Grillikoulu opettaa niksit, joilla ateriat onnistuvat aina. Opi grillauksen perusteet, epäsuoran grillauksen salat ja eri lihojen oikeat sisälämpötilat.

Oppitunti 1: Seitsemän tärkeintä sääntöä

1. Ota grillattavat raaka-aineet huoneenlämpöön 30–60 minuuttia ennen grillausta. Vältyt sitkeältä pihviltä!
2. Varaa aikaa grillin kuumentamiseen ja hiiligrilliä käytettäessä kunnon hiilloksen muodostumiseen. Tutustu huolellisesti grillisi käyttöohjeisiin.

3. Käytä marinoinnissa mieluummin pakastepussia kuin kulhoa. Pussissa marinadi on kauttaaltaan kosketuksissa raaka-aineeseen ja sitä kuluu vähemmän.
4. Aloita grillaaminen hitaimmin kypsyvistä raaka-aineista. Kypsät ruoat säilyvät lämpiminä esimerkiksi foliovuoassa grillin viileämmässä osassa.
5. Grillatun ruuan lisukkeena kannattaa suosia kylmiä ruokia, esimerkiksi runsaita, ruokaisia salaatteja. Ne voi valmistaa etukäteen.
6. Pidä grilli puhtaana. Ritilöihin kertyy helposti karstaa, mutta se on helppo poistaa kuumentamalla ja harjaamalla ritilät ennen jokaista käyttökertaa.
7. Pyyhi puhdistetut, jäähtyneet ritilät ruokaöljyyn kastetulla talouspaperilla.

Oppitunti 2: Tule hyvä hiillos

Mitä ohuempi tuhkakerros hiilten päällä on, sitä kuumempi on hiillos.
Hiillos kestää keskimäärin tunnin. Lämpötila laskee vähitellen.
Grillauksessa lämpötilaa säädetään grillin pohjassa ja kannessa olevien tuuletusventtiilien avulla. Kun ne ovat auki ja kansi kiinni, lämpötila nousee. Jos venttiilit sulkee ja kansi on kiinni, grilli sammuu.
Hiilloksen jatkaminen onnistuu lisäämällä hiiliä kuuman hiilloksen päälle. Uusien hiilten syttyminen vie noin vartin.
Voit myös lisätä hiillosta tekemällä uuden hiilloksen piippusytyttimessä. Käytä aina palamatonta alustaa.

Oppitunti 3: Epäsuora grillaus

Epäsuora grillaus sopii erityisesti suosittujen isojen lihapalojen valmistamiseen. Se tarkoittaa, että lämmönlähde ei ole suoraan raaka-aineen alla. Hiili- ja puugrillissä tämä onnistuu, kun hiillos tulee vain osaan grillausaluetta. Epäsuoraa grillausta varten hiillos tehdään niin, että grillin reuna-alueet jätetään ilman hiillosta. Isommassa pallogrillissä hiillos jaetaan kahteen osaan hiilettömän keskiosan ympärille. Joissakin grilleissä on sivulokero hiilille epäsuoraa grillausta varten. Hiilloksen paksuus vaikuttaa lämmön määrään.
Epäsuorassa grillauksessa raaka-aineen pinta grillataan ensin niin, että kuuma lämmönlähde on suoraan ruuan alla. Kun lihan pinnat ovat kiinni, siirrytään epäsuoraan kypsentämiseen grillin reunalla niin, että kuuma hiillos ei ole suoraan ruuan alapuolella. Kypsentämisen aikana grillin kupua pidetään alhaalla, jotta lämpö jakautuu mahdollisimman tasaisesti. Tällä tavalla voi pienelläkin grillillä valmistaa kookkaan lihapalan.
Paistolämpömittari on grillaajan perustyökalu. Lihan sisälämpötila kertoo, milloin pihvi tai paisti on mehevimmillään. Mekaanisella paistomittarillakin pärjää, mutta tarkka grillaaja seuraa sisälämpötilaa digitaalisella mittarilla aste asteelta. Lämpömittari laitetaan mittausta varten lihan paksuimpaan kohtaan ennen sen valmistamista.
Raaka-aineet jatkavat jälkikypsymistään grillauksen jälkeen, joten sisälämpötilan voi jättää paria astetta vaille halutun lopputuloksen. Lihan vetäyttäminen takaa mehevän lopputuloksen. Kun haluttu sisälämpötila on saavutettu, lihan annetaan levätä 10–20 minuuttia folioon käärittynä. Vetäyttämisen aikana pinta- ja sisälämpötila tasaantuvat ja lihasta tulee tasaisen kypsää.

Oppitunti 4: Suositeltavat sisälämpötilat

Porsaanliha 70 °C

Broileri 75 °C

Lohi 42 °C

Punainen liha (nauta, lammas, ankka)

 • raa'ahko 54 °C
 • medium 56-58 °C
 • medium+ 58-60 °C
 • täysin kypsä 65 °C

Lue lisää!
Näin grillaat oikein lihan, kalan ja makkaran

Miltä maistuu hyönteisruoka ensikertalaisten suussa? Kodin Kuvalehden toimitus voitti ensipöyristyksensä ja kokeili uutta sirkkagranolaa.

Toimituksen pöydällä on kipollinen sirkkagranolaa:  herkullisen rapeiksi paahtuneita hiutaleita, kurpitsansiemeniä, isoja, pulleita sirkkoja siipineen ja koipineen.

Testissä on kotimaisen EntoCuben valmistama Samu Sirkkagranola, joka on tullut kauppoihin joulukuun alussa 2017. Markkinoilla on lisäksi ainakin Fazerin sirkkaleipää sekä Kultasuklaan sirkkasuklaata.

Sirkkojen ja muiden hyönteisten kasvattamista ruuaksi pidetään ekologisena ruoantuotannon vaihtoehtona. Hyönteiset ovat ravintoarvoltaan lähellä lihaa, mutta niiden kasvatus tuottaa vähemmän kasvihuonepäästöjä ja kuluttaa vähemmän vettä kuin lihantuotanto. 

Kodin Kuvalehden toimituksen ensikertalaiset lähestyivät sirkkaruokaa varovasti.

Ennen

”Yök, ne näkyy siinä! Sirkkaleipää oli helpompi maistaa, kun siinä ötökät oli jauhettu näkymättömiin.”

”En pysty. En millään. Tässä menee raja. Miksi niiden pitää olla kokonaisia?”

”Miksi sirkkagranolan nimi on Samu? Kuka söisi ehdoin tahdoin Petteri Punakuono -poronkäristystä?”

”Kokeilkoon lapseni aikanaan, mutta minä en pysty!”

”Miksi sirkkoja pitää sekoittaa nimenomaan mysliin ja leipään? Ja suklaaseen! Eihän niihin kuulu pekonikaan!”

”Miksi sirkkagranolan nimi on Samu? Kuka söisi ehdoin tahdoin Petteri Punakuono -poronkäristystä?”

”Onkohan hyönteisillä tunteet?”

Jälkeen

“Olin vähän pettynyt, ettei sirkka maistunut mitenkään.”

”Tämä maistuu mysliltä, pelkältä mysliltä. Vähän suolainen aromi.”

”Se ajatus rupesi ällöttämään, jos söisi granolaa maidon kanssa. Mitä jos sirkat kelluu maidon pinnalla?”

”Kynnys oli tosi korkea. Melkein kuin olisi poiminut lattialta kärpäsen ja pannut suuhun.”

”Yh, nyt suklaata perään.”

Makeaksi ja pehmeäksi imelletty perunalaatikko on monelle maku, joka viimeistään tekee joulun.

1. Valitse jauhoisia perunoita

Valitse perunalaatikkoon keskikokoisia jauhoisia perunoita. Pienet ovat työläitä kuoria kuumina, isot puolestaan hajoavat helposti keitinveteen, ennen kuin ovat sisältä riittävän kypsiä.

2. Älä suolaa keitinvettä

Älä lisää keitinveteen suolaa, jotta imeltyminen käynnistyy. 

3. Survo perunat kuumina

Survo perunat heti kuorimisen jälkeen ja lisää joukkoon kiehuvan kuumaa vettä. Kostea survos imeltyy helpommin, ja kiehuva neste estää paakkujen syntymistä. Jos haluat silkinsileää perunalaatikkoa, soseuta perunat sähkövatkaimen pienimmällä teholla. Ripottele päälle jauhot vasta, kun sose on hieman jäähtynyt, jotta jauhot eivät ala kypsyä vaan imeltyminen käynnistyy saman tien.

4. Imellä uunissa

Imellä perunalaatikkoa uunissa, jolloin voit säädellä lämpötilaa. 50–60 astetta on sopiva lämpö. Liian kuuma lämpötila pysäyttää imeltymisen. Jos neljä tuntia imeltymistä ei tuo haluamaasi makeutta perunalaatikkoon, lisää tilkka siirappia tai jatka imeltämistä pari tuntia. Lisää maito perunasoseeseen kiehautettuna, niin perunalaatikko ei kuohu uunissa.

Vaihtelun vuoksi:

Vegaaninen perunalaatikko

Valmista  perunalaatikko tavalliseen tapaan, mutta vaihda voi maidottomaan rasiamargariiniin ja maito kaurapohjaiseen, kuumennusta kestävään kahvimaitoon, esimerkiksi Oatly iKaffeen.

Mausteinen perunalaatikko

Tee perunalaatikko tavalliseen tapaan, mutta vaihda siirappi muscovadosiirappiin ja lisää muskottipähkinän lisäksi ½ tl jauhettua inkivääriä, ½ tl kardemummaa ja ½ tl jauhettua neilikkaa.

Oikaistu gluteeniton perunalaatikko

Jätä perunalaatikosta pois vehnäjauhot ja vesi. Oikaise imeltämisvaihe lisäämällä perunoiden joukkoon siirappia tavallista reilummin, 3–4 rkl. Vähennä suolan määrä yhteen teelusikalliseen. Paista tavallisen perunalaatikon tapaan. 

6 annosta, 30 min + 6 t

 • 1 kg jauhoisia perunoita
 • vettä keittämiseen
 • 3 rkl vehnäjauhoja
 • 1 dl vettä
 • 50 g voita
 • 4 dl täysmaitoa
 • 1½ tl suolaa
 • ½ tl muskottipähkinää
 • (2 rkl siirappia)
 1. Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Älä lisää keitinveteen suolaa. Kuori perunat kuumina isoon 2 litran uunivuokaan. 
 2. Survo perunat haarukalla tai perunasurvimella. Lisää samalla desin verran kiehautettua vettä. Anna jäähtyä hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi.
 3. Ripottele päälle jauhot ja survo ne soseen joukkoon. 
 4. Peitä vuoka foliolla ja nosta se 60-asteiseen uuniin. Anna perunasoseen imeltyä 4 tuntia. Sekoita sosetta välillä. Tarkista maku. Jos sose ei maistu makealta, jatka imeltämistä vielä tunti tai pari.
 5. Sulata voi ja lisää soseeseen. Sekoita tasaiseksi. 
 6. Kuumenna maito kiehuvaksi ja sekoita se soseeseen. Mausta suolalla ja muskotilla. Jos kaipaat lisää makeutta, lisää hieman siirappia. Paista 150-asteisessa uunissa 2 tuntia.
Riitta-Ahkku

Imelletty perunalaatikko on jouluklassikko – neljä keinoa, joilla onnistut varmasti!

Jos haluat pakastaa lastikot niin tee se ennen paistamista. Ota laatikot sulamaan edellisenä päivänä jääkaappiin ja sitten uuniin paistumaan sulaneena. Miun laatikkoon ei muskottipähkinä kuulu, kun sitä on jo lanttu- ja porkkanalaatikoissa. Perunalaatikon teko vaatii aikaa ja körsivällisyyttä, mutta palkitsee upealla maullaan.
Lue kommentti