Kanat sopivat mainiosti kesälemmikeiksi. Syksyn tullen täytyy päättää: laitetaanko kanat pataan vai löytyykö niille talvisäilö.

Helsinkiläinen Tran-Nguyenin perhe hankki tänä kesänä kolme maatiaiskanaa. Perheen isä Laurent Tran-Nguyen kertoo videolla, millaista hoitoa kanat vaativat.

Laurentin vinkit kanoja harkitsevalle

Tee ilmoitus

Kesäkanojen pitäjän täytyy rekisteröityä. Rekisteröinti on maksuton ja sen voi tehdä netissä. Lisätietoja täältä.

Rakenna aitaus

Kanoja voi pitää pihalla verkkohäkistä rakennetussa aitauksessa ja vapaana. Yksi kana tarvitsee virallisesti yhden neliön tilaa. Laurent rakensi kanoilleen hulppean 12 neliön katetun aitauksen. Kanoilla on aitauksessa nukkumakoppi, johon on yhdistetty munalaatikko. Lisäksi kanoille rajataan päivittäin iso alue puutarhasta, missä ne saavat tepastella vapaana.

Ruoki rehulla ja kotiruualla

Kanoja ruokitaan rehulla mutta myös kotiruualla, esimerkiksi puuron tähteillä. Mausteista ruokaa kanat eivät siedä. Tran-Nguyenin perheen kanat rakastavat piharatamon lehtiä – kädestä tarjottuna. Myös pihalaattojen alta löytyvät pikkutoukat tekevät kauppansa.

Kokoa lauma

Kanoja täytyy hankkia kerralla vähintään kolme, koska ne elävät laumassa. Kukkoa ei tarvita munimiseen. Jos kukon hankinta kiinnostaa, huomioi, että se kiekuu useita kertoja päivässä. Kanat ovat hiljaisia kavereita.

Varmista varahoitaja

Kanat vaativat päivittäistä huolenpitoa, joten naapureiden apua tarvitaan, jos mielii lomalle. Tran-Nguyenin perhe aikoo tosin kokeilla, miten kanat viihtyvät autossa. Tarkoitus on ottaa kanat mukaan juhannuksen viettoon saaristoon.

Nauti kanojen seurasta

Kanat sopivat hyvin lemmikeiksi. Niitä voi rapsuttaa ja pitää sylissä ja ne tulevat luokse. Tran-Nguyenin perheen kanat on nimetty Tingelstiinaksi, Tangelstiinaksi ja Kuiksi. Parasta kanojen pitämisessä ovat herkulliset munat: kanat munivat päivittäin ja maku on Laurentin mukaan aivan mahtava.

Lue lisää:

Kanayhdistyksen vinkit kesäkanojen hankkimiseen

Eviran muistilista kesäkanojen pitäjälle

Kysely

Haaveiletko omasta pihakanalasta?

Kyllä
Kyllä
93.3%
En
En
6.6%
Ääniä yhteensä: 45
Mari - KK
Seuraa 
Liittynyt1.10.2013

Kot, kot kesäkana! Kotikanalan pitäminen on yllättävän helppoa

Hyviä lisäyksiä ja hyvä kysymys! Entisellä naapurilla on jo kolmatta vuotta kanoja, jotka hän palauttaa syksyllä sitten sinne "oikeaan" kanalaan. Kanat ovat siis tavallaan vain vuokralla. Mutta varmaan moni joutuu talvipesän rakennuspuuhiin :) Nimimerkistäsi päätellen olet ratkaissut asian jotenkin. Miten?
Lue kommentti

Hyvä, lämmin ja hellä oli mieli jokaisen, kun Helsingin Sanomatalon Mediatorilla vietettiin monen hyvän asian merkeissä Joulu jokaiselle -tapahtumaa.

Kodin Kuvalehti oli mukana järjestämässä kaikille avointa Joulu jokaiselle -tapahtumaa, jolla tarjottiin tilaisuus antamiseen ja saamiseen monella tavalla. HelsinkiMissio oli kertomassa tavoistaan vähentää ikäihmisten ja lapsiperheiden yksinäisyyttä, Hope ry vastaanottamassa tavaraa, jota tuotiin joululahjoiksi vähävaraisiin lapsiperheisiin.

Hyvien tekojen lisäksi kuultiin upeaa joulumusiikkia, jota esittivät Mikko Harju, Ilta, Sibelius-lukion Tyttökuoro sekä tuore Tähdet, tähdet -kilpailun voittaja Elias Kaskinen.

Pikkuväelle oli järjestetty mahdollisuus piirtelyyn ja värittämiseen.
Pikkuväelle oli järjestetty mahdollisuus piirtelyyn ja värittämiseen.

Lahjoituspöytä täyttyi ihanista joululahjoista, joita Hope ry välittää vähävaraisille ja kriisejä kokeneille lapsiperheille. Lämmin kiitos kaikille lahjoittajille!
Lahjoituspöytä täyttyi ihanista joululahjoista, joita Hope ry välittää vähävaraisille ja kriisejä kokeneille lapsiperheille. Lämmin kiitos kaikille lahjoittajille!

Laulaja Mikko Harju johdatti yleisön joulutunnelmaan ihanilla joululauluilla.
Laulaja Mikko Harju johdatti yleisön joulutunnelmaan ihanilla joululauluilla.

Nuorten laulajien heleät naisäänet soivat upeasti Sanomatalon korkeassa tilassa. Sibelius-lukion Tyttökuoro hiljensi yleisön upeilla klassikoilla.
Nuorten laulajien heleät naisäänet soivat upeasti Sanomatalon korkeassa tilassa. Sibelius-lukion Tyttökuoro hiljensi yleisön upeilla klassikoilla.

Jotkut rohkaistuivat istumaan joulupukin syliin.
Jotkut rohkaistuivat istumaan joulupukin syliin.

Pienimmät vieraat pysyivät äidin sylissä.
Pienimmät vieraat pysyivät äidin sylissä.

Elias Kaskinen esitti tapahtumassa aivan uutta musiikkiaan, muun muassa uuden biisinsä Haloo.
Elias Kaskinen esitti tapahtumassa aivan uutta musiikkiaan, muun muassa uuden biisinsä Haloo.

Tilaisuuden päätyttyä fanit piirittivät Eliasta. Yhteisselfiet ja nimikirjoitukset olivat kuumaa kamaa.
Tilaisuuden päätyttyä fanit piirittivät Eliasta. Yhteisselfiet ja nimikirjoitukset olivat kuumaa kamaa.

Miksi niin herttainen asia kuin joulukorttien lähettäminen saa ihmisen tuntemaan itsensä kunnottomaksi?

Voi ei, taas on SE päivä vuodesta.

Kunnon ihmiset ovat kirjoittaneet joulukortit viimeistään viime viikonloppuna. He postittavat ne viimeistään tänään. Hyräilevät jouluyöjuhlayötä samalla, kun kopsauttavat kortit laatikkoon.

Minä kunnoton olen hankkinut vasta listallisen joulupostimerkkejä. Jos päässä ylipäänsä soi jokin joululaulu, niin sitten se, jossa ihmetellään, missä joulukorttilista viimevuotinen, mä tänne laatikkooni aivan varmaan talteen panin sen. Kun se olisikin joulukorttihuolistani suurin.

Miksi, oi miksi niin herttainen asia kuin joulukorttien lähettäminen aiheuttaa niin paljon syyllisyyttä? Pohdimme asiaa parin muun kunnottoman kanssa. Päädyimme yhdessä siihen, että jokavuotinen joulukorttisouvi saa meidät tuntemaan vähintään kuudenlaista syyllisyyttä.

1. Jos päätän olla lähettämättä korttia jollekulle,

saan sitäkin varmemmin kortin häneltä. Tilanteen ratkaisemiseksi on vain huonoja vaihtoehtoja:

a) Lähetän hänelle kortin ykkösmerkillä, jolloin hän arvaa, etten aikonutkaan lähettää hänelle korttia.

b) Jätän kortin lähettämättä, jolloin hän todennäköisesti ei lähetä minulle korttia enää ensi vuonna mutta loukkaantuu tänä vuonna.

c) Lähetän hänelle joulutervehdyksen tekstiviestinä jouluaattona ja toivon hänen kuvittelevan, että juuri sillä tavalla minä aioinkin lähettää joulutervehdykset.

2. Jos lähetän kortin jollekulle, joka ei lähetäkään korttia minulle,

saatan hänet kiusalliseen tilanteeseen (ks. edellinen kohta).

3. Jos ostan ajoissa halvat joulumerkit, 

huomaan taas kerran, että halpojen postimerkkien viimeinen postituspäivä oli eilen. Ei muuta kuin ostamaan täyshintaisia merkkejä.

Syyllisyyden aihe: kehno taloudenpito.

4. Jos halvat postimerkit jäävät käyttämättä,

en osaa päättää, mitä teen niillä. Nolottaa käyttää niitä ensi vuonna, kun on tänä vuonna joutunut lähettämään kortit täyteen hintaan.

Yhtä noloa on, jos niitä yrittää kuluttaa myöhemmin muihin kortteihin. Hyvää pääsiäistä, lukee kortissa, ja sen yläreunassa on joulupostimerkki ja rivi 10 sentin merkkejä.

5. Jos lähetän ihania (ja kalliita) joulukortteja,

itse saan vain tylsiä kortteja, joita ei viitsisi millään ripustaa esille.

Tiedän tiedän, ajatus on tärkein. Silti käy mielessä, että miksen pitänyt kivoja (ja kalliita) korttejani itse. Sitten taas tunnen syyllisyyttä siitä ajatuksesta.

6. Jos päätän olla lähettämättä kortteja ollenkaan,

posti tuo minulle joka päivä lisää toisten itse askartelemia tai muuten vain ajatuksella hankkimia taideteoksia. Näyttelen, ettei tunnu missään.

Kieriskeltyäni koko joulun syyllisyydessä sorrun lähettämään kortteja tapaninpäivänä halvoilla merkeillä, jotta näyttäisi, että posti on ne hukannut.

Sitten kieriskelen taas syyllisyydessä, kun mietin, joutuvatko vastaanottajat nyt lunastamaan kortit, kun niissä ei ole tarpeeksi postimerkkejä.