
Miten leivotaan onnistuneimmat pullat ja mikä voi mennä pieleen? Katso tästä ohjeet!
Miten pullat pitää paistaa?
- Pullapitko paistetaan 200 asteessa uunin ala- tai keskitasolla n. 25 minuuttia.
- Isot pullat paistetaan 200 asteessa uunin keskitasolla noin 18 minuuttia.
- Pikkupullat 225 asteessa uunin keskitasolla 10-15 minuuttia.
- Kiertoilmauunissa paistetaan noin 25 astetta normaaliuunia matalammalla lämmöllä.
Mistä johtuu, jos taikina ei nouse?
- taikinassa on liikaa jauhoja
- raaka-aineet ovat liian kylmiä
- hiiva oli liian vanhaa tai neste liian kuumaa tai kylmää.
Mistä pullat repeytyivät?
- kohotus kesti liian vähän aikaa
- uuni oli liian kuuma
- taikina oli liian kovaa.
Miksi pullat lässähtivät?
- taikina oli liian löysää
- pullat kohosivat liian pitkään
- uuni oli liian kylmä.
leivoin korvapuusteja. uunissa oikein muhevia ja hyvin kohonneita mutta otin uunista niin pläts. läsähtivät taas vaikka mielestäni kaikki meni ohjeiden mukaan
Hei leipurit, tehkääpä pullataikinaa varten ensin raski
4 dl pun maitoa + 25 g hiivaa + 1 rkl kardemummaa + 6 dl vehnäjauhoja, sekoita hyvin, peitä muovikalvolla ja sitten yöksi jääkaappiin tai muuhun kylmään tilaan.
Seuraavana päivänä tee taikina:
kaikki raski + 1 dl kädenlämp pun maitoa + 25 g hiivaa (liuotettuna maitoon) + 1,5-2 dl sokeria maun mukaan + 1 kananmuna + 1,5 tl suolaa + n 9 dl jauhoja + 200 g huoneenlämp voita
Tärkeää on tehdä tuo taikina em järjestyksessa, jotta aineet reagoivat oikein (esim suola ja hiiva eivät pidä toisistaan suoraan yhdistettynä... Vaivaa taikinaa väh 10 min koneella tai käsin.
Anna nousta reilusti ja vielä kerran pullina ennen paistamista (185 astetta n 20 min).
Ohje oli HS:ssa 1.10.2020 ja tuon jälkeen ei tavalliseen pullataikinaan ole ollut palaamista :)
Kun leivon pullaa olen välillä käyttänyt spelttijauhoja. Niistä tulee pehmeitä mutta kupsakoita pullia ja mielestäni koostumus on ihana ja paremman makuisia. Myös erilaiset leivät kuten sämpylät, pataleipä ja munkit olen tehnyt spelttijauhoista. Ruuan laitossa olen käyttänyt esim. Kastikkeen suurustamiseen spelttijauhoja. Speltti on moneen käyttöön leipomisessa että ruuanlaitossa moneksi. Käytän sun speltin alkuvehnäjauhoa ja kaikki onnistuneet hyvin.