
Milloin kulhoon kannattaa mitata ruokosokeria, tomusokeria tai erikoishienoa sokeria? Entä voiko leivonnassa käyttää hedelmäsokeria? Tästä sokerioppaasta saat huimasti ideoita uusiin tapoihin makeuttaa leivonnaiset!
Ruokosokeri
Ruokosokeri on yhtä makeaa kuin tavallinen kidesokeri, joten voit korvata sillä tavallisen sokerin yksi yhteen (1 dl ruokosokeria = 1 dl kidesokeria).
Ruokosokeri antaa leivonnaiselle aromia ja hiukan enemmän väriä, mutta se ei vaahtoudu yhtä hyvin kuin tavallinen kidesokeri.
Tomusokeri
Tomusokeri sopii kaikkeen leivontaan ja koristeluun. Se vaahtoutuu yhtä hyvin kuin tavallinen taloussokeri, erityisen hyvin rasvan kanssa. 1 dl taloussokeria vastaa 1 ½ dl tomusokeria.
Ruokotomusokeri on sokeriruo'osta valmistettua, hienoksi jauhettua ruokosokeria. Ruokotomusokeria käytetään kuorrutteisiin, leivonnaisiin ja jälkiruokiin tomusokerin tapaan. Ruokotomusokeri antaa kuorrutteelle kauniin kullanruskean värin ja paahteisen maun.
Erikoishieno sokeri
Erikoishieno sokeri on korkealaatuista ja pienikiteisempää kuin taloussokeri. Erikoishieno sokeri sopii erityisesti vaahdotettaviin ja vatkattaviin taikinoihin, marenkeihin ja kermavaahtoon.
Erikoishieno sokeri sopii mainiosti munkkien tai marjojen päälle.
Pienet sokerikiteet sitovat tehokkaasti ilmaa, joten vaahtojen tilavuus kasvaa ja lopputulos on kuohkea.
Erikoishieno sokeri sopii siroteltavaksi munkkien tai marjojen päälle.
Hedelmäsokeri
Hedelmäsokeri ei vaahtoudu kananmunien kanssa yhtä hyvin kuin kidesokeri. Voit parantaa leivonnaisten kuohkeutta vaahdottamalla valkuaiset erikseen ja keltuaiset erikseen sokerin kanssa.
Hedelmäsokerileivonnaiset ruskistuvat nopeammin.
Tavallisen kidesokerin voi korvata leivonnassa hedelmäsokerilla. Käytä hedelmäsokeria kaksi kolmasosaa sokerin määrästä ja laske uunin lämpötila 25 astetta matalammaksi kuin tavallisella sokerilla leivottaessa, sillä hedelmäsokerileivonnaiset ruskistuvat nopeammin ja herkemmin.
Muscovadosokeri
Muscovadosokerit (tumma ja vaalea) ovat hivenen kosteita ruokosokereita. Voit korvata näillä tavallisen sokerin yksi yhteen tummissa leivonnaisissa, mutta muscovado ei vaahtoudu yhtä hyvin kuin kidesokeri.
Fariinisokeri
Fariinisokeri sopii makeuttajaksi tummiin leivonnaisiin, kuten esimerkiksi suklaa- ja maustekakkuihin. Fariinisokeri on sisältämänsä siirapin vuoksi hiukan makeampaa kuin kidesokeri, joten voit käyttää sitä kaksi kolmasosaa kidesokerin määrästä.
Siirappi
Siirappia voi käyttää leivonnassa ja ruuanlaitossa. Siirappi sopii pipareihin, maustekakkuihin ja joululeipiin. Siirapin voi vaahdottaa, mutta vaahto on löysähköä.
½ dl siirappia vastaa yhtä desiä kidesokeria. Jos korvaat sokerin siirapissa, vähennä hiivataikinan nestemäärää ¼–½ desilitralla.
Jos käytät siirappia pikkuleipiin, korvaa sillä reseptin sokerimäärästä reilu puolet.
Vaahdotettavissa kakkutaikinoissa voi siirapilla korvata noin kolmanneksen sokerista. Pikkuleivissä sokerin voi korvata siirapilla reilu puolet sokerista.
Vaalea siirappi on tummaa miedompi, mutta sopii leivontaan. Vaalea siirappi säilyttää kakun vaaleuden.
Hunaja
Voit korvata kidesokerin hunajalla osittain tai kokonaan. Makeudeltaan ¾ dl hunajaa vastaa yhtä desiä kidesokeria.
Koska hunaja on kosteaa, vähennä hiivataikinoiden nestemäärää ¼–½ desilitralla, jos korvaat sokerin hunajalla.
Vaahdotettavissa kakkutaikinoissa voit korvata noin puolet sokerista hunajalla kakun rakenteen kärsimättä. Pikkuleivissä sokerin voi korvata hunajalla kokonaan.
Kun käytät hunajaa, laske paistolämpötilaa hieman ja pidennä paistoaikaa.