Opi grillauksen perusteet, epäsuoran grillauksen salat ja eri lihojen oikeat sisälämpötilat.

Seitsemän tärkeintä sääntöä – varaa aikaa ja pidä grilli puhtaana

 1. Ota grillattavat raaka-aineet huoneenlämpöön 30–60 minuuttia ennen grillausta. Vältyt sitkeältä pihviltä.
 2. Varaa aikaa grillin kuumentamiseen ja hiiligrilliä käytettäessä kunnon hiilloksen muodostumiseen. Tutustu huolellisesti grillisi käyttöohjeisiin.
 3. Käytä marinoinnissa mieluummin pakastepussia kuin kulhoa. Pussissa marinadi on kauttaaltaan kosketuksissa raaka-aineeseen ja sitä kuluu vähemmän.
 4. Aloita grillaaminen hitaimmin kypsyvistä raaka-aineista. Kypsät ruoat säilyvät lämpiminä esimerkiksi foliovuoassa grillin viileämmässä osassa.
 5. Grillatun ruuan lisukkeena kannattaa suosia kylmiä ruokia, esimerkiksi runsaita salaatteja, jotka voi valmistaa etukäteen.
 6. Pidä grilli puhtaana. Ritilöihin kertyy helposti karstaa, mutta se on helppo poistaa kuumentamalla ja harjaamalla ritilät ennen jokaista käyttökertaa.
 7. Pyyhi puhdistetut, jäähtyneet ritilät ruokaöljyyn kastetulla talouspaperilla.

Tule hyvä hiillos

Mitä ohuempi tuhkakerros hiilten päällä on, sitä kuumempi on hiillos.

Hiillos kestää keskimäärin tunnin. Lämpötila laskee vähitellen.

Grillauksessa lämpötilaa säädetään grillin pohjassa ja kannessa olevien tuuletusventtiilien avulla. Kun ne ovat auki ja kansi kiinni, lämpötila nousee. Jos venttiilit sulkee ja kansi on kiinni, grilli sammuu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hiilloksen jatkaminen onnistuu lisäämällä hiiliä kuuman hiilloksen päälle. Uusien hiilten syttyminen vie noin vartin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voit myös lisätä hiillosta tekemällä uuden hiilloksen piippusytyttimessä. Käytä aina palamatonta alustaa.

Tätä on epäsuora grillaus

Epäsuora grillaus sopii erityisesti suosittujen isojen lihapalojen valmistamiseen. Se tarkoittaa, että lämmönlähde ei ole suoraan raaka-aineen alla. Hiili- ja puugrillissä tämä onnistuu, kun hiillos tulee vain osaan grillausaluetta. Epäsuoraa grillausta varten hiillos tehdään niin, että grillin reuna-alueet jätetään ilman hiillosta. Isommassa pallogrillissä hiillos jaetaan kahteen osaan hiilettömän keskiosan ympärille. Joissakin grilleissä on sivulokero hiilille epäsuoraa grillausta varten. Hiilloksen paksuus vaikuttaa lämmön määrään.

Epäsuorassa grillauksessa raaka-aineen pinta grillataan ensin niin, että kuuma lämmönlähde on suoraan ruuan alla. Kun lihan pinnat ovat kiinni, siirrytään epäsuoraan kypsentämiseen grillin reunalla niin, että kuuma hiillos ei ole suoraan ruuan alapuolella. Kypsentämisen aikana grillin kupua pidetään alhaalla, jotta lämpö jakautuu mahdollisimman tasaisesti. Tällä tavalla voi pienelläkin grillillä valmistaa kookkaan lihapalan.

Paistolämpömittari on grillaajan perustyökalu. Lihan sisälämpötila kertoo, milloin pihvi tai paisti on mehevimmillään. Mekaanisella paistomittarillakin pärjää, mutta tarkka grillaaja seuraa sisälämpötilaa digitaalisella mittarilla aste asteelta. Lämpömittari laitetaan mittausta varten lihan paksuimpaan kohtaan ennen sen valmistamista.

Raaka-aineet jatkavat jälkikypsymistään grillauksen jälkeen, joten sisälämpötilan voi jättää paria astetta vaille halutun lopputuloksen. Lihan vetäyttäminen takaa mehevän lopputuloksen. Kun haluttu sisälämpötila on saavutettu, lihan annetaan levätä 10–20 minuuttia folioon käärittynä. Vetäyttämisen aikana pinta- ja sisälämpötila tasaantuvat ja lihasta tulee tasaisen kypsää.

Suositeltavat sisälämpötilat

Porsaanliha 70 °C

Broileri 75 °C

Lohi 42 °C

Punainen liha (nauta, lammas, ankka)

 • raa'ahko 54 °C
 • medium 56-58 °C
 • medium+ 58-60 °C
 • täysin kypsä 65 °C
Sisältö jatkuu mainoksen alla