Siellä lepää! Vastustaja pelattiin nakkikioskille! Jos naapurissasi asuu superinnostuja tai -eläytyjätyyppi, et voi olla kuulematta sitä.
Siellä lepää! Vastustaja pelattiin nakkikioskille! Jos naapurissasi asuu superinnostuja tai -eläytyjätyyppi, et voi olla kuulematta sitä.

Urheilunvihaaja elää nyt raskaita aikoja, mutta muille kotikatsomon tyypeille olympialaiset tarjoavat mahdollisuuden harjoittaa itselleen ominaista käytöstä.

Kotiselostaja

Raportoi tauotta kaiken, mitä televisiosta näkee. Lisäksi ennakoi senkin, mitä ei vielä näy. Muiden kotikatsomoon kokoontuneiden on vaikea kuulla ammattiselostajan puhetta.

Hokema: ”Aijaijai, tuolta tulee takaata norjalainen ja ohittaa Pärmäkosken.”

Peruspessimisti

Näkee ja tietää ennalta, että taas Suomi tai suomalainen häviää. Hokee varmaa tappiota kisan loppuun saakka, vaikka voitto muiden mielestä näyttää jo selvältä. Salaa sydämessään toivoo koko ajan, että olisi väärässä. Siksi pessimisti pettyy, jos Suomi oikeasti häviää. Jos Suomi kaikesta huolimatta voittaa, pessimistikin yhtyy täysin rinnoin riemuun ja unohtaa, että oli hetki sitten jotain ihan muuta mieltä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hokemat: ”Ei suomalainen pärjää.” ”Mitä minä sanoin!”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pessimisti hokee varmaa tappiota loppuun saakka, vaikka voitto muiden mielestä näyttää jo selvältä.

Hengailija

Tulee katsomaan urheilua ihan muiden asioiden takia: seuran tai/ja syötävän. Hengailija napsii nachot ja naksut ja hölöttää omiaan. Pitkästyy ja nukahtaa rakkaansa kainaloon. Hänelle urheilulähetykset ovat turvallinen äänimatto.

Hokema: ”Mitkä kisat nää olikaan?” ”Onko suomalaisia mukana?”

Kaikki pitäisi tehdä itse -tyyppi

Huomauttelee, ettei olympialaisiin mennä harjoittelemaan eikä kisaturistiksi. Tietää, että menestystä tulisi ihan eri tavalla, jos vain hänen neuvojaan kuunneltaisiin.

Hokemat: ”Ei voi olla totta! Jos ei tee maaleja, ei voi voittaa!” ”Tuota ampumista on harjoiteltu kymmenen vuotta! Miten voi olla noin vaikeaa!” ”Taas on voideltu väärin.”

Olosuhdeselittäjä

Kaikki pitäisi tehdä itse -tyypin vastakohta. Voivottelee suomalaisten huonoa tuuria sään ja kaiken mahdollisen suhteen. Ihmettelee, miten juuri suomalaisilla ei ole yhtään onnea mukana.

Hokemat: ”Huonoon tuulirakoon joutui suomalainen hyppäämään.” ”Yhtään ei pompi kiekko Suomelle.” ”Taas tuli sivutuuli, kun Mäkäräinen ampui.”

Urheilun vihaaja pukeutui nuorena ironikkona paitaan, jossa luki ”Musiikki pelasti minut urheilulta”.

Urheilun vihaaja

Kommentoi kaikkea urheilua ja urheilufaneja vähättelevästi, jopa vihamielisesti. Pukeutui nuorena ironikkona paitaan, jossa luki ”Musiikki pelasti minut urheilulta”. Vanhempana kertoo mielellään katsovansa uutisia ja (luonto)dokumentteja. Tuhahtelee.

Hokemat: ”Kyllä on tyhmää hiihtää ympyrää tuolla.” ”Isot miehet jaksavat luistella pienen kumilätkän perässä.”

Lohduttaja

Yrittää epätoivoisesti keksiä hyviä puolia silloinkin, kun kisan jälkeen Suomen joukkueen sijoitukset näkyvät televisioruudun kolmannella tulossivulla. Lohduttaa puheillaan lähinnä itseään.

Hokemat: ”Enempää ei voi tehdä kuin parhaansa.” ”Tämä on vain urheilua.” 

Supereläytyjä

Eläytyy koko ajan kaikkeen voimakkaasti, kannustaa kovaan ääneen ja innostuu vähän väliä huutamaan. Ei pysy penkissä. Kisan käänteet menevät tunteisiin, eikä hermo kestä katsoa: kuljeskelee pitkin asuntoa ja ramppaa tupakalla. Kiroilee kovaan ääneen. Hakkaa nyrkillään sohvaa niin, että naapurit epäilevät perheväkivaltaa ja soittavat poliisin (tositarina).

Hokema: ”V***u s****a!” ”Ei tätä kestä!” ”Eikäääääää!

Supereläytyjä hakkaa nyrkillään sohvaa niin, että naapurit epäilevät perheväkivaltaa ja soittavat poliisin (tositarina).

Vahinkoinnostuja

Löytää sattumalta itsestään penkkiurheilijan, vaikka oli luullut, ettei voisi koskaan kiinnostua urheilusta. Jää hypnotisoituna tuijottamaan televisiosta jotain aivan yllättävää lajia, kuten kelkkailua tai curlingia. Intoilee innostumisestaan. Hyvin yleistä isojen arvokisojen aikaan.

Tilastoniilo

Rasittava tyyppi, joka muistaa kaikki tulokset ulkoa eikä jätä niitä kertomalla joka välissä: ”MM-lätkässä 2003 Suomi hävisi 5-6 Ruotsille, vaikka johti  5-1.” Häneltä voi myös tarkistaa milloin tahansa, minä vuonna Thomas Wassberg voitti Juha Miedon hiihdossa sadasosasekuntilla tai mikä oli Matti Nykäsen hypyn pituus suurmäessä Calgaryssa 1988. Tilaa Urheilulehteä, on arkistoinut päähänsä kaikki numerot. Pystyy pätemään myös vähemmän tunnettujen lajien tilastoilla, tietää esimerkiksi pöytätenniksen maailmanmestarit vuodesta 1938 lähtien.

Tilastoniilo pystyy pätemään myös vähemmän tunnettujen lajien tilastoilla, tietää esimerkiksi pöytätenniksen maailmanmestarit vuodesta 1938 lähtien.

Penkkiurheiluhullu

Seuraa kaikkia mahdollisia lajeja kaiken mahdollisen käytettävissään olevan ajan. Ilmoittaa perheelle ruoka- ja kahvitauot sen mukaan, miten ne sopivat hänen kisaohjelmaansa. Lomansa hän suunnittelee olympialaisten ja jalkapallon MM-kisojen mukaan. Käy katsomassa myös piirimestaruuskisoja ja paikallisotteluita. Lähettää Yleisradiolle kitkerää palautetta selostuksista ja ohjelmistomuutoksista. Viimeistään eläkkeellä homma repeää täysin käsistä: elämässä ei ole enää juuri muuta kuin penkkiurheilua.

Esteetikko

Katsoo lajeja, joista saa esteettistä nautintoa, kuten taitouintia ja luistelua. Nauttii liikkeiden sulokkuudesta ja urheilijoiden veistoksellisuudesta. Huokailee paljon. Katsoo myös olympialaisten avajaiset ja päättäjäiset, koska ne ovat kulttuurihistoriaa ja päättyvät uskomattomiin ilotulituksiin.

Lajinrakastaja

Katsoo vain rakastamaansa lajia, eikä juuri anna arvoa muille. Ajattelee esimerkiksi, että jalkapallo – tuo vihreän veran shakki – on älykkäiden ihmisten laji, jääkiekkoa katsovat vähemmän älykkäät. Kommentoi korkeintaan sarkastisesti muita lajeja.

Superfani

Katsoo kaikista kanavista kaiken, jossa hänen rakastamansa urheilija on mukana. Lähetti ennen vanhaan fanikirjeitä ja piti leikekirjaa, nyt stalkkaa sosiaalisessa mediassa idoliaan herkeämättä.

Ruotsin- tai Norjan vihaaja

Tietää tarkkaan, ketkä ovat verivihollisia. Masentuu, kun Ruotsi tekee viime sekunneilla kolme maalia tai Norja ottaa kolmoisvoiton. Rakastaa ruotsalaisvitsejä ja viljelee mielellään myös astmalääke- ja huulirasvakaskuja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla