Jäätelö maksoi 2,90 euroa. Sinin perheelle se oli silläkin viikolla liikaa, kirjoittaa toimittaja Anna Pihlajaniemi.
Jäätelö maksoi 2,90 euroa. Sinin perheelle se oli silläkin viikolla liikaa, kirjoittaa toimittaja Anna Pihlajaniemi.

TÄTÄ MIELTÄ. Suurin osa köyhistä perheistä ei ole köyhiä siksi, että he olisivat olleet tuhlaavaisia. Eikä yhdenkään lapsen pitäisi joutua murehtimaan perheen raha-asioita, kirjoittaa Anna Pihlajaniemi.

Me ei koskaan osteta kioskista jäätelöä, sanoi ystäväni lapsi.

Olimme tulossa puistosta. Oma lapseni oli pyytänyt jäätelöä. Tai ei hän oikeastaan edes pyytänyt, vaan totesi vain, että mennäänkö ostamaan.

Ystäväni näytti vaivaantuneelta. Meille ei sattunut rahaa mukaan nyt, hän sanoi.

Ostin molemmille lapsille jäätelöt, toiselle päärynää ja toiselle mansikkaa. Yksi pallo maksoi kaksi euroa ja 90 senttiä, jos muistan oikein.

Se tuntui vähän kalliilta minustakin, mutta toisaalta kioskijäätelö kuuluu kesään, ainakin joskus.

Uimahallireissukin voi olla liian kallis

Lapsemme leikkivät paljon yhdessä, ystävän ja minun. Kutsun ystävän lasta tässä Siniksi, oikeasti nimi on tietenkin eri. Sini oli 6-vuotias, kun ostin hänelle jäätelön.

Joskus mietin, miksei ystävä lapsineen lähtenyt koskaan uimahalliin, vaikka ehdotin. Ajattelin, että ehkä hän ei pidä uimisesta. Mutta toisaalta hän lähti aina uimarannalle.

En kysynyt, miksi ystävä pyöräili meille rankkasateessa, eikä tullut bussilla.

Kun menimme yhdessä Linnanmäelle, Sini pääsi vain niihin laitteisiin, joihin ei tarvinnut maksaa.

Olin ajatellut, että syömme yhdessä hampurilaiset ja hattaraa. Ystävällä oli mukana eväsleipiä. Hämmennyin vähän, mutta meillä oli tosi kiva päivä.

Siitäkin hämmennyin, kun ystävä toi Sinin meille kylään pyöräntarakalla, vaikka oli myöhäissyksyn kamala rankkasade ja matka oli aika pitkä. Miksei hän tullut bussilla?

En kysynyt.

Köyhyydestä on vaikea puhua, vaikkei se ole oma syy

Lopulta ystävä kertoi itse.

Olet ehkä huomannut, että meillä on aika vähän rahaa, hän sanoi. Iltakävelyllä oli helppo jutella, kun ei tarvinnut katsoa kohti.

Sellaista en ollut tullut ajatelleeksi.

Tiesin kyllä, että ystävä on työtön ja hänen puolisonsa opiskelija. Mutta yksi bussimatka, yksi jäätelö! Mieleeni ei koskaan tullut, että nekin asiat voivat olla liian kalliita aina, poissa viikon ruokabudjetista.

Olin ollut uskomattoman tyhmä.

Ystävä muisteli, kuinka olin jättänyt tyhjän kokispullon roskiksen päälle uimarantareissun päätteeksi ja sanonut, että siitä joku pullonkerääjä löytää sen hyvin.

Ystävä olisi halunnut ottaa sen mukaan ja palauttaa kauppaan, jos olisi kehdannut.

"Saanko ottaa näkkäriä koulusta iltapalaksi?"

Vaikeimmalta tuntuu oikeastaan se, että Sini ymmärtää jo, ystävä sanoi.

Kerran Sini kysyi äidiltään: Menetkö tänään Alepaan, vai onko taas tullut niitä isoja laskuja?

Että alle kouluikäinen osaa olla pyytämättä asioita, jotka suurimmalle osalle lapsia ovat itsestään selviä. Ettei hän kinua karkkia, koska huolehtii, riittävätkö vanhempien rahat.

Kerran Sini kysyi äidiltään: Menetkö tänään Alepaan, vai onko taas tullut niitä isoja laskuja?

Isot laskut tarkoittavat puhelin- ja sähkölaskua.

Lasten ei tarvitse saada läheskään kaikkea, tietenkään. Mutta lasten ei kuuluisi murehtia aikuisten asioista.

Asiantuntijoiden mukaan Suomessa on yli 100 000 köyhää lasta.

Opettajat kertovat, että moni näistä lapsista syö maanantaisin erityisen paljon kouluruokaa, koska viikonlopun aikana on ehtinyt tulla nälkä.

Jotkut heistä kysyvät, saisiko näkkileipää viedä myös kotiin, iltapalaksi.

Köyhä perhe näyttää tavalliselta

Sini on ihan tavallisen näköinen lapsi. Hänen vaatteensa eivät ole rikki tai likaiset, tavalliset collegehousut, tavallinen reppu (kahdeksan vuotta vanhemmalta isosiskolta peritty).

Sinin äitikin näyttää tavalliselta.

Suuri osa köyhistä perheistä näyttää tavallisilta.

Joskus elämässä tulee eteen sellaista, jota ei olisi toivonut.

Suuri osa köyhistä perheistä ei ole köyhiä siksi, että he olisivat tehneet jotakin väärin. Olleet tuhlaavaisia ja holtittomia, jotenkin mokanneet.

Elämässä on vain tullut eteen sellaista, jota ei olisi toivonut. Työttömyyttä, sairautta, jotakin ennakoimatonta, tukiverkko on pettänyt.

Ja jos köyhyys joskus johtuukin suoraan vanhempien toiminnasta, se ei koskaan ole lapsen vika.

Jokainen tarvitsee tukiverkon ja toivoa

Onneksi Sinin vanhemmilla on suunnitelmia ja läheisiä ihmisiä.

Kun Sinin isä valmistuu kohta ammattiin, hän toivoo löytävänsä alan töitä. Niistä maksetaan vähän yli 2000 euroa kuukaudessa.

Sinin äidistä summa tuntuu hurjan suurelta. Hän toivoo löytävänsä töitä itsekin.

Koko ajan hävettää, vaikka järki tolkuttaa, ettei siihen ole syytä.

Pitää vain jaksaa odottaa ja opiskella. Pitää yrittää olla hermostumatta, vaikka koko ajan huolestuttaa.

Koko ajan myös hävettää, vaikka järki tolkuttaa, ettei siihen ole syytä.

Sinin äidin äiti saapuu pari kertaa kuukaudessa täyttämään pakastimen ja kaapit. Tarjousjauhelihaa, sipuleita, kaalia, makaronia, näkkileipää, seitiä, porkkanoita.

Köyhyys periytyy, tutkijat sanovat. Huono-osaisuus siirtyy liian usein sukupolvelta toiselle.

Sinin perheellä on toivoa. Kaikilla ei ole.

Yhdenkään lapsen ei pitäisi murehtia aikuisten asioita. Heidän pitäisi miettiä, valitsevatko mieluummin jäätelökioskilta mansikkaa vai suklaata.

Vierailija

Kuusivuotias Sini tietää, ettei äidillä ole rahaa ostaa hänelle yhtä jäätelöä

Todella hyvä kirjoitus. Surullista, että nämä kommentoijat juuttuivat vain tuohon jäätelön hintaan ymmärtämättä, että kirjoituksen pointti oli siinä, miten jollekin toiselle pieni rahasumma voi olla toisen taloudessa valtava raha. Ja miten vaikeaa on puhua raha-asioista, erityisesti sen puutteesta.
Lue kommentti
Arja - Kodin Kuvalehti
Seuraa 
Liittynyt12.8.2014

Kuusivuotias Sini tietää, ettei äidillä ole rahaa ostaa hänelle yhtä jäätelöä

Vierailija kirjoitti: Ei meidänkään perheessä lapsi totea "mennäänpä ostamaan jäätelöä" vaikka rahaa jäätelöön olisi. Kyllä lapselle pitää opettaa rahan arvo. Hei nimimerkki Vierailija, rahan arvo on varmasti tärkeä opettaa lapselle. Jutussa kuitenkin haluttiin sanoa, että on väärin, että pieni lapsi joutuu murehtimaan sitä, riittävätkö vanhempien rahat edes yhteen jäätelöön kesässä. Aikuiset tietysti päättävät perheen rahankäytöstä, siitä ei myöskään ole jutussa epäilystä.
Lue kommentti
Tilaajille
”Olen varma, että kaiken pahan olon alla Ella rakastaa minua. Pystyn sanomaan itselleni, että olen tehnyt lapseni eteen kaiken minkä olen osannut.”
”Olen varma, että kaiken pahan olon alla Ella rakastaa minua. Pystyn sanomaan itselleni, että olen tehnyt lapseni eteen kaiken minkä olen osannut.”

Vuosi sitten Ellan äiti toivoi, että 14-vuotias tytär huostaanotetaan. ”Mitä olemme tehneet väärin? Se ajatus on pyörinyt mielessä viime vuodet. Enemmän kuin mitään toivon, että jonain päivänä saisimme lapsemme takaisin.”

 

”Tyttäreni huostaanotettiin vuosi sitten. Tai aluksi se oli kiireellinen sijoitus. Ella oli juuri täyttänyt 14 vuotta, oli huhtikuu ja seiskaluokan kevätlukukausi.

Minä toivoin kiireellistä sijoitusta. Sanoin silloin miehelleni, että joko minä lähden tai...

Call-to-action avainsana
tilaa
Saara Turusen kirja Rakkaudenhirviö voitti Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon. Hänen uusi teoksensa Sivuhenkilö (Tammi) on suorasukainen kuvaus yhdestä vuodesta kirjoittajansa elämässä. Vuoteen kuuluu muun muassa esikoiskirjapalkinnon voittaminen.
Saara Turusen kirja Rakkaudenhirviö voitti Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon. Hänen uusi teoksensa Sivuhenkilö (Tammi) on suorasukainen kuvaus yhdestä vuodesta kirjoittajansa elämässä. Vuoteen kuuluu muun muassa esikoiskirjapalkinnon voittaminen.

Kirjailija Saara Turunen pohtii välillä liikaa, mitä muut hänestä ajattelevat.

Lause ’Ketään ei kiinnosta’ kalskahtanee hiukan negatiiviselta, mutta sen merkitys on itselleni päinvastainen.

Välillä pohdin liikaa, mitä muut minusta ajattelevat. Voinko hakea lisää kakkua, jos kävin jo kahdesti? Rohkenenko ottaa vastaan työtehtävän, jossa saattaisin epäonnistua? Uskallanko mennä hautajaisiin, jos puin vahingossa punaiset kengät? Entäpä ne syntymäpäivät, joissa nauroin kovaäänisesti, otteeni lipesi ja kompastuin portaissa?

”Ei kellään ole aikaa jäädä tuijottamaan kanssaeläjän kenkiä tai iloita muiden epäonnistumisista.”

Kun tällaiset ajatukset alkavat jyllätä päässäni, sanon itselleni: ketään ei kiinnosta.

Lauseen opetti rakas ystäväni. Hän kertoi kärsineensä samanlaisista ajatuksista, mutta ymmärtäneensä, että ne olivat turhia. Ei kellään ole aikaa jäädä tuijottamaan kanssaeläjän kenkiä tai iloita muiden epäonnistumisista. Ihmiset ovat kiinnostuneempia omista kengistään ja kompuroinneistaan.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 5/2018.