Sen pitäisi olla turvallisin, mutta monelle naiselle se on vaarallisin ja pelottavin paikka. Nimittäin oma koti.

Suomessa yli puolet naisista on kärsinyt parisuhteessa väkivallasta, joko henkisestä tai fyysisestä. Naisia ja tyttöjä auttavaan Naisten Linjaan tulee siitä vuosittain lähes 2 000 puhelua.

Tänä vuonna linja on laajentanut päivystystään myös sunnuntaihin, jotta mahdollisimman moneen puheluun pystyttäisiin vastaamaan ja soittajalle apua antamaan.

Pelkoa ja häpeää

Naisten Linjan Merja Rankinen kertoo, että puolet soittajista ovat kärsineet väkivallasta jopa yli vuoden ajan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Joka kymmenes soittajista ei ole kertonut tilanteestaan ennen puhelua kenellekään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

‚ÄĚV√§kivallasta seuraa h√§pe√§√§, pelkoa ja syyllisyytt√§. Moni soittaja kokee tulleensa mit√§t√∂idyksi ja v√§h√§tellyksi. T√§rke√§√§ Naisten Linjaan soittajille onkin se, ett√§ on joku, joka kuuntelee ja joku, joka uskoo, mit√§ h√§n kertoo‚ÄĚ, ehk√§isev√§n ja korjaavan v√§kivaltaty√∂n suunnittelija Merja Rankinen sanoo.

‚ÄĚErityisesti silloin, kun v√§kivalta on jatkunut pitk√§√§n, se valitettavasti on alkanut normalisoitua. Puhelun aikana voi soittajalle tulla ymm√§rrys, ett√§ v√§kivalta ei ole oikein, vaan ett√§ h√§nelle tehd√§√§n v√§√§ryytt√§.‚ÄĚ

Naisten Linjan vapaaehtoiset paitsi kuuntelevat myös ohjaavat tilanteessa eteenpäin.

‚ÄĚKerromme esimerkiksi sen, ett√§ v√§kivalta on rikos ja siit√§ voi tehd√§ rikosilmoituksen. Tai jos on fyysisi√§ vammoja, voi hakeutua l√§√§k√§riin. N√§m√§ ohjeet saattavat kuulostaa yksinkertaisilta, mutta v√§kivallasta k√§rsineelle ihmiselle on √§√§rett√∂m√§n t√§rke√§ viesti, ett√§ h√§nell√§ on my√∂s oikeuksia ja mahdollisuuksia‚ÄĚ, Rankinen kertoo.

Väkivalta on järkyttävän yleistä

Naisiin kohdistuvan väkivalta on Suomessa hyvin yleistä, eurooppalaisittain olemme monen surullisen tilaston kärkisijoilla. Sen osoitti Euroopan unionin perusoikeusviraston eli FRA:n vuoden 2014 maaliskuussa julkaisema tutkimus:

  • Nykyisen tai entisen kumppanin tekem√§st√§ fyysisest√§ ja/tai seksuaalisesta v√§kivallasta k√§rsineiden naisten osuus on Suomessa yksi Euroopan korkeimmista eli 30 %. Pahempi tilanne on vain Tanskassa ja Latviassa (32 %).
  • Muun kuin kumppanin tekem√§√§ fyysist√§ ja/tai seksuaalista v√§kivaltaa on Suomessa kokenut 33 % naisista.
  • Nykyisen tai edellisten kumppaneiden tekem√§st√§ henkisest√§ v√§kivallasta on k√§rsinyt 53 % suomalaisnaisista. Edell√§ ovat taas ainoastaan Latvia ja Tanska (60 %).

‚ÄĚEiv√§tk√∂ olekin j√§rkytt√§v√§n kokeita lukuja?‚ÄĚ Merja Rankinen sanoo.

Myös taloudellista väkivaltaa

Henkisen ja fyysisen väkivallan ohella Naisten Linjalle soittajista 13 prosenttia kärsii myös taloudellisesta väkivallasta.

‚ÄĚKumppani ja v√§kivallan tekij√§ voi m√§√§r√§t√§ perheen raha-asioista jopa niin, ettei v√§kivallasta k√§rsiv√§ll√§ ole k√§yt√∂ss√§ omia varoja lainkaan. Kumppani siis sanelee kokonaan, mit√§ toinen saa hankkia ja milloin‚ÄĚ, Merja Rankinen kertoo.

Naisten Linja perustettiin vuonna 2002. Soittojen määrä on pysynyt vuosia samalla tasolla eli parin tuhannen pinnassa. Vapaaehtoisia päivystäjiä heillä on kymmeniä.

Naisten Linja päivystää numerossa 0800 02400
suomeksi ma‚Äďpe klo 16‚Äď20, la klo 12‚Äď16 ja su klo 12‚Äď16
ruotsiksi ke klo 16‚Äď20
englanniksi pe klo 16‚Äď20

Lisätietoja:
www.naistenlinja.fi
FRA:n tutkimus, Suomea käsittelevä tiedote.

Lue lisää:

Naisten Linja auttaa nyt myös sunnuntaisin.

Hyvä ja terve parisuhde.

Sisältö jatkuu mainoksen alla