Eikö muka ole mitään syötävää? Jo parista kananmunasta taiot ohimennen mitä maukkaimman aterian.

Munakas on helppo pikaruoka. Yhden hengen perusmunakkaaseen riittää 2-3 munaa, tilkka vettä ja ripaus suolaa. Täytteeksi voit soveltaa sitä, mitä kaapista sattuu löytymään.

Muna sisältää rasvaliukoisia vitamiineja, runsaasti B-vitamiineja ja monipuolisesti kivennäisaineita. Enää kanamunien syömistä ei myöskään pidetä niin haitallisena kolesteroliarvoille kuin aiemmin on luultu.

1. Ranskalainen munakas

Ranskalainen munakas on munakkaiden aatelia! Ranskalaiseen ei lisätä ollenkaan nestettä. Totuus kuitenkin on, että neste tekee munakkaasta kuohkeamman. Pieni nestetillka kuuluu nykymunakkaisiin.

2. Ruotsalainen munakas

Uunissa kypsennettävää munakasta nimitetään ruotsalaiseksi munakkaaksi. Taikinaan lisätään usein vehnäjauhoja ja munakas paistetaan 200 asteessa.

3. Suomalainen munakas

Perusmunakas kahdelle vaatii 4 munaa, 4 rkl vettä, ripauksen suolaa ja pippuria. Sekoita munakkaan aineet kulhossa. Kuumenna rasvaa pannulla ja kaada munakasmassa pannulle. Työntele massaa lastalla reunoilta keskelle niin kauan, että massa hyytyy tasaisesti. Tarjoile heti.

4. Monia makuja

Perusmunakkaan voi maustaa melkein millä tahansa: pippureilla, paprikajauheella, chilillä, yrteillä tai juustoraasteilla.

Jos käytät kypsennettäviä aineita kuten perunaa, paprikaa, sieniä, kesäkurpitsaa tai makkaraa, kuullota niitä ensin pannulla rasvassa ja lisää munakasmassa sen jälkeen niiden päälle.

Juustoraasteen ja tomaatit voi lisätä pannulle hyytymättömän massa päälle ja kypsentää samalla, kun munakas muhii valmiiksi.

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.