Opi grillauksen perusteet, epäsuoran grillauksen salat ja eri lihojen oikeat sisälämpötilat.

Seitsemän tärkeintä sääntöä – varaa aikaa ja pidä grilli puhtaana

 1. Ota grillattavat raaka-aineet huoneenlämpöön 30–60 minuuttia ennen grillausta. Vältyt sitkeältä pihviltä.
 2. Varaa aikaa grillin kuumentamiseen ja hiiligrilliä käytettäessä kunnon hiilloksen muodostumiseen. Tutustu huolellisesti grillisi käyttöohjeisiin.
 3. Käytä marinoinnissa mieluummin pakastepussia kuin kulhoa. Pussissa marinadi on kauttaaltaan kosketuksissa raaka-aineeseen ja sitä kuluu vähemmän.
 4. Aloita grillaaminen hitaimmin kypsyvistä raaka-aineista. Kypsät ruoat säilyvät lämpiminä esimerkiksi foliovuoassa grillin viileämmässä osassa.
 5. Grillatun ruuan lisukkeena kannattaa suosia kylmiä ruokia, esimerkiksi runsaita salaatteja, jotka voi valmistaa etukäteen.
 6. Pidä grilli puhtaana. Ritilöihin kertyy helposti karstaa, mutta se on helppo poistaa kuumentamalla ja harjaamalla ritilät ennen jokaista käyttökertaa.
 7. Pyyhi puhdistetut, jäähtyneet ritilät ruokaöljyyn kastetulla talouspaperilla.

Tule hyvä hiillos

Mitä ohuempi tuhkakerros hiilten päällä on, sitä kuumempi on hiillos.

Hiillos kestää keskimäärin tunnin. Lämpötila laskee vähitellen.

Grillauksessa lämpötilaa säädetään grillin pohjassa ja kannessa olevien tuuletusventtiilien avulla. Kun ne ovat auki ja kansi kiinni, lämpötila nousee. Jos venttiilit sulkee ja kansi on kiinni, grilli sammuu.

Hiilloksen jatkaminen onnistuu lisäämällä hiiliä kuuman hiilloksen päälle. Uusien hiilten syttyminen vie noin vartin.

Voit myös lisätä hiillosta tekemällä uuden hiilloksen piippusytyttimessä. Käytä aina palamatonta alustaa.

Tätä on epäsuora grillaus

Epäsuora grillaus sopii erityisesti suosittujen isojen lihapalojen valmistamiseen. Se tarkoittaa, että lämmönlähde ei ole suoraan raaka-aineen alla. Hiili- ja puugrillissä tämä onnistuu, kun hiillos tulee vain osaan grillausaluetta. Epäsuoraa grillausta varten hiillos tehdään niin, että grillin reuna-alueet jätetään ilman hiillosta. Isommassa pallogrillissä hiillos jaetaan kahteen osaan hiilettömän keskiosan ympärille. Joissakin grilleissä on sivulokero hiilille epäsuoraa grillausta varten. Hiilloksen paksuus vaikuttaa lämmön määrään.

Epäsuorassa grillauksessa raaka-aineen pinta grillataan ensin niin, että kuuma lämmönlähde on suoraan ruuan alla. Kun lihan pinnat ovat kiinni, siirrytään epäsuoraan kypsentämiseen grillin reunalla niin, että kuuma hiillos ei ole suoraan ruuan alapuolella. Kypsentämisen aikana grillin kupua pidetään alhaalla, jotta lämpö jakautuu mahdollisimman tasaisesti. Tällä tavalla voi pienelläkin grillillä valmistaa kookkaan lihapalan.

Paistolämpömittari on grillaajan perustyökalu. Lihan sisälämpötila kertoo, milloin pihvi tai paisti on mehevimmillään. Mekaanisella paistomittarillakin pärjää, mutta tarkka grillaaja seuraa sisälämpötilaa digitaalisella mittarilla aste asteelta. Lämpömittari laitetaan mittausta varten lihan paksuimpaan kohtaan ennen sen valmistamista.

Raaka-aineet jatkavat jälkikypsymistään grillauksen jälkeen, joten sisälämpötilan voi jättää paria astetta vaille halutun lopputuloksen. Lihan vetäyttäminen takaa mehevän lopputuloksen. Kun haluttu sisälämpötila on saavutettu, lihan annetaan levätä 10–20 minuuttia folioon käärittynä. Vetäyttämisen aikana pinta- ja sisälämpötila tasaantuvat ja lihasta tulee tasaisen kypsää.

Suositeltavat sisälämpötilat

Porsaanliha 70 °C

Broileri 75 °C

Lohi 42 °C

Punainen liha (nauta, lammas, ankka)

 • raa'ahko 54 °C
 • medium 56-58 °C
 • medium+ 58-60 °C
 • täysin kypsä 65 °C
Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.
Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.

Leipäjuusto onnistuu myös tavallisessa uunissa. Tärkeintä on kunnon valutus ja paistaminen, joka antaa juustolle kauniit pilkut. Näillä vinkeillä onnistut!

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi

Käytä homogenoimatonta täysmaitoa ja lämmitä se kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät juustonjuoksuttimen. Parasta on mitata lämpötila digitaalisella mittarilla. Oikea lämpötila on tärkeä, jotta juustonjuoksutin toimii halutulla tavalla. Anna maidon juoksettua rauhassa.

Valuta hyvin

Valitse tilava siivilä ja vuoraa se puhtaalla harsolla. Nostele juustomassa keoksi ja odota tarvittaessa, että se painuu siivilään ennen uuden kerroksen lisäämistä. Anna valua hyvin. Näin varmistat, ettei juustosta tule liian kosteaa.

Juuston valutuksessa irtoava hera kannattaa käyttää vaikka sämpylätaikinaan.

Tarkkaile paistumista

Paista juusto tilavassa vuoassa, jotta se ei roisku yli. Tarkkaile paistumista ja alenna tarvittaessa lämpötilaa. Jos juustoon jää paistamisen jälkeen ylimääräistä nestettä, voit valuttaa sitä varovasti pois, kun juusto on jäähtynyt ja kiinteytynyt. Leikkaa paloiksi vasta täysin jäähtyneenä.

Tee leipäjuusto tällä ohjeella:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Leipäjuusto kotikonstein
Resepti
Leipäjuusto kotikonstein

3 herkkua leipäjuustosta

Klassikkojälkiruoka

Paloittele juusto pieniin annosvuokiin ja kaada päälle loraus kuohukermaa. Kuumenna 200-asteisessa uunissa muutama minuutti. Tarjoa jälkiruuaksi lakkojen tai lakkahillon kanssa.

Leipäjuustosalaatti

Paloittele jäähtynyt leipäjuusto pitkiksi kolmioiksi. Revi vadille rapea- ja pehmeälehtistä salaattia. Lisää päälle leipäjuustot, puolitettuja mansikoita, hienonnettuja sipulinvarsia ja siemensekoitusta. Pirskota päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua.

Herkkutikut

Varaa leipäjuuston lisäksi kirsikkatomaatteja, kurkkupaloja, viinirypäleitä ja basilikanlehtiä. Anna lasten koota aineksista mieleisiään herkkutikkuja.

Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.
Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.

Hillot, marmeladit ja mehut säilyvät parhaiten, kun purkit ja pullot ovat ennen säilöntää todella puhtaat. Näin se hoituu helpoimmin.

Kotitekoisten hillojen, mehujen ja marmeladien säilyvyyteen vaikuttaa purkkien ja pullojen puhtaus. Puhdistus ei ole vaikeaa, ja onkin makuasia, kuinka sen tekee.

Käytä puhtaita työvälineitä koko työskentelyn ajan, sekä ainoastaan puhtaita ja tuoreita raaka-aineita.

Tapa 1: kuumenna uunissa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Huuhtele astiat ja valuta hetki.

Kuumenna astioita 125 asteisessa uunissa vähintään 15 minuuttia.

Kiehauta kannet, korkit ja tiivisteet.

Tapa 2: keitä kattilassa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Pane tölkit kattilaan ja kaada vettä päälle siten, että astiat peittyvät.

Keitä purkkeja kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan.

Kiehauta myös kannet, korkit ja tiivisteet.

+ 6 vinkkiä, joilla homma sujuu turvallisesti ja hillot säilyvät pitkään

 1. Noudata reseptiikan säilöntäohjeita.
 2. Ole varovainen kuumien purkkien käsittelyssä. Käytä apuna pihtejä ja puhdasta keittiöliinaa.
 3. Älä koskettele purkkeja sisäpuolelta sormilla.
 4. Täytä kuumat astiat kuumilla tuotteilla siten, että ne ovat aivan täynnä ja sulje välittömästi.
 5. Kuori mahdollinen pinnalle muodostunut vaahto pois.
 6. Säilytä purkit pimeässä ja viileässä paikassa.