Jos olet odottanut australialaisen Kotiin takaisin -sarjan paluuta televisioon, tänään on onnenpäiväsi. Jos taas et ole vielä sarjaa huomannut, nyt pääset alusta asti mukaan.

Elizabeth Bligh, Sarah Adams, Jack Duncan… Pelkät nimetkin lämmittävät Kotiin takaisin -sarjan rakastajia! 1950-luvulle sijoittuva draamasarja on saanut valtavan suosion maailmalla ja myös meillä.

Uusia jatkoja odotellessa voi nyt palata lämmittämään muistoja vanhojen äärellä. Sarjan kaikki neljä ensimmäistä tuotantokautta, jotka on jo nähty kertaaseen Suomessa, ovat tänä aamuna ilmestyneet Yle Areenaan.

Lisäksi Yle TV1:ssä alkaa tänään kello 12.30 uusintana kolmas tuotantokausi maanantaista perjantaihin, jonka jälkeen sen perään nähdään myös neljäs tuotantokausi arkisin kello 12.30.

Ja nyt ihana tieto sarjan ystäville: aivan uusia jaksoja eli viides tuotantokausi alkaa TV1:llä suoraan neljännen kauden uusinnan jälkeen! Tärkeä päivämäärä on 5. tammikuuta 2018.

Jos et vielä ole ehtinyt kyytiin, KK suosittelee hyppäämään upeiden miljöiden, jännittävien käänteiden ja hyvien roolihahmojen seuraan. Erinomaista viihdettä marras-joulukuun hämäriin päiviin tai pimeisiin iltoihin!

Kun maailma muuttuu, siitä katoaa myös tuoksuja ja hajuja. Onneksi ne elävät vahvoina muistoissa.

Kodin Kuvalehden lukijat muistavat vielä nenässään paljon sellaista, mikä kertoo menneestä maailmasta – tuoksuja, jotka ovat jo heidän elämästään kadonneet.

Yksi muistaa, miltä uusi aapinen tuoksui, toinen karjakeittiön piipusta leijailevan savun hajun.

Erityisiä tuoksumuistoja liittyi kesäisiin askareisiin:

”Rannassa leijui savun haju, kun siellä pestiin kesällä pyykkiä”, Anna muistaa vielä.

Toinen KK:n lukija nautti puusavotan tuloksista: ”Kun isä tuli puiden pilkkomisen jälkeen sisälle, sen sahanpurun tuoksun muistan vieläkin.”

”Pellolla tuoksui kuiva heinä.”

Monen lapsuusmuistoissa leijuvat heinäpellon aromit.

”Olimme koko perhe heinätöissä, ja pellolla tuoksui kuiva heinä. Korissa oli äitille ja isälle Airamissa kahvia. Meille lapsille oli piimää ja äitin leipomaa leipää”, Sari kertoo onnellisista päivistä heinäpellolla. Aherruksen jälkeen nautittiin myös korjatun heinän tuoksusta ladossa.

Erja muistaa vanhoista ajoista tervakarkit, joita sai peltirasiassa.

”Pikkutyttönä veneentervaus tuoksui niiltä.”

”Nuuhkin tervan tuoksua, kun isoisä veteli sitä varhain keväällä puuveneensä pintaan. Urakan päätteeksi kylvettiin savusaunassa. Saisinpa takaisin nuo lapsuuteni rakkaat tuoksut ja hetket”, muistelee Maria.

Moni muistelee haikein mielin myös mummon kammaria, jossa tuoksui pistävästi kamferi ja väkevä jalkasalva.

Ja näistä saa nauttia vieläkin...

Tuoksut palauttavat usein jonnekin kauas. Mutta vielä on paljon sellaistakin, josta saa yhä sopivalla hetkellä ja oikeassa paikassa nauttia. Sellaisia ovat etenkin luonnon tuoksut, joita muistetaan jo lapsuudesta: jopa keväinen kuravelli jäi eräälle KK:n lukijalle mieleen hauskana tuoksuna.

Nenää hellivät myös suopursut, mesiangervot ja kesäaamut. Kristiina sanoo, ettei koskaan unohda, miten hyvältä tuoksuivat keväinen, tulviva puro ja saunan lämmityksen savu.

”Kun olin koulusta kesälomalla, heräsin aamulla ikkuna auki. Isä leikkasi takapihalla nurmikkoa. Se vastaleikatun nurmikon tuoksu!” muistelee Marinetta. Erjalle puolestaan sireenin tuoksu tuo mieleen lapsuuden kesät.

”Hellepäivän jälkeen satoi ja asfaltti tuoksui.”

Kaupunkilaisen maailmaan kuului kivikaduille ja merelle ominainen tuoksu.

”Toisen polven stadilaisena mieleen nousee asfaltin tuoksu hellepäivän päättäneen sateen jälkeen. Ja meren suolainen tuoksu. Sen saattoi kokea Hietsun hiekkarannalla ja Suomenlinnassa”, kertoo Anu.

Harvoin pääsee sanomaan näin, mutta nyt sanon: jos katsot tänä vuonna vain yhden dokumenttielokuvan, katso The Wolfpack.

Crystal Mosellen esikoiselokuva The Wolfpack (2015) on vaikuttavin dokumenttielokuva, jonka olen vuosiin nähnyt.

Se kertoo Angulon kuudesta veljeksestä, jotka ovat eläneet koko lapsuutensa kerrostalokotinsa vankeina, keskellä New Yorkin Manhattania.

Veljesten isä on vakuuttunut, että ulkomaailma on lapsille turmioksi eikä päästä heitä ulos. Alistunut, myötäilevä äiti pitää pojilleen kotikoulua.

Kuulostaa painajaiselta, ja onkin. Silti dokumentista välittyy myös paljon kaunista: lasten luja suhde toisiinsa ja heidän käsittämätön kykynsä selviytyä.

Dokumentti järkyttää ja jää päiväkausiksi mieleen pyörimään. Silti siitä jää toiveikas olo: ehkä pojat sittenkin selviytyvät. 

Osa veljeksistä on tosin selvinnyt paremmin, osa huonommin, eikä sitäkään dokumentissa peitellä.

Järjissään kuusikon on pitänyt mielikuvitus. Kaiken mitä he elämästä ja ulkomaailmasta oppineet, he ovat oppineet katsomalla yhdessä elokuvia.

Veljekset osaavat suosikkileffojensa vuorosanat ulkoa. Lempikohtauksiaan he näyttelevät yhdessä, uudelleen ja uudelleen.

Dokumentti järkyttää ja jää päiväkausiksi mieleen pyörimään. Silti siitä jää toiveikas olo: ehkä pojat sittenkin selviytyvät. 

Ainakin he ovat päässeet jo kotoa pois.

The Wolfpack, 17.3. klo 21.30 Yle Teema ja Areena.