Monen keittokirjan ohjeella mokkapalojen kuorrute jää suorastaan häpeällisen ohueksi. Sovella siis rohkeasti!
Monen keittokirjan ohjeella mokkapalojen kuorrute jää suorastaan häpeällisen ohueksi. Sovella siis rohkeasti!

Kaikki osaavat tehdä mokkapaloja, mutta yllättävän moni tekee leipoessaan samat, pienet virheet, sanoo mokkapaloista keittokirjan kirjoittanut Prisca Leclerc. Konkari antaa kotileipureille kuusi neuvoa täydellisiin mokkapaloihin.

1. Reseptit saa kyseenalaistaa

Jokaisella on oma maku ja oman kokoinen pelti. Siksi tiettyyn, kenties yläasteen kotitaloustunneilta saakka mukana kulkeneeseen, reseptiin ei kannata välttämättä luottaa, vaan sitä voi tuunata.

Jos ainesmäärät ovat liian pieniä, pelti ei täyty kokonaan ja reunat jäävät luiruiksi, joista puuttuu mehevyys.

Monen keittokirjan ohjeella kuorrute jää suorastaan häpeällisen ohueksi. Tuplaa määrät huoletta, jos paksu kuorrute on makuusi.

2. Mokkapalapohjan lämpötilalla ON väliä, kun sille levittää kuorrutteen

Jos olet malttamaton ja levität kuorrutteen kuumalle pohjalle, se sulaa, valuu ja imeytyy pohjaan.

Jos taas levität kuorrutteen jääkaappikylmälle pohjalle, se jämähtää liian nopeasti ja pintaa on vaikea saada tasaiseksi.

Mokkapalapohjia voi tehdä valmiiksi pakkaseen, mutta pohjan pitää olla huoneenlämpöinen, kun alat kuorruttaa sitä. 

Jos kuorrute on liian jähmeää, nonparellit kierivät sen päältä pois.

3. Älä hätäile kuorrutteen sakeuden kanssa

Kuorrute saa olla löysähköä ennen levittämistä. Jos kuorrute on jo valmistusvaiheessa aivan jähmeää, sitä on vaikea levittää ja nonparellit kierivät sen päältä pois.

Jos kuorrute jähmettyy liian aikaisin, lisää vettä tai kahvia ja kiehauta vielä. Jos kuorrute ei jähmety, keittele sitä rauhassa, kunnes se hieman paksuuntuu.

4. Leikkaa loogisesti

Jos leivot mokkapaloja myyjäisiin, pellillisestä pitäisi syntyä 20 palaa, kun leikkaat pellillisen osiin 4 x 5. Pienemmät tuntuvat helposti mitättömiltä, suuremmat taas eivät välttämättä ole taloudellisesti kannattavia.

5. Käytä huoneenlämpöisiä aineksia

Tämä on perusasia, mutta yllättävän moni lorauttaa taikinaan tulevan kahvin sinne kuumana (joku kuulemma on erehtynyt käyttämään myös kahvinporoja!), jos sitä sattuu olemaan keittimessä valmiina. Silloin kananmunan rakenne kärsii.

6. Älä lykkää mokkapaloja suoraan jääkaappiin

Jos laitat mokkapalat heti jääkaappiin, niiden pohja tiivistyy ja tuore maku katoaa. Mokkapalat säilyvät seuraavaan päivään huoneenlämmössä leivinpaperilla kevyesti peitettynä - ja sitten ne onkin jo syöty.

Asiantuntijana keittokirjailija, Mokkapala-kirjan kirjoittaja Prisca Leclerc.

Pakastin on hyvä sulattaa kerran, kaksi vuodessa, viimeistään silloin kun pakastimen sisäpinta on kauttaaltaan jäähileen peitossa.

Pakkaspäivänä pakastimen sulatus on helppoa, koska voit nostaa pakastimen sisällön ulos odottamaan. Tässä kuusi vinkkiä, miten sulatat pakastimen nopeimmin.

1. Tyhjennä

Ota virta pois ja tyhjennä pakastin. Kaappipakastimesta voit nostaa pakasteet koreissaan ulos. Peitä pakasteet esimerkiksi huovalla sulamisen hidastamiseksi.

2. Kuuma vesi nopeuttaa

Laita pakastimeen kattilassa tai astiassa reilusti höyryävän lämmintä vettä. Vaihda vesi kuumaan muutaman kerran sulattamisen aikana.  Jätä pakastimen ovi auki.

3. Kaavi huurre pois

Poista jäälevyt vasta sitten, kun saat ne helposti irti käsin. Älä hakkaa jäätä millään terävällä. Voit kaapia huurretta esimerkiksi tyhjän pakastusrasian reunalla. Sohjo putoaa rasiaan eikä rousku pakastimen pohjalle.

4. Huolehdi sulamisvesistä

Pyyhi sulamisvedet pois pakastimen pohjasta, jos ne eivät ohjaudu itsestään pakastimen pohjassa olevan aukon tai pohjatason etureunassa olevan kourun kautta pakastimen ulkopuolelle laitettuun astiaan.

5. Puhdista

Pese irto-osat, pyyhi ulkopuoli ja pakastimen takaosa. Imuroi pakastimen takana oleva jäähdytyskoneisto varovasti. Kuivaa sulanut pakastin kuivaksi myös sisältä ennen uudelleen pakastamista.

6. Pakasta

Kytke pakastin pakastuskytkennälle. Säädä säilytyskytkennälle, kun pakastimen sisälämpötila on -18 astetta.

Vinkki:

Jos sulatettu pakastin on jonkin aikaa käyttämättä, muista pitää kansi tai ovi raollaan.

Väisty vaihteeksi, mustikkasoppa! Nautiskelija pakkaa laturetkelle mukaan keittoa ja täytettyjä sämpylöitä, tuoretta pullaa ja tietysti kuumaa juomaa.

Miten hyvältä ruoka maistuukaan ulkona. Tee hiihtoretkelle kunnon eväät ja suksi luistaa vieläkin paremmin.

Omenajuoma ja borssikeitto pysyvät kuumina esilämmitetyissä termospulloissa. Täytä sämpylät etukäteen tai ota täytteet mukaan rasiassa. Leivo pullat muffinivuokiin ja pakkaa tiiviisti rasiaan.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Omena-inkivääritoti
Resepti
Omena-inkivääritoti

 

Artikkeli jatkuu alapuolella
Siemensämpylät
Resepti
Siemensämpylät

 

 

Artikkeli jatkuu alapuolella
Karpalo-muffinipullat
Resepti
Karpalo-muffinipullat