Kylmänä nautittava kahvi on parasta, kun sitä ei ole kuumennettu missään vaiheessa.
Kylmänä nautittava kahvi on parasta, kun sitä ei ole kuumennettu missään vaiheessa.

Kylmäuutettu kahvi on vahvaa kahvitiivistettä. Kun sekoitat sitä täysmaitoon, syntyy taivaallinen jäälatte.

Maailman paras jääkahvi tepsii takuulla kofeiininhimoon. Kuuma kahvi ei maistu kaikille, mutta jääkahvi on ihanan virkistävää ja sopii erinomaisesti lämpimiin päiviin.

Tee jääpalatkin kahvista niin juoma ei väljähdy.

Sen erikoisainesosa eli kylmäuutettu kahvi vaatii tekeytymisaikaa, mutta on helppo valmistaa. Tee jääpalatkin kahvista, niin juoma pysyy kylmänä eikä pääse väljähtymään kuumanakaan päivänä.

Kahvin voi valmistaa joko pressopannussa tai missä tahansa kulhossa. Tärkeintä on, että astia suljetaan kunnolla, jolloin kahvijuoma ei ime itseensä ylimääräisiä hajuja ja makuja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kahvia voi uuttamisvaiheessa myös maustaa. Helppoja tapoja on lisätä joukkoon teelusikallinen kardemummaa, kanelia tai vaniljasokeria. Makeutta voi lisätä jäälatteen jälkikäteen esimerkiksi makusiirapeilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kylmäuutettu kahvi sopii paitsi jäälatteen myös jäätelölle. Laita lasiin vaniljajäätelöä ja kaada päälle kahvia. Koristele kermavaahdolla.

Jääkahvi onnistuu kuumastakin juomasta

Jos kahvin uuttamiseen ei ole aikaa, jäälatte onnistuu kuumastakin kahvista. Valmista kahvi tavalliseen tapaan ja jäähdytä. Lisää joukkoon kylmää maitoa ja jäitä. Mausta ripauksella ruokosokeria. Päälle voit valuttaa valmista suklaa- tai kinuskikastiketta tai maustettua siirappia.

Piknikille ja pihakahveille jäälatte kannattaa ottaa mukaan termospullossa.

Kylmäuutettu kahvi

8 dl, 5 min + uuttaminen 12 t

  • 1½ dl tummapaahtoista suodatinkahvijauhetta
  • 8 dl kylmää vettä
  1. Mittaa kahvinpurut ja vesi kulhoon. Anna seistä huoneenlämmössä noin 12 tuntia. Suodata kahvi harsokankaan läpi, pullota ja säilytä jääkaapissa. Voit suodattaa kahvin myös suodatinpussin avulla.
  2. Kahvi säilyy jääkaapissa pari viikkoa. Pakasta osa jääpaloiksi.

Vinkki! Kahvin voi uuttaa myös pressopannussa. Mittaa kahvi, lisää vesi ja sekoita. Paina mäntää uuttamisvaiheessa vain muutama sentti alaspäin. Kun juoma on valmista, paina pressonpannun mäntä kokonaan alas.

Jäälatte

  1. Laita lasiin loraus kylmäuutettua kahvia ja pari desiä täysmaitoa. Lisää joukkoon kahvijääpaloja.
Sisältö jatkuu mainoksen alla