Mökkeily ei ole pehmojen laji. Sen ympärille pitäisi kehittää tosi-tv-konsepti, joka olisi mahdollinen vain Suomen suvessa.

Unohda Temptation Island ja Amazing Race! Tähän ohjelmakonseptiin verrattuna ne ovat lastenleikkiä.

Osallistujat mökkitelkkariin valittaisiin luonnollisesti maailmalta, sillä me suomalaiset olemme harjoitelleet tällaista koitosta varten lapsesta asti. Kilpailijoita koeteltaisiin mökkiympäristössä lukuisin armottomin tavoin. Vain vahvin jaksaisi viikon loppuun.

Haaste 1: Äärioloissa

Kilpailijoita kidutetaan Suomen kesän umpivaloisilla öillä. Kukaan ei nuku.

Myös sää erottelee jyvät akanoista. Erehtyikö joku ottamaan mukaan vain kesätamineita? Virhe.

Juhannuksena pipo ja hanskat saattavat olla välttämättömät. Ulkona voi myös tulla vettä vaakatasossa. Yksi vaihtoehto on helle, jolloin liian paksusti pukeutunut kilpailija uuvahtaa helposti nestehukkaan.  

Haaste 2: Villi luonto

Kuumalla paarmat ja kärpäset vainoavat viattomia osallistujia. Kanervikossa väijyy kyy, rantanurmessa punkki. Sen irrottaminen punkkipihdeillä tai lassolla on yhden jakson kliimaksi. Kuka pitää pään kylmänä, kuka hyytyy?

Nähdäänkö kyyneliä? Todennäköisesti.

Jahka kilpailijat ovat toipuneet järkytyksestä, heidät suljetaan yöksi aittaan, jossa on parikymmentä hyttystä. Ininä jatkuu tunteja, kunnes siivekkäät on lahdattu. Joku saa silti paukamia nukkuessaan.

Haaste 3: Murkinaa ja muonitusta

Nuotiossa paistettu makkara on toiselta puolelta hiiltynyt, toiselta kylmä. Multaiset perunat koko posselle pestään jääkylmässä järvessä.

Kesken kokkailun tontille pelmahtaa kymmenkunta yllätysvierasta, joilla on tuomisinaan kahvipaketti ja pötkö Marie-keksejä. Kilpailijoiden haaste on saada ruoka riittämään myös tulokkaille, jotka jäävät pariksi yöksi.

Haaste 4: Työnjako

Miesväki klapeja hakkaamaan, hep. Pelistä putoaa se, joka päätyy ensimmäisenä ensiapuun.

Naisosallistujat kuuraavat tiskit piskuisessa altaassa kolakalla kaivovedellä.

Ihmettelijöille selvitetään, että juuri näin hommat mökillä jaetaan. Aina.

Jumbosijalle jäävää kilpailijaa rangaistaan ekstratehtävällä – ulkohuussin tyhjennyksellä.

Haaste 5: Perinteiset huvit

Rantasauna kuumennetaan sataan asteeseen. Alastomia osallistujia piinataan pieksämällä heitä koivunoksilla. Jakso huipentuu kilpajuoksuun kuumilta lauteilta hyiseen järveen.

Bonustehtävänä joku soutaa järvelle nostamaan katiskan. Sen limaisesta nielusta tulee noukkia paljaalla kädellä piikikäs särki.

Muut ryhtyvät mato-ongelle ja pujottavat lieron koukkuun.

Sitten pelataan mölkkyä. Siitä tulee riitaa, joka katkeaa siihen, että alkaa sataa. Seuraavat kaksi päivää istutaan tuvassa ja kuunnellaan rätisevästä radiosta nonstoppina suomalaisia iskelmiä.

Ja voittaja saa...

Kuka kesti koettelemuksen? Kenen pinna ei katkennut? Kuka ei itkenyt kertaakaan?

Voittaja palkitaan parilla lisäviikolla idyllisessä suomalaisessa mökkimaisemassa.    

Lue lisää suomalaisten omaperäisyydestä.

 

Hyvä, lämmin ja hellä oli mieli jokaisen, kun Helsingin Sanomatalon Mediatorilla vietettiin monen hyvän asian merkeissä Joulu jokaiselle -tapahtumaa.

Kodin Kuvalehti oli mukana järjestämässä kaikille avointa Joulu jokaiselle -tapahtumaa, jolla tarjottiin tilaisuus antamiseen ja saamiseen monella tavalla. HelsinkiMissio oli kertomassa tavoistaan vähentää ikäihmisten ja lapsiperheiden yksinäisyyttä, Hope ry vastaanottamassa tavaraa, jota tuotiin joululahjoiksi vähävaraisiin lapsiperheisiin.

Hyvien tekojen lisäksi kuultiin upeaa joulumusiikkia, jota esittivät Mikko Harju, Ilta, Sibelius-lukion Tyttökuoro sekä tuore Tähdet, tähdet -kilpailun voittaja Elias Kaskinen.

Pikkuväelle oli järjestetty mahdollisuus piirtelyyn ja värittämiseen.
Pikkuväelle oli järjestetty mahdollisuus piirtelyyn ja värittämiseen.

Lahjoituspöytä täyttyi ihanista joululahjoista, joita Hope ry välittää vähävaraisille ja kriisejä kokeneille lapsiperheille. Lämmin kiitos kaikille lahjoittajille!
Lahjoituspöytä täyttyi ihanista joululahjoista, joita Hope ry välittää vähävaraisille ja kriisejä kokeneille lapsiperheille. Lämmin kiitos kaikille lahjoittajille!

Laulaja Mikko Harju johdatti yleisön joulutunnelmaan ihanilla joululauluilla.
Laulaja Mikko Harju johdatti yleisön joulutunnelmaan ihanilla joululauluilla.

Nuorten laulajien heleät naisäänet soivat upeasti Sanomatalon korkeassa tilassa. Sibelius-lukion Tyttökuoro hiljensi yleisön upeilla klassikoilla.
Nuorten laulajien heleät naisäänet soivat upeasti Sanomatalon korkeassa tilassa. Sibelius-lukion Tyttökuoro hiljensi yleisön upeilla klassikoilla.

Jotkut rohkaistuivat istumaan joulupukin syliin.
Jotkut rohkaistuivat istumaan joulupukin syliin.

Pienimmät vieraat pysyivät äidin sylissä.
Pienimmät vieraat pysyivät äidin sylissä.

Elias Kaskinen esitti tapahtumassa aivan uutta musiikkiaan, muun muassa uuden biisinsä Haloo.
Elias Kaskinen esitti tapahtumassa aivan uutta musiikkiaan, muun muassa uuden biisinsä Haloo.

Tilaisuuden päätyttyä fanit piirittivät Eliasta. Yhteisselfiet ja nimikirjoitukset olivat kuumaa kamaa.
Tilaisuuden päätyttyä fanit piirittivät Eliasta. Yhteisselfiet ja nimikirjoitukset olivat kuumaa kamaa.

Miksi niin herttainen asia kuin joulukorttien lähettäminen saa ihmisen tuntemaan itsensä kunnottomaksi?

Voi ei, taas on SE päivä vuodesta.

Kunnon ihmiset ovat kirjoittaneet joulukortit viimeistään viime viikonloppuna. He postittavat ne viimeistään tänään. Hyräilevät jouluyöjuhlayötä samalla, kun kopsauttavat kortit laatikkoon.

Minä kunnoton olen hankkinut vasta listallisen joulupostimerkkejä. Jos päässä ylipäänsä soi jokin joululaulu, niin sitten se, jossa ihmetellään, missä joulukorttilista viimevuotinen, mä tänne laatikkooni aivan varmaan talteen panin sen. Kun se olisikin joulukorttihuolistani suurin.

Miksi, oi miksi niin herttainen asia kuin joulukorttien lähettäminen aiheuttaa niin paljon syyllisyyttä? Pohdimme asiaa parin muun kunnottoman kanssa. Päädyimme yhdessä siihen, että jokavuotinen joulukorttisouvi saa meidät tuntemaan vähintään kuudenlaista syyllisyyttä.

1. Jos päätän olla lähettämättä korttia jollekulle,

saan sitäkin varmemmin kortin häneltä. Tilanteen ratkaisemiseksi on vain huonoja vaihtoehtoja:

a) Lähetän hänelle kortin ykkösmerkillä, jolloin hän arvaa, etten aikonutkaan lähettää hänelle korttia.

b) Jätän kortin lähettämättä, jolloin hän todennäköisesti ei lähetä minulle korttia enää ensi vuonna mutta loukkaantuu tänä vuonna.

c) Lähetän hänelle joulutervehdyksen tekstiviestinä jouluaattona ja toivon hänen kuvittelevan, että juuri sillä tavalla minä aioinkin lähettää joulutervehdykset.

2. Jos lähetän kortin jollekulle, joka ei lähetäkään korttia minulle,

saatan hänet kiusalliseen tilanteeseen (ks. edellinen kohta).

3. Jos ostan ajoissa halvat joulumerkit, 

huomaan taas kerran, että halpojen postimerkkien viimeinen postituspäivä oli eilen. Ei muuta kuin ostamaan täyshintaisia merkkejä.

Syyllisyyden aihe: kehno taloudenpito.

4. Jos halvat postimerkit jäävät käyttämättä,

en osaa päättää, mitä teen niillä. Nolottaa käyttää niitä ensi vuonna, kun on tänä vuonna joutunut lähettämään kortit täyteen hintaan.

Yhtä noloa on, jos niitä yrittää kuluttaa myöhemmin muihin kortteihin. Hyvää pääsiäistä, lukee kortissa, ja sen yläreunassa on joulupostimerkki ja rivi 10 sentin merkkejä.

5. Jos lähetän ihania (ja kalliita) joulukortteja,

itse saan vain tylsiä kortteja, joita ei viitsisi millään ripustaa esille.

Tiedän tiedän, ajatus on tärkein. Silti käy mielessä, että miksen pitänyt kivoja (ja kalliita) korttejani itse. Sitten taas tunnen syyllisyyttä siitä ajatuksesta.

6. Jos päätän olla lähettämättä kortteja ollenkaan,

posti tuo minulle joka päivä lisää toisten itse askartelemia tai muuten vain ajatuksella hankkimia taideteoksia. Näyttelen, ettei tunnu missään.

Kieriskeltyäni koko joulun syyllisyydessä sorrun lähettämään kortteja tapaninpäivänä halvoilla merkeillä, jotta näyttäisi, että posti on ne hukannut.

Sitten kieriskelen taas syyllisyydessä, kun mietin, joutuvatko vastaanottajat nyt lunastamaan kortit, kun niissä ei ole tarpeeksi postimerkkejä.