Kai Lehtisen kotona satunnainen kokki saa luopua äkkiä essustaan. 

MIKSI SE OLEN aina minä, jonka tehtävä on vaihtaa autoihin renkaat? Miksi yksikseni kaadan lämmittämiseen tarvittavat puut metsästä ja pilkon ne? Lumityöt kuuluvat myös hommiini, samoin pannuhuoneen hoito ja muut huoltotoimet.

Aviomiespalvelun töitä eivät koska työehtosopimukset.

Vuosien mittaan työkuvaani kotona ovat vakiintuneet remontti- ja rakennustyöt. Rakennustarkastajatar seuraa olan takana toimintaani ja huomauttaa liian pitkistä kahvitauoista heti. Aviomiespalvelun töitä eivät koske mitkään työehtosopimukset, jos sattuu olemaan naimisissa työnantajansa kanssa. Lyhennettyä työviikkoakaan ei sallita.

KOMPOSTIVESSAN SÄILIÖN tyhjentämisessä saan olla sananmukaisesti kädet paskassa. Homma on jostain syystä langennut minulle, samoin kuin hevosen lantojen levittäminen kasvimaille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pesukoneitten, kuten muidenkin kodinkoneitten, huolto ja korjaaminen kuuluvat minulle, samoin kuin omenapuiden leikkaaminen, laiturin uusiminen, lämmityshakkeen siirtäminen traktorilla varastosta siiloon, viemärin avaaminen, ratsastuskentän lanaus, pyörien huolto ja ikkunoiden tilkitseminen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tasa-arvon nimissä olen välillä yrittänyt rikkoa perinteisiä roolimalleja.

Nainen, joka meillä asuu, huolehtii palkkatyön ohessa muun muassa ruuanlaitosta (ja hyvää ruokaa tekeekin), pyykinpesusta, siivouksista ja kasvimaitten hoidosta.

TASA-ARVON NIMISSÄ olen välillä yrittänyt rikkoa perinteisiä roolimalleja. Ruoanlaitto sujuu minultakin, vaikken mitään vegetaarisia elämyksiä kykenekään loihtimaan.

Kokemus on kuitenkin osoittanut, että hääriessäni keittiössä minut käännytetään hienotunteisesti eteiseen ja sanotaan: Jospa hakisit niitä puita ja sytyttäisit tulet takkaan. Siis sen jälkeen, kun olet katsonut, mikä vika imurissa on ja kun eteisen ovenkahva on korjattu.

Jospa sitä nyt vain pysyttäisiin hyväksi havaitussa työnjaossa.

Joskus olen ehdottanut, että tekisin viikkosiivouksen ja nainen, joka meillä asuu, tyhjentäisi tai siivoaisi kompostivessan tai pinoaisi polttopuita talveksi. Silloin saan yleensä taputuksen poskelle ja pilke silmissä ja suu virneessä esitetyn toiveen: jospa sitä nyt vain pysyttäisiin hyväksi havaitussa työnjaossa. Silloin voin kuulemma edellen tuntea olevani isäntä talossa.

No, kumpikaan meistä ei onneksi oikeasti karsasta hommiaan.

Näin monen vuoden jälkeen tunnemme toisemme aika hyvin ja tiedämme, mistä narusta pitää vetää.

NAINEN, JOKA MEILLÄ ASUU, oli ennen ensilumien tuloa viikon mökillä pohjoisessa. Minä istuin iltaisin tuijottamassa yksin televisiota ja huomasin, että toista alkoi tulla ikävä.

Ennen vaimon paluuta ajattelin raivata huushollin, koska perheen vapaamuotoisen elämisen jälkeen siivoukselle oli jo tarvetta. Kun olin saanut heitettyä matot ulos, kännykkään tuli tekstiviesti: "Ei tarvitse siivota eikä stressata minkään asian kanssa. Siivotaan ja tehdään rästihommat yhdessä, jos jotain tekemistä on. Tärkeintä on, että olet olemassa ja odotat kotona."

Viestin ajoitus nauratti ja lämmitti mieltä. Näin monen vuoden jälkeen tunnemme toisemme aika hyvin ja tiedämme, mistä narusta pitää vetää.

Hoidin siivouksen loppuun asti mielelläni ja siinä ohessa tiskit ja pyykitkin, että illalla jäisi aikaa tehdä yhdessä jotain ihan muuta. Ja niin me sitten teimmekin, sitä ihan muuta.

 

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 23/2015.

Sisältö jatkuu mainoksen alla