Sen pitäisi olla turvallisin, mutta monelle naiselle se on vaarallisin ja pelottavin paikka. Nimittäin oma koti.

Suomessa yli puolet naisista on kärsinyt parisuhteessa väkivallasta, joko henkisestä tai fyysisestä. Naisia ja tyttöjä auttavaan Naisten Linjaan tulee siitä vuosittain lähes 2 000 puhelua.

Tänä vuonna linja on laajentanut päivystystään myös sunnuntaihin, jotta mahdollisimman moneen puheluun pystyttäisiin vastaamaan ja soittajalle apua antamaan.

Pelkoa ja häpeää

Naisten Linjan Merja Rankinen kertoo, että puolet soittajista ovat kärsineet väkivallasta jopa yli vuoden ajan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Joka kymmenes soittajista ei ole kertonut tilanteestaan ennen puhelua kenellekään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Väkivallasta seuraa häpeää, pelkoa ja syyllisyyttä. Moni soittaja kokee tulleensa mitätöidyksi ja vähätellyksi. Tärkeää Naisten Linjaan soittajille onkin se, että on joku, joka kuuntelee ja joku, joka uskoo, mitä hän kertoo”, ehkäisevän ja korjaavan väkivaltatyön suunnittelija Merja Rankinen sanoo.

”Erityisesti silloin, kun väkivalta on jatkunut pitkään, se valitettavasti on alkanut normalisoitua. Puhelun aikana voi soittajalle tulla ymmärrys, että väkivalta ei ole oikein, vaan että hänelle tehdään vääryyttä.”

Naisten Linjan vapaaehtoiset paitsi kuuntelevat myös ohjaavat tilanteessa eteenpäin.

”Kerromme esimerkiksi sen, että väkivalta on rikos ja siitä voi tehdä rikosilmoituksen. Tai jos on fyysisiä vammoja, voi hakeutua lääkäriin. Nämä ohjeet saattavat kuulostaa yksinkertaisilta, mutta väkivallasta kärsineelle ihmiselle on äärettömän tärkeä viesti, että hänellä on myös oikeuksia ja mahdollisuuksia”, Rankinen kertoo.

Väkivalta on järkyttävän yleistä

Naisiin kohdistuvan väkivalta on Suomessa hyvin yleistä, eurooppalaisittain olemme monen surullisen tilaston kärkisijoilla. Sen osoitti Euroopan unionin perusoikeusviraston eli FRA:n vuoden 2014 maaliskuussa julkaisema tutkimus:

  • Nykyisen tai entisen kumppanin tekemästä fyysisestä ja/tai seksuaalisesta väkivallasta kärsineiden naisten osuus on Suomessa yksi Euroopan korkeimmista eli 30 %. Pahempi tilanne on vain Tanskassa ja Latviassa (32 %).
  • Muun kuin kumppanin tekemää fyysistä ja/tai seksuaalista väkivaltaa on Suomessa kokenut 33 % naisista.
  • Nykyisen tai edellisten kumppaneiden tekemästä henkisestä väkivallasta on kärsinyt 53 % suomalaisnaisista. Edellä ovat taas ainoastaan Latvia ja Tanska (60 %).

”Eivätkö olekin järkyttävän kokeita lukuja?” Merja Rankinen sanoo.

Myös taloudellista väkivaltaa

Henkisen ja fyysisen väkivallan ohella Naisten Linjalle soittajista 13 prosenttia kärsii myös taloudellisesta väkivallasta.

”Kumppani ja väkivallan tekijä voi määrätä perheen raha-asioista jopa niin, ettei väkivallasta kärsivällä ole käytössä omia varoja lainkaan. Kumppani siis sanelee kokonaan, mitä toinen saa hankkia ja milloin”, Merja Rankinen kertoo.

Naisten Linja perustettiin vuonna 2002. Soittojen määrä on pysynyt vuosia samalla tasolla eli parin tuhannen pinnassa. Vapaaehtoisia päivystäjiä heillä on kymmeniä.

Naisten Linja päivystää numerossa 0800 02400
suomeksi ma–pe klo 16–20, la klo 12–16 ja su klo 12–16
ruotsiksi ke klo 16–20
englanniksi pe klo 16–20

Lisätietoja:
www.naistenlinja.fi
FRA:n tutkimus, Suomea käsittelevä tiedote.

Lue lisää:

Naisten Linja auttaa nyt myös sunnuntaisin.

Hyvä ja terve parisuhde.

Sisältö jatkuu mainoksen alla