Monen keittokirjan ohjeella mokkapalojen kuorrute jää suorastaan häpeällisen ohueksi. Sovella siis rohkeasti!
Monen keittokirjan ohjeella mokkapalojen kuorrute jää suorastaan häpeällisen ohueksi. Sovella siis rohkeasti!

Kaikki osaavat tehdä mokkapaloja, mutta yllättävän moni tekee leipoessaan samat, pienet virheet, sanoo mokkapaloista keittokirjan kirjoittanut Prisca Leclerc. Konkari antaa kotileipureille kuusi neuvoa täydellisiin mokkapaloihin.

1. Reseptit saa kyseenalaistaa

Jokaisella on oma maku ja oman kokoinen pelti. Siksi tiettyyn, kenties yläasteen kotitaloustunneilta saakka mukana kulkeneeseen, reseptiin ei kannata välttämättä luottaa, vaan sitä voi tuunata.

Jos ainesmäärät ovat liian pieniä, pelti ei täyty kokonaan ja reunat jäävät luiruiksi, joista puuttuu mehevyys.

Monen keittokirjan ohjeella kuorrute jää suorastaan häpeällisen ohueksi. Tuplaa määrät huoletta, jos paksu kuorrute on makuusi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Mokkapalapohjan lämpötilalla ON väliä, kun sille levittää kuorrutteen

Malta jäähdyttää mokkapalojen pohja ennen kuin levität sille kuorrutteen. Kuumalle pohjalle levitetty kuorrute sulaa, valuu ja imeytyy pohjaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos taas levität kuorrutteen jääkaappikylmälle pohjalle, se jämähtää liian nopeasti ja pintaa on vaikea saada tasaiseksi.

Mokkapalapohjia voi tehdä valmiiksi pakkaseen, mutta pohjan pitää olla huoneenlämpöinen, kun alat kuorruttaa sitä. 

Jos kuorrute on liian jähmeää, nonparellit kierivät sen päältä pois.

3. Onnistuneen mokkapalakuorrutteen salaisuus on keittämisessä

Yllättävän moni mokkapalaleipuri vain sekoittaa kuorrutteen ainekset sekaisin. Onnistuneen mokkapalakuorrutteen salaisuus on keittämisessä:

Sulata voi kattilassa ja siivilöi tomusokeri-kaakaoseosta joukkoon osissa. Lisää välillä kahvia ja sekoita tasaiseksi seokseksi. Anna ainesten keittyä kunnolla, niin että seos ihan kiehuu.

Jos kuorrute jähmettyy liian aikaisin, lisää vettä tai kahvia ja kiehauta vielä.

Kuorrute saa olla löysähköä ennen levittämistä.

Jos kuorrute on jo valmistusvaiheessa aivan jähmeää, sitä on vaikea levittää ja nonparellit kierivät sen päältä pois. Jos kuorrute jähmettyy liian aikaisin, lisää vettä tai kahvia ja kiehauta vielä.

Jos kuorrute ei jähmety, keittele sitä rauhassa, kunnes se hieman paksuuntuu.

4. Leikkaa loogisesti

Jos leivot mokkapaloja myyjäisiin, pellillisestä pitäisi syntyä 20 palaa, kun leikkaat pellillisen osiin 4 x 5. Pienemmät tuntuvat helposti mitättömiltä, suuremmat taas eivät välttämättä ole taloudellisesti kannattavia.

5. Käytä huoneenlämpöisiä aineksia

Tämä on perusasia, mutta yllättävän moni lorauttaa taikinaan tulevan kahvin sinne kuumana (joku kuulemma on erehtynyt käyttämään myös kahvinporoja!), jos sitä sattuu olemaan keittimessä valmiina. Silloin kananmunan rakenne kärsii.

Mokkapaloista saa erityisen suklaisia, jos pohjataikinassa ei ole lainkaan kahvia, vaan vain tummaa kaakaota.

Itse asiassa pohjataikina ei välttämättä kaipaa lainkaan kahvia. Jos pohjaan ei lisää kahvia vaan runsaasti tummaa kaakaojauhetta, saa pohjaan ihanan suklaisen maun.

Ota munat ja maito ajoissa huoneenlämpöön, se parantaa taikinan rakennetta.

Pohjan kuohkeuteen vaikuttaa myös munien ja sokerin huolellinen vaahdotus. Vanha kikka toimii aina: muna-sokeriseos on tarpeeksi kuohkeaa, kun vispilästä valuvasta vaahdosta saa piirrettyä pintaan kahdeksikon.

6. Älä lykkää mokkapaloja suoraan jääkaappiin

Mokkapalat ovat parhaimmillaan kolme tuntia leipomisen jälkeen. Silloin maku on tasaisin, koostumus täydellisin ja kuorrute tiivistynein. Mokkapalat kannattaa leikata paloiksi vasta nyt.

Mokkapalat säilyvät huoneenlämmössä. Jääkaapissa tuore maku katoaa ja pohja tiivistyy liiaksi.

Jos laitat mokkapalat heti jääkaappiin, niiden pohja tiivistyy ja tuore maku katoaa.

Mokkapalat säilyvät seuraavaan päivään huoneenlämmössä leivinpaperilla kevyesti peitettynä – ja sitten ne onkin jo syöty.

Asiantuntijana keittokirjailija, Mokkapala-kirjan kirjoittaja Prisca Leclerc.

Tee perinteiset mokkapalat tällä reseptillä:

Sisältö jatkuu mainoksen alla