Katse ylös, älä peruuta, puhukaa jätkät! Jalkapallovalmentajat päästävät suustaan yllättäviä elämänviisauksia, miettii Anna Sillanpää.

Elämä on osa jalkapalloa, väittää vanha italialainen sananlasku.

Olen alkanut uskoa, että italialaiset ovat oikeassa. Aina kun seisoskelen katsomassa poikani futispelejä, ihmettelen, miten viisaita hänen valmentajansa kentän laidalta huutelevat. Jos eläisin elämääni, kuten he käskevät 11-vuotiaita pelaamaan, olisin todennäköisesti paljon fiksumpi kuin nyt.

Tällaisia neuvoja he toistelevat:

1. Tee helppo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ymmärtääkseni ohje tarkoittaa tätä: syötä sinne, missä on tilaa. Älä tee asioita vaikeasti, jos voit tehdä ne helposti. Hankalasti tekeminen ei ole hienoa vaan hankalaa.

2. Älä yritä väkisin.

Älä runno läpi, jos edessäsi on ylivoimainen este. Hae mieluummin apua, turvaudu muihin, syötä jollekin. Jos yrität liian kauan yksin, menetät pallon.

3. Älä peruuta.

Jos eteesi ilmestyy ongelma (kuten vastustaja), älä peruuta pelosta tai hölkkää löysänä vieressä. Mene ongelmaa kohti, niin lähelle kuin ikinä uskallat, ja yritä pysäyttää se. Vastustaja tekee ehkä maalin silti, mutta sinua harmittaa ihan vähän vähemmän.

4. Puhukaa, jätkät!

Muuten tulee väärinkäsitys.

5. Laukaise.

Jos saat paikan, uskalla laukaista.

6. Katse ylös.

Jos tuijotat palloa, menetät sen. Pidä katseesi ylhäällä. Katso ympärillesi, joka suuntaan, niin kauas kentälle, että löydät ratkaisun. Mitä pahemmassa pulassa olet, sitä kauemmas katso.

Sisältö jatkuu mainoksen alla