Munakoiso ei raakana maistu miltään, mutta juuri siksi siitä on helppo tehdä ruokaa! Kokeile marinoituja munakoisopaloja (ilman itketystä) tai käytä munakoisoa pizzapohjan tapaan (parasta saa itkettämällä!).

Upean liila ja kiiltäväkuorinen munakoiso on tuttu kreikkalaisesta musakasta. Neutraalin makuinen vihannes sopiikin erinomaisesti laatikoihin ja muhennoksiin.

Huokoisen rakenteen ansiosta munakoiso imee maut nopeasti ja on siksi helppo marinoida.

Munakoison itkettämisellä vältät löllöyden

Maun takia munakoisoa ei tarvitse itkettää, mutta joissakin ruuissa munakoison rakenteesta tulee itkettämällä parempi. Itketetyt munakoisot pysyvät kuivempina eivätkä ime niin paljon öljyä sisäänsä. Suolaa ei kannata huuhdella munakoison pinnalta pois, talouspaperilla pyyhkäisy riittää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Itketetyt munakoisot imevät vähemmän öljyä.

Itketetty munakoisoviipale on omiaan päällystettäväksi. Esipaista viipaleita vielä uunissa ennen täytteitä, jotta munakoisosta tulee rapsakkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tee päällystetyt munakoisoviipaleet näin:

Leikkaa munakoiso pitkittäin ohuiksi viipaleiksi.

Ripottele päälle suolaa ja anna seistä 15–30 minuuttia. Pyyhi suola ja neste pois talouspaperilla.

Paahda munakoisoviipaleita 200 asteisessa uunissa 10 minuuttia.

Valuta viipaleille hiukan oliiviöljyä ja murustele päälle fetaa, viipaloituja kirsikkatomaatteja, rucolaa ja parmesaaniraastetta. Paista viipaleita grillivastuksen alla, kunnes pinta on sopivasti mustennut.

Jos aikaa on vähemmän, tee pikamarinoitua munakoisoa:

Viipaloi ja paloittele munakoiso. Ruskista palat pannulla öljyssä valkosipulisilpun kera.

Mittaa kulhoon puolisen desiä balsamicoa ja teelusikalliset suolaa ja sokeria.

Marinoi 5–15 minuuttia ja lisää takaisin pannulle tomaattimurskan ja aurinkokuivattujen tomaattipalojen kanssa.

Mausta mustapippurilla, suolalla, basilikalla, oreganolla ja timjamila.

Tiesitkö tämän munakoisosta?

Munakoisoa ei kannata kuoria, sillä valtaosa ravinteista on kuoressa.

Säilytä munakoisoa jääkaapissa, mutta pidä se erillään omenasta, banaanista ja tomaatista. Niiden etyleeni saa munakoison pilaantumaan.

Joko olet maistanut?

Paistettu munakoiso on melkein kuin bruschetta:

Leivitetyt munakoisopihvit sopivat hampurilaisten ja pitaleipien täytteeksi:

Paahda munakoisot uunissa ja murskaa mausteiden kanssa tahnaksi:

Äcäbsändäl saa kasvikset loistamaan:

Balsamicolla maustettu munakoisopasta maistuu muillekin kuin kasvissyöjille:

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla