Fidget spinneriä markkinoidaan apuvälineenä keskittymisvaikeuksiin, mutta on mahdollista, että todellisuudessa lelu voi häiritä lapsen keskittymistä.

Fidget spinner on lasten uusi hittilelu ja villitys ympäri maailmaa. Lasten suosimaa fidget spinneriä markkinoidaan myös apuvälineenä keskittymiseen. Jotkut ovat kertoneen sen jopa auttavan heitä, joilla on tarkkaavaisuushäiriö tai ADHD.

Lastentautien erikoislääkäri ja ADHD-liiton asiantuntijajäsen Liisa Virkkunen kertoo, että tällainen markkinointi on harhaanjohtavaa. 

"On hieman harhaanjohtavaa markkinoida sitä ADHD:n apuvälineenä", Virkkunen toteaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos lapsen keskittymistä haluaa tukea, anna lapsen pyörittää käsissään jotain, mikä ei kiinnosta häntä liikaa.

On totta, että kun jotain hypistelee käsissään, on helpompi keskittyä kuuntelemaan. Fidget spinnerinkin mainostaminen perustuu tähän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Virkkusen mukaan se ei silti tee fidget spinneristä hyvää apuvälinettä keskittymisen parantamiseen, oli lapsella ADHD tai ei. Koska käsissä hyrräävä spinneri on lapsen mielestä todella mielenkiintoinen, on vaarana, että lapsen kaikki huomio kiinnittyy siihen. Pahimmassa tapauksessa fidget spinner saattaa jopa häiritä lapsen keskittymistä muuhun tekemiseen.

"Lapsen keskittymistä voi auttaa, jos hän saa hypistellä käsissään jotain. Se voi olla kumi, kynä tai vastaava - mielellään esine, joka sinällään ei kiinnosta liikaa, niin kuin spinner voi tehdä", Virkkunen neuvoo. 

Virkkunen toteaa, että lapselle voi silti hyvillä mielin ostaa hittilelun. Hyrräävä fidget spinner on harmiton lelu ja loistava tapa kuluttaa aikaa vaikkapa automatkan aikana. Mutta syksyllä koulujen taas alkaessa se kannattaa jättää kotiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla