Kai Lehtinen on näyttelijä, ohjaaja ja kuuden lapsen isä.
Kai Lehtinen on näyttelijä, ohjaaja ja kuuden lapsen isä.

”Saako vanhan puun tappaa?” pohtii Kodin Kuvalehden kolumnisti Kai Lehtinen.

MYRSKYJEN AIHEUTTAMAT pitkätkin sähkökatkokset ovat tuttuja täällä maaseudulla ja aiheuttavat monia ongelmia. Vedentulo lakkaa, talo kylmenee, valoja ei ole, laskuja ei voi maksaa eikä kaupassakaan käydä, jos sieltäkin ovat sähköt poissa.

Siksi kaikkeen pitää varautua. Kaapissa on paristokäyttöisiä lamppuja, ja pienellä aggregaatilla saamme jääkaapin ja pakastimen toimimaan. Puuhellalla lämmitämme ruuan ja tiskiveden. Juureksia on aina maakellarissa.

KEVÄÄN AIKANA meidänkin kylille on kaivettu sähkökaapelia maan alle. Sähköyhtiö lähetti jo syksyllä johtoalueen käyttöoikeussopimuksen. Luimme sen tarkkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nainen, joka meillä asuu, kiinnitti huomiota erityisesti yhteen kohtaan: ”Verkonhaltijalla on oikeus poistaa tarvittaessa verkon rakentamisen yhteydessä rakennustyön edellyttämältä alueelta puut, pensaat ja oksat. Pihapiiriin istutettuja puita ja pensaita on mahdollisuuksien mukaan suojeltava.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Nainen, joka meillä asuu, alkoi suunnitella kukkien siirtoa.”

Aluksi luulimme, että kaivuutyöt tehdään pitkän kukkapenkkimme kohdalta. Niinpä nainen, joka meillä asuu, alkoi suunnitella kukkien siirtoa. Hän manasi ja ehti jo tehdä siirtosuunnitelmat, kun selvisi, että kaivuu tehdäänkin kukkapenkin vierestä. Vuorenkilvet, maksaruohot ja sammalleimut säästyivät pakkomuutolta.

HUOLET EIVÄT loppuneet siihen. Selvisi, että kaapelin tieltä pitää kaataa kaksi isoa, vanhaa puuta.

Vaahtera ja Mänty saivat lähes inhimilliset piirteet, ja niiden suojelua vaati Amerikasta palannut tyttäremmekin. Puut ovat eläneet täällä jo ennen meitä ja vahtineet pihapiiriä uskollisesti vuosikymmeniä! Mikä oikeus niitä on tappaa?

”Vanhoja kränkkiä molemmat, sanoin minä. Se oli virhe.”

Puut eivät kuitenkaan sijainneet alueellamme vaan rajan toisella puolella. Ja muistaakseni joka syksy Vaahteran lehtiä oli manailtu ja haravointiurakkaa päivitelty. Mänty oli osittain kuivunut.

Vanhoja kränkkiä molemmat, sanoin minä.

Se oli virhe. Minä olen kuulemma ihan yhtä lailla kränkkä, eikä minuakaan silti kukaan tule juuriltani kiskomaan ja kappaleiksi pilkkomaan.

ENNEN KUIN naisväki ehti kahlita itsensä puihin, ne oli jo kaadettu. Juuria kiskottiin irti, kun perheen toinen pää saapui töistä.

Itkua väännettiin ja maisemaa kauhisteltiin. Puuvainajat makasivat tien poskessa syyttävät oksat työmiehiin osoittaen.

Kummasti minäkin olin syyllinen, vaikken osallistunut koko urakkaan. En toisaalta ollut vastustanutkaan. Siinä oli riittävästi perusteita vaatia minua tilille luonnonkatastrofista.

”Ensimmäisen myrskyn tullessa muistelemme lämpimässä talossa, että tilanne voisi olla toinenkin.”

No, toivoa sopii, että ensimmäisen myrskyn tullessa muistelemme lämpimässä talossa, että tilanne voisi olla toinenkin. Sähköt pelaavat ja netti toimii.

Luulen, että Amerikasta palannutkin arvostaa silloin kaapelointia, vaikka Mänty ja Vaahtera joutuivat uhraamaan elämänsä. Suuren luokan katastrofi kun tuntuu aina olevan myös se, jos nettiyhteys ei toimi varttiin.

Ulkosuomalainen

Jos olet naita aiemmin lukenut, niin itse asiassa vaikka vaimoa kutsutaan nimikkeella "nainen joka meilla asuu" niin voit huomata etta asiat ovatkin enemman linjalla "mies joka naisen talossa asuu"... Lammolla kirjoitettu miehen nakokulmasta mika on myos ihanan simppeli monen asian kohdalla. Joskus simppeli voittaa poliittisesti korrektin. Itse olen naimisissa ja voin sanoa etta talla miehella on sydan oikeassa paikassa.  :)

Serena

Olen jo kauan lukenut Kodin Kuvalehteä ja pidän siitä. Ja pidän myös periaatteessa kolumnin kirjoittajasta. Mutta jokin tässä ¨nainen joka meillä asuu¨ ei tunnu ollenkaan hauskalta vaan päinvastoin aika loukkaavalta ja patriarkaaliselta. Onko hän tosiaan vain joku joka asuu kodissa... ei tunnu hyvältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla