Kuvat
Anna Huovinen
Ensihoitaja ja pelastaja Amos Roselius työskentelee Malmin pelastuslaitoksella Helsingissä. Yhden vuoronsa aikana hän työskentelee 12 tuntia ambulanssissa ja 12 tuntia paloautossa. Sen jälkeen on kolmen vuorokauden vapaa.
Ensihoitaja ja pelastaja Amos Roselius työskentelee Malmin pelastuslaitoksella Helsingissä. Yhden vuoronsa aikana hän työskentelee 12 tuntia ambulanssissa ja 12 tuntia paloautossa. Sen jälkeen on kolmen vuorokauden vapaa.

Amos Roselius, 42, saattaa soittaa elvyttämänsä potilaan perään ja kysyä, miten tämä on toipunut. Ikimuistoisia hetkiä työssä ovat etenkin kenttäsynnytykset.

Mitkä ovat työsi helmihetkiä?

Parasta on hyvä työilmapiiri ja työkaverit, joista on tullut ystäviä. Keikkapuolella palkitsee aina, kun voi auttaa.

On hienoa, kun elvytys onnistuu. Elvytystapauksissa meillä on mahdollisuus soittaa ensihoitolääkärille jälkeenpäin ja kysyä, kuinka potilas jaksa. Usein soitan, koska lopputulos kiinnostaa ammatillisesta näkökulmasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Viime kesänä elvytimme 60-vuotiaan miehen. Soittaessani lääkärille kolme päivää myöhemmin mies oli päässyt jo jalkeille. Tällaisesta uutisesta tulee hyvä mieli. Kyseisessä keikassa oli myös erittäin hyvä maallikkoelvytys käynnissä, mikä on elvytystilanteissa ensiarvoisen tärkeää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Erityisen upeita ovat onnistuneet kenttäsynnytykset, joita sattunut kohdalleni peräti kahdeksan. Ikimuistoisin oli kerta, jolloin lapsi syntyi pakkasyönä Lahden moottoritien bussiseisakkeelle.

Toinen ensihoitajista kuljettaa ambulanssia. Toinen haastattelee potilasta ja tekee hoitopäätökset.
Toinen ensihoitajista kuljettaa ambulanssia. Toinen haastattelee potilasta ja tekee hoitopäätökset.

Tuntuuko työsi tärkeältä?

Kyllä, aina kun pystymme auttamaan, eli yleensä monta kertaa päivässä.

Joskus on tosin päiviä, että suurin osa keikoista tuntuu johtuvan enemmän ihmisten uusavuttomuudesta ja neuvottomuudesta kuin todellisesta hädästä.

Annamme ihan perusohjeita tai neuvomme esimerkiksi hakeutumaan terveyskeskukseen seuraavana päivänä. Ihmisten tulisi ymmärtää, että kiireellinen ensihoito on vakavia sairaskohtauksia, vakavia loukkaantumisia tai muuten mahdollisesti henkeä uhkaavia tilanteita varten.

”Tässä työssä näkee, että loppupeleissä olemme kaikki samalla viivalla.”

Milloin naurattaa?

Viljelemme kollegoiden kanssa huumoria. Meillä on esimerkiksi useita kiertopalkintoja. Yhden saa siitä hyvästä, että tankkaa hälytysajoneuvoon bensaa tarvittavan dieselin sijaan.

Mitä olet oppinut muista ihmisistä?

Tässä työssä näkee, että loppupeleissä olemme kaikki samalla viivalla, oli pankkitilillä kuinka paljon rahaa tahansa. Suurin osa asiakkaistamme on sosioekonomisesti heikommassa asemassa, mutta sydänkohtaus tai liikenneonnettomuus voi osua kenelle tahansa.

Kaikkia kohtaan kannattaa suhtautua kunnioituksella ja ystävällisesti, myös jos potilas tai omainen vaikuttaa aggressiiviselta ja arvaamattomalta. Kun suhtautuu asiallisesti ja kuuntelee, yleensä tilanne rauhoittuu. 

Mitä muuttaisit työssäsi, jos voisit?

Pidän työn rytmistä ja pidän työtehtävistä. Palkka voisi olla isompi. 

Pelastajan peruspalkka on Helsingissä 2180 euroa. Siihen päälle tulee 41 prosentin haittalisä. Sitä ei pidä mielestäni laskea mukaan kun vertaillaan eri alojen palkkoja, sillä se on korvaus siitä, että olemme töissä yöt, viikonloput ja pyhät. Vaarallisen työn lisää emme saa.

Mitä lausetta toistat työssäsi?

Ambulanssista päivää! 

Minkä takia on soitettu hätäkeskukseen?

Välillä ihmiset olettavat, että me tietäisimme valmiiksi, mikä heitä vaivaa. Tiedämme keikkakoodin, jolla meidät on hälytetty, mutta se on vain hätäkeskuksen arvio, joka voi olla myös väärä.

Mitä harhaluuloja työstäsi on?

Yksi on se, että pelastajat tai palomiehet sammuttaisivat vain tulipaloja.

Tehtäviimme kuuluvat myös esimerkiksi öljyntorjunta, meripelastus, liikenneonnettomuudet, vahinkopuiden raivaaminen, ihmisten pelastaminen eri paikoista ja joskus myös eläinten pelastaminen. 

"Vaikka ei osaisi kokata, meillä oppii, koska ruuanlaitto on yksi kiertävistä tehtävistämme."
"Vaikka ei osaisi kokata, meillä oppii, koska ruuanlaitto on yksi kiertävistä tehtävistämme."

Milloin mietit, että voisi sitä muutakin tehdä?

Kun olen ollut yön ambulanssissa, en ole saanut levättyä yhtään ja ambulanssi on hälytetty hammassäryn tai painajaisten vuoksi tai siksi, että ikäiseni mies on leikannut sormeensa sentin haavan. Minua ei haittaa valvoa, kunhan tehtävät on aiheellisia.

Mikä Amoksesta oli jännittävintä, kun hän aloitti uransa? Mitä hän tekee, kun 24 tunnin työvuoro päättyy? Entä miltä tuntuu, kun vanhukset soittavat ensihoitajan juttukaverikseen? Lue koko juttu Kodin Kuvalehdestä 20/22 tai tilaajana digilehdistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla