Kanat sopivat mainiosti kesälemmikeiksi. Syksyn tullen täytyy päättää: laitetaanko kanat pataan vai löytyykö niille talvisäilö.

Helsinkiläinen Tran-Nguyenin perhe hankki tänä kesänä kolme maatiaiskanaa. Perheen isä Laurent Tran-Nguyen kertoo videolla, millaista hoitoa kanat vaativat.

Laurentin vinkit kanoja harkitsevalle

Tee ilmoitus

Kesäkanojen pitäjän täytyy rekisteröityä. Rekisteröinti on maksuton ja sen voi tehdä netissä. Lisätietoja täältä.

Rakenna aitaus

Kanoja voi pitää pihalla verkkohäkistä rakennetussa aitauksessa ja vapaana. Yksi kana tarvitsee virallisesti yhden neliön tilaa. Laurent rakensi kanoilleen hulppean 12 neliön katetun aitauksen. Kanoilla on aitauksessa nukkumakoppi, johon on yhdistetty munalaatikko. Lisäksi kanoille rajataan päivittäin iso alue puutarhasta, missä ne saavat tepastella vapaana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ruoki rehulla ja kotiruualla

Kanoja ruokitaan rehulla mutta myös kotiruualla, esimerkiksi puuron tähteillä. Mausteista ruokaa kanat eivät siedä. Tran-Nguyenin perheen kanat rakastavat piharatamon lehtiä – kädestä tarjottuna. Myös pihalaattojen alta löytyvät pikkutoukat tekevät kauppansa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kokoa lauma

Kanoja täytyy hankkia kerralla vähintään kolme, koska ne elävät laumassa. Kukkoa ei tarvita munimiseen. Jos kukon hankinta kiinnostaa, huomioi, että se kiekuu useita kertoja päivässä. Kanat ovat hiljaisia kavereita.

Varmista varahoitaja

Kanat vaativat päivittäistä huolenpitoa, joten naapureiden apua tarvitaan, jos mielii lomalle. Tran-Nguyenin perhe aikoo tosin kokeilla, miten kanat viihtyvät autossa. Tarkoitus on ottaa kanat mukaan juhannuksen viettoon saaristoon.

Nauti kanojen seurasta

Kanat sopivat hyvin lemmikeiksi. Niitä voi rapsuttaa ja pitää sylissä ja ne tulevat luokse. Tran-Nguyenin perheen kanat on nimetty Tingelstiinaksi, Tangelstiinaksi ja Kuiksi. Parasta kanojen pitämisessä ovat herkulliset munat: kanat munivat päivittäin ja maku on Laurentin mukaan aivan mahtava.

Lue lisää:

Kanayhdistyksen vinkit kesäkanojen hankkimiseen

Eviran muistilista kesäkanojen pitäjälle

Kysely

Haaveiletko omasta pihakanalasta?

Kyllä
Kyllä
93.3%
En
En
6.6%
Ääniä yhteensä: 45
Taajamakanamuori

Kanat eivät ole hiljaisia. Jokainen muna on suuri tapahtuma kanan elämässä ja ne tiedotetaan kuuluvasti.
Kana ei myöskään ole niin helppo ja yksinkertainen kuin kuvitellaan. Niin ja ne vievät helposti mennessään. Entäs jos niistä ei syksyn tullen raskikaan luopua?

Hyviä lisäyksiä ja hyvä kysymys! Entisellä naapurilla on jo kolmatta vuotta kanoja, jotka hän palauttaa syksyllä sitten sinne "oikeaan" kanalaan. Kanat ovat siis tavallaan vain vuokralla. Mutta varmaan moni joutuu talvipesän rakennuspuuhiin :)

Nimimerkistäsi päätellen olet ratkaissut asian jotenkin. Miten?

Sisältö jatkuu mainoksen alla