Satu ja Jari huoltokäynnillä muita geokätköilijöitä varten tekemällään kätköllä. ”Kätkö on Naantalin Tykkimäellä, mutta enempää emme paljasta.”
Satu ja Jari huoltokäynnillä muita geokätköilijöitä varten tekemällään kätköllä. ”Kätkö on Naantalin Tykkimäellä, mutta enempää emme paljasta.”

Satu Helin-Laaksosen ja Jari Laaksosen eläkepäivien huvia on kiertää Suomea etsimässä geokätköjä.

Kun Satu Helin-Laaksonen ja Jari Laaksonen vuosi sitten menivät naimisiin, läheiset tiesivät, mihin häälahjojen kannattaisi liittyä. Siksi Satu ja Jari avasivat paketista kumiveneen ja kahluuhousut. Erityisesti Jari oli lahjasta tohkeissaan. Nyt päästään käsiksi autiosaarten hankalimpiin kätköihin!

”Harrastamme geokätköilyä intohimoisesti. Innostuin viisi vuotta sitten, kun seurasin poikani harrastusta, ja sain Sadunkin löytöretkelle mukaan”, Jari sanoo.

Geokätköily muistuttaa perinteistä aarteenetsintää, mutta siinä on moderni ulottuvuus, sillä kätköjen sijainti etsitään harrastajien verkkosivuilta. Sivusto kertoo kätkön sijainnin lisäksi sen, minkä kokoinen kätkö on. Tyypillisin kätkö on vanhanaikaisen kameran filmirullan kokoinen, pienimmät ovat sormenpään kokoisia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sivulta voi selvittää senkin, miten vaikeassa paikassa kätkö sijaitsee. Viiden tähden kätkön löytää vain tikapuiden tai muiden apuvempaimien avulla, kahden tähden kätkön vaikkapa kivenkolosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Apuna etsinnässä ovat älypuhelin tai erillinen GPS-laite. Kun kätkön vihdoin löytää, sen sisästä löytyvään paperisuikaleeseen kirjoitetaan nimimerkki. Löydetty!

Viiden vuoden aikana Jari ja Satu ovat löytäneet tarkalleen 3 514 geokätköä. Lisää tulee koko ajan.

”Geokätköilyssä ei periaatteessa kilpailla. Mutta kun sata tai tuhat kätköä tulee täyteen, pitäähän sitä harrastajien Facebook-ryhmään hehkuttaa”, Satu nauraa.

Tämä kätkö on maastomysteeri: paikalla olevan vinkin perusteella on hoksattava, kuinka purkki avataan. Sen jälkeen kuitataan nimet vihkoon.

Tikkaat mukaan ja etsimään

Tradi, mysse, multi, chirppi...

Kun Satu ja Jari listaavat kätkötyyppejä, ummikko on hetken ulalla. Sitten selkenee: ”tradi” viittaa perinteiseen kätköön, ”mysse” arvoituksen ratkaisemista vaativaan mysteerikätköön. Multikätkö koostuu monesta kätköpisteestä, chirp-kätkö pitää pientä ääntä kymmenen metrin säteelle.

Sadun ja Jarin mielestä himoharrastajat saattavat viedä geokätköilyn huvittavan pitkälle. Heille näin ei kuulemma ole käynyt.

Tai no.

Silloin tällöin Jari innostuu kiipeämään köyden avulla parikymmenmetriseen puuhun hakemaan kätköä korkeuksista.

”Se on minusta jo hiukkasen hullua”, Satu sanoo.

Ja, no. Taannoin pariskunta osti matkailuauton geokätköilyä varten. On helpompi etsiä kinkkistä kätköä iltamyöhällä, kun ei tarvitse laskeskella, ehtiikö ennen pimeän tuloa hotellille lähikaupunkiin.

Matkailuauton kanssa on kätevä tehdä pitkiäkin aarrejahteja. Niiden valmistelut vievät aikaa.

”Jari pakkaa matkailuautoon kaiken pihdeistä kiipeilyvälineisiin ja magneetteihin ja lataa kätköjen sijainnit GPS-laitteelle. Minä olen vanhanaikaisempi ja listaan kätköjen koordinaatit kotona vihkoon. Sitten paistan jauhelihat valmiiksi pakasterasiaan, jotta italianpadan teko auton kaasuhellalla sujuu nopeammin”, Satu kertoo.

Kivikin kiinnostaa

Kesällä Satu ja Jari ajoivat kotoa Turun kupeesta Lappiin hakemaan Suomen pohjoisimman geokätkön Nuorgamista. Jokaisen reissun jälkeen he värittävät tulostamaansa kuntakarttaa.

”Yritämme löytää ainakin yhden kätkön kaikista Suomen yli 300 kunnasta. Viime reissun jälkeen huomasimme, että pari kuntaa Lapissa jäi käymättä, vaikka ajoimme vierestä”, Jari harmittelee.

Onpahan hyvä syy ajaa nyt syksyllä uudelleen Lapin geokätköjä etsimään.

Ihan pohjoisen lisäksi hallussa on ihan etelä. Kun Hangon Tulliniemi avattiin yleisölle vuonna 2014, Satu ja Jari tekivät sinne retken – kätkön perässä, tietenkin.

Jos ei huvita, kotikulmilta ei ole pakko lähteä kauas.

Puhelimen sovellus kertoo Sadulle ja Jarille, että lähistöllä on uusi kätkö.

”Olen asunut Merimaskussa koko ikäni, mutta olen löytänyt kätköilyn kautta täältä monta hienoa paikkaa, joista minulla ei ole ollut aiemmin hajuakaan. Vasta tämän harrastuksen vuoksi olen kiivennyt Karhuvuoren ja Villivuoren huipulle”, Jari sanoo.

Joskus kätkölle osuu suoraan, toisinaan kiviä käännetään tuntikaupalla – ja jatketaan seuraavana aamuna.

Kun puunrungon kaarnan alta tai kaupungin keskustasta katulampun päältä pilkottava purkki vihdoin osuu silmään, tunne on aina mahtava.

”Jesssss!” Satu tuulettaa.

Jaria hymyilyttää.

Artikkeli on ilmestynyt Kodin Kuvalehdessä 20/2017.

Geokätköily – näin pääset alkuun

  • Mene sivulle geocaching.com ja luo itsellesi tunnus. Lataa älypuhelimeen geokätköilysovellus, esim. Geocaching tai C:geo.
  • Geocaching.com-sivuston tai puhelimen sovelluksen avulla näet, missä lähistölläsi on kätkö. Saat tiedon myös siitä, minkä kokoinen kätkö on ja halutessasi vihjeen sen sijainnista. Kätkön luokse löydät sovelluksen kartan avulla.
  • Kun löydät kätkön, kirjoita nimimerkkisi siinä olevaan paperiin. Muista kynä! Pienimmissä kätköissä ei ole kynää sisällä.
  • Merkitse löytösi kirjoittamalla viesti kätkön piilottajalle joko nettisivuilla tai sovelluksessa.
  • Joskus kätköissä on ”matkalaisia” eli esimerkiksi pieniä kolikoita. Löytäessäsi sellaisen voit ottaa sen mukaasi ja viedä seuraavaan kätköön. Näin matkalaiset kulkevat ympäri maailmaa.
  • Jos innostut, tee oma kätkö. Sen ylläpitäminen ja kävijöiden seuraaminen on hauskaa puuhaa.
  • Geokätköily on suosittu harrastus. Maailmanlaajuisesti kätköjä on yli 2 miljoonaa, Suomessakin jo lähes 50 000. Kätköjä löytyy niin kaupungeista kuin erämaistakin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla