 2 litran uunivuokaan. 
 2. Survo perunat haarukalla tai perunasurvimella. Lisää samalla desin verran kiehautettua vettä. Anna jäähtyä hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi.
 3. Ripottele päälle jauhot ja survo ne soseen joukkoon. 
 4. Peitä vuoka foliolla ja nosta se 60-asteiseen uuniin. Anna perunasoseen imeltyä 4 tuntia. Sekoita sosetta välillä. Tarkista maku. Jos sose ei maistu makealta, jatka imeltämistä vielä tunti tai pari.
 5. Sulata voi ja lisää soseeseen. Sekoita tasaiseksi. 
 6. Kuumenna maito kiehuvaksi ja sekoita se soseeseen. Mausta suolalla ja muskotilla. Jos kaipaat lisää makeutta, lisää hieman siirappia. Paista 150-asteisessa uunissa 2 tuntia.
Riitta-Ahkku

Imelletty perunalaatikko on jouluklassikko – neljä keinoa, joilla onnistut varmasti!

Jos haluat pakastaa lastikot niin tee se ennen paistamista. Ota laatikot sulamaan edellisenä päivänä jääkaappiin ja sitten uuniin paistumaan sulaneena. Miun laatikkoon ei muskottipähkinä kuulu, kun sitä on jo lanttu- ja porkkanalaatikoissa. Perunalaatikon teko vaatii aikaa ja körsivällisyyttä, mutta palkitsee upealla maullaan.
Lue kommentti