Luulitko katsovasi vain urheilua? Ehei! Kun katsot jalkapalloa, näet myös kansoja ja niiden historiaa.
Luulitko katsovasi vain urheilua? Ehei! Kun katsot jalkapalloa, näet myös kansoja ja niiden historiaa.

Jos luulit, että jalkapallon MM-kisoissa on kyse vain jalkapallosta, katso kisoja tarkemmin. Silloin näet pallon lisäksi maapallon pienoiskoossa.

Jalkapallon katsomisessa on eduksi, jos tuntee lajin sääntöjä. Paitsiolla, kulmapotkulla ja vapaapotkulla pääsee jo pitkälle.

Mutta jalkapallon MM-kisoja voi katsoa myös toisella tavalla. Ja kannattaa.

Joukkueiden lisäksi kisoihin osallistuvat kansat, joiden  historia ja kulttuuri vaikuttaa myös pelaajiin ja peliin.

Jalkapallon MM-kisat eivät nimittäin ole vain jalkapallon MM-kisat. Ne ovat maailma pienoiskoossa. Joukkueiden lisäksi kisoihin osallistuvat kansat, joiden  historia ja kulttuuri vaikuttaa myös pelaajiin ja peliin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Alle 19-vuotiaiden tyttöjen maajoukkuetta valmentava jalkapallovalmentaja Marianne Miettinen kertoo, mitä asioita jalkapallo maapallosta näyttää ja kansoista kertoo. Tarkkana siellä kotikatsomossa, huomaatko nämä:

Islantilaiset ovat selviytyjiä

Islantilaiset ovat joutuneet selviämään sateessa ja tuulessa. He ovat päässeet yli vaikeasta pankkikriisistä ja kääntäneet maansa karuuden houkuttelevaksi eksotiikaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Islantilaiset ovat kasvaneet taistelemaan yhdessä, vaikka olosuhteet olisivat vaikeat.”

”Islantilaiset ovat MM-kisoissakin kuin pieni, tiivis perhe, joka tulee suureen maailmaan. He ovat altavastaajia, mutta he ovat kasvaneet taistelemaan yhdessä, vaikka olosuhteet olisivat vaikeat. He pelaavat ylpeästi omalle kansalleen, ja lähes jokainen islantilainenkin tunteekin jotakin kautta jonkun pelaajista. Kun Islanti pelaa, koko kansa pelaa.”

Ruotsalaiset, tiimityöntekijät

Ruotsalaisten taipumus palaveerata yhdessä ja ratkaista asioita tiiminä on ehkä klisee, mutta näkyy myös jalkapallossa.

”Ruotsille kollektiivi on hyvin tärkeä. Ruotsin joukkueessa eivät perinteisesti ole loistaneet yksittäiset tähdet vaan tavoite on nimenomaan luoda asioita yhdessä.”

”Moni ruotsalainen on huojentunut: joukkue on taas joukkue ruotsalaiseen tapaan.”

”Kun Zlatan Ibrahimovic tuli Ruotsin maajoukkueeseen, muulla joukkueella ja koko kansalla oli vaikeuksia oppia niin yksilökeskeiseen pelaamiseen. Nyt kun Zlatan on joukkueesta pois, moni ruotsalainen on huojentunut: joukkue on taas joukkue ruotsalaiseen tapaan.”

Brasilia pelaa niin kuin sambaa

Marianne Miettisen oma kestosuosikki on Brasilia. Hänestä Brasilian pelitapaa ja kansanluonnetta kuvaa loistavasti musiikkityyli, samba.

”Samban sulavuus, vaihtelevuus ja improvisaatio on siirtynyt brasialaisten ajattelu- ja pelitapaan.”

”Brasilian peleissä voi nähdä sambaa. Kansa on kasvanut kuunnellen musiikkia, jossa rytmi vaihtelee, liikkuminen on sulavaa ja jossa on aina tilaa improvisaatiolle. Se sama on siirtynyt heidän ajattelu- ja pelitapaansa.”

Saksassa tarkkuus on hyve

Myös Saksan pelitapaa kuvaa hyvin yksi musiikkilaji. Marssihan se on, jämpti ja rytmissä pysyvä.

”Saksan pelitapa on tarkkaa ja ennalta määriteltyä. He tekevät kuten on sovittu, eivät hyydy eivätkä kiihdy.”

”Jalkapallo ei ole  yhteiskunnasta erillinen juttu, ei 'pelkkää urheilua'. Kentällä näkyvät monet yhteiskunnalliset tekijät.”

”Jalkapallo ei ole mikään yhteiskunnasta erillinen juttu, ei 'pelkkää urheilua'. MM-kisat ovat maailma pienoiskoossa. Kentällä näkyvät monet yhteiskunnalliset tekijät. Saksalainen yhteiskunta on jämptiä, ja saksalainen peli on jämptiä. Kansojen erot näkyvät myös katsomossa.”

Kun katsomossa on paljon brasilialaisia – ja jalkapallon MM-kisoissa todellakin on – musiikki pauhaa ja meno on hyväntyylistä. Pohjoismainen versio brasilialaisista ovat tanskalaisfanit, iloiset ”ruligaanit”.

Hetken olemme tasa-arvoisia ja rinnakkain

Jalkapallon MM-kisat tuovat yhteen suuret ja pienet kansat, köyhät ja rikkaat maat. Pieni voi yllättää ison, köyhä voittaa rikkaan.

Lisäksi ne yhdistävät jakaantuneen maan. Kentällä ei ole erillistä Kataloniaa vaan Espanja, jonka paidassa ja puolesta katalaanitkin pelaavat.

”Jalkapallo yhdistää ja tuo tasa-arvoisina esiin hyvin erilaisia maita ja kansoja. Maailman suosituin urheilulaji yhdistää maailman samaan paikkaan ja saman asian äärelle myös kotikatsomoissa.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla