Monen keittokirjan ohjeella mokkapalojen kuorrute jää suorastaan häpeällisen ohueksi. Sovella siis rohkeasti!
Monen keittokirjan ohjeella mokkapalojen kuorrute jää suorastaan häpeällisen ohueksi. Sovella siis rohkeasti!

Kaikki osaavat tehdä mokkapaloja, mutta yllättävän moni tekee leipoessaan samat, pienet virheet, sanoo mokkapaloista keittokirjan kirjoittanut Prisca Leclerc. Konkari antaa kotileipureille kuusi neuvoa täydellisiin mokkapaloihin.

1. Reseptit saa kyseenalaistaa

Jokaisella on oma maku ja oman kokoinen pelti. Siksi tiettyyn, kenties yläasteen kotitaloustunneilta saakka mukana kulkeneeseen, reseptiin ei kannata välttämättä luottaa, vaan sitä voi tuunata.

Jos ainesmäärät ovat liian pieniä, pelti ei täyty kokonaan ja reunat jäävät luiruiksi, joista puuttuu mehevyys.

Monen keittokirjan ohjeella kuorrute jää suorastaan häpeällisen ohueksi. Tuplaa määrät huoletta, jos paksu kuorrute on makuusi.

2. Mokkapalapohjan lämpötilalla ON väliä, kun sille levittää kuorrutteen

Jos olet malttamaton ja levität kuorrutteen kuumalle pohjalle, se sulaa, valuu ja imeytyy pohjaan.

Jos taas levität kuorrutteen jääkaappikylmälle pohjalle, se jämähtää liian nopeasti ja pintaa on vaikea saada tasaiseksi.

Mokkapalapohjia voi tehdä valmiiksi pakkaseen, mutta pohjan pitää olla huoneenlämpöinen, kun alat kuorruttaa sitä. 

Jos kuorrute on liian jähmeää, nonparellit kierivät sen päältä pois.

3. Älä hätäile kuorrutteen sakeuden kanssa

Kuorrute saa olla löysähköä ennen levittämistä. Jos kuorrute on jo valmistusvaiheessa aivan jähmeää, sitä on vaikea levittää ja nonparellit kierivät sen päältä pois.

Jos kuorrute jähmettyy liian aikaisin, lisää vettä tai kahvia ja kiehauta vielä. Jos kuorrute ei jähmety, keittele sitä rauhassa, kunnes se hieman paksuuntuu.

4. Leikkaa loogisesti

Jos leivot mokkapaloja myyjäisiin, pellillisestä pitäisi syntyä 20 palaa, kun leikkaat pellillisen osiin 4 x 5. Pienemmät tuntuvat helposti mitättömiltä, suuremmat taas eivät välttämättä ole taloudellisesti kannattavia.

5. Käytä huoneenlämpöisiä aineksia

Tämä on perusasia, mutta yllättävän moni lorauttaa taikinaan tulevan kahvin sinne kuumana (joku kuulemma on erehtynyt käyttämään myös kahvinporoja!), jos sitä sattuu olemaan keittimessä valmiina. Silloin kananmunan rakenne kärsii.

6. Älä lykkää mokkapaloja suoraan jääkaappiin

Jos laitat mokkapalat heti jääkaappiin, niiden pohja tiivistyy ja tuore maku katoaa. Mokkapalat säilyvät seuraavaan päivään huoneenlämmössä leivinpaperilla kevyesti peitettynä - ja sitten ne onkin jo syöty.

Asiantuntijana keittokirjailija, Mokkapala-kirjan kirjoittaja Prisca Leclerc.

Sormisuola on näiden keksien salaisuus.
Sormisuola on näiden keksien salaisuus.

Suola makeissa leivonnaisissa on kuin sokeri tomaattikastikkeessa: kun sen makua ei erota, määrä on sopiva. Ilman sitä monen leivonnaisen herkullisuus jäisi puolitiehen.

Ensin suola hivuttautui suklaakakkuihin, sieltä hiutaleina kinuskin ja toffeen päälle. Nyt suola kuuluu olennaisesti melkein kakkuun kuin kakkuun. Se antaa vastapainoa makeudelle ja hapokkuudelle, parantaa rakennetta ja tekee mausta mielenkiintoisemman. Ripaus riittää.

Amerikkalaisissa resepteissä suolaa saattaa olla jopa hieman ripausta reilummin. Tämä johtuu leivonnassa yleisestä suolattomasta voista, jonka käyttö suorastaan vaatii suolalisää taikinaan.

Suola korostaa makua ja parantaa rakennetta

Meillä suolatonta voita voi olla jopa vähän vaikea löytää, useimmiten käytössä on normaalisuolainen voi. Suolan puutteen huomaa leivonnaisissamme kuitenkin ainakin silloin, jos rasvana on käytetty rypsiöljyä tai muuta suolatonta rasvaa.

Rakenteelle tärkeää suola on hiivataikinoissa. Suola sitoo kosteutta ja parantaa näin pullan tai leivän koostumusta. Jos maistaa rinnakkain suolatonta ja suolaa sisältävää pullaa, eron huomaa sekä rakenteessa että maussa, joka suolattomassa pullassa jää vajavaiseksi.

Ripaus suolaa toimii myös isoäidin resepteissä

Suolan voi aina lisätä taikinaan, vaikkei sitä ohjeessa mainittaisikaan. Tee se ainakin silloin, kun taikinassa on kinuskia, toffeeta tai suklaata. Lisää sitä myös silloin, kun tartut isoäidiltä perittyyn tosca- tai sitruunakakkuohjeeseen. Sopiva määrä on useimmiten ¼ tl, isoissa taikinoissa ½ tl. Käyttämällä pienempää annostelua et voi ainakaan mennä pieleen.

Kuvan suklaakeksien reseptiin pääset tästä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Suklaa-timjami-sormisuolakeksit
Resepti
Suklaa-timjami-sormisuolakeksit

Viikon päästä palmusunnuntaina virpojat kiertävät ovilla toivottamassa terveyttä. Mitäpä jos pienten pääsiäisnoitien palkkio olisikin itse leivottu keksi?

Helpot ja nopeat keksit lainaavat Hanna-tädin kakuilta mureuden ja Marianne-karkeilta maun. Karkkirakeet muistuttavat kuoriutuvia munia.

Reseptin annoksella teet noin 50 pikkuleipää, joten ohje kannattaa puolittaa, jos tarve on pienempi. Keksit säilyvät pari viikkoa tiiviissä rasiassa huoneenlämmössä.

n. 50 kpl, 40 min

 • 200 g voita
 • 2 dl kuohukermaa
 • 2½ dl sokeria
 • 5 dl vehnäjauhoja
 • 3 dl perunajauhoja
 • 1 ps (150 g) Marianne Crush -rouhetta
 • 2 tl leivinjauhetta
 • ¼ tl suolaa

Päälle

 • 1 ps (150 g) Marianne-rakeita
 1. Sulata voi kattilassa. Lisää kerma ja sokeri. Nosta liedeltä ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
 2. Sekoita jauhot, karkkirouhe, leivinjauhe ja suola keskenään. Lisää taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
 3. Muotoile taikinasta käsin pallonmuotoisia keksejä leivinpaperin päälle pellille. Jätä leviämisvaraa.
 4. Painele jokaiseen taikinapalaan muutama karkkipallo.
 5. Paista uunissa 200 asteessa 10–12 minuuttia. Vedä keksit pelliltä leivinpaperin avulla jäähtymään tasaiselle alustalle.