Monilla työpaikoilla ja kauppakeskuksissa on jo sydäniskuri, jonka ripeä käyttö voi pelastaa ihmishengen. Laite opastaa puhumalla eikä sitä voi käyttää väärin niin, että aiheuttaisi sydänpotilaalle vahinkoa.

Tiedätkö, mikä on yksi tärkeimmistä hengenpelastajista ihmisen jälkeen? Sydäniskuri eli defibrillaattori.

Se on se laite, joka kuulostaa tutulta tv-sarjoista: se, jolla paikalle rientäneet ensihoitajat iskevät sydänpysähdyksen saaneen potilaan rintaan palauttaakseen oikean rytmin.

Tv-sarjojen kovan menon perusteella tuntuu siltä, ettei laitteeseen uskaltaisi ikinä tarttua itse.

Tv-sarjojen kovan menon perusteella tuntuu siltä, ettei laitteeseen uskaltaisi ikinä tarttua itse. Oikeasti kannattaa uskaltaa, sillä siinä on mahtava ominaisuus: sydäniskuria ei millään voi käyttää niin väärin, että aiheuttaisi potilaalle vahinkoa, Suomen Punaisen Ristin ensiapukouluttajat vakuuttavat.

Iskurin mukana on kuvalliset ohjeet, joista näkee, kuinka piuhat kiinnitetään koneeseen ja elektrodi-laatat potilaaseen. Elvytettävän rintakehä pitää saada paljaaksi ja sen jälkeen kiinnittää siihen tarroilla kaksi elektrodia, jotka mittaavat ja tarpeen mukaan suosittelevat iskua.

Eli todellakin: sydäniskuri neuvoo puhumalla. Jos olet tekemässä jotain väärin tai aikomassa auttaa ihmistä, jonka sydän onkin kunnossa, iskuri estää sähköimpulssin antamisen.

Tärkeintä on aloittaa elvytys nopeasti

Mistä tietää, milloin sydäniskuria tarvitaan? Se auttaa ihmistä, joka on saanut sydänpysähdyksen ja mennyt elottomaksi.

Jos epäilet hänen olevan vain tajuton, voit tarkistaa sen laittamalla poskesi tai kämmenselkäsi henkilön suun tai nenän eteen. Jos ilmavirtaa ei tunnu, sydän on pysähtynyt.

SPR:n tärkein viesti tässä tilanteessa on: Älä viivyttele vaan tee ensin hätäilmoitus. Soita heti numeroon 112 ja hälytä apua, mutta aloita sen jälkeen painelu- ja puhalluselvytys.

Jopa kolme neljästä elvytettävästä selviää, jos paineluelvytys ja iskujen anto aloitetaan muutaman minuutin kuluessa sydänpysähdyksestä.

Entä koska sydäniskuri pitää hakea? Heti, jos saat paikalle jonkun toisen jatkamaan elvytystä tai hakemaan iskurin.

Verenkiertoa saa ylläpidettyä paineluelvytyksellä, mutta vasta iskurilla pystytään poistamaan rytmihäiriö. Iskurin perään kannattaa siis todella juosta.

Joskus iskuja voi joutua antamaan monta kertaa ennen kuin sydän palaa normaaliin rytmiin. Jopa kolme neljästä elvytettävästä selviää, jos paineluelvytys ja iskujen anto aloitetaan muutaman minuutin kuluessa sydänpysähdyksestä.

Sydäntarra seinässä kertoo laitteen paikan

Mistä sitten tietää, missä pakoissa sydäniskuri on? Iskurin sijainti on merkitty isolla vihreäpohjaisella tarralla, jonka päällä on valkoinen sydän ja sydämen läpi kulkee salama.

Jos työpaikallesi on hankittu sydäniskuri, käy vaikka kerran kahvitauolla työkaverien kanssa katsomassa, mistä se löytyy.

Jokainen minuutti on tärkeä.

Iskuri on kevyt laite, ja sen saa haettua nopeasti elvytettävän luo, kun vain tietää, mistä hakea. Elottoman ihmisen pelastamisessa jokainen minuutti on valtavan tärkeä.

Sydäniskurin löytää jo monilta työpaikoilta ja kauppakeskuksista. Matkustajalentokoneissa se on pakollinen. SPR toivoo, että sydäniskurien paikat rekisteröitäisiin avoimille verkkosivuille, jotka löydät osoitteesta defi.fi. Sieltä voit myös tarkistaa sinua lähimmän iskurin sijainnin.

Koteihinkin laitetta hankitaan vuosi vuodelta enemmän. Jos olet hankkinut sellaisen, muista myös huolehtia, että laitteen akku pysyy ladattuna.

Lue lisää sydäinskurin käytöstä tästä SPR:n ohjeesta.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä

Defibrillaattoria on alettu vasta viime vuosina kutsua myös sydäniskuriksi. Nyt sana on jo siinä määrin yleistynyt, että Kielitoimisto aikoo lisätä sen uudissanana omaan sanakirjaansa ensi kesänä. Alkuperäisen defibrillaattori-nimensä vuoksi sitä kutsutaan toisinaan myös lempinimellä defi.

Arja - Kodin Kuvalehti
Seuraa 
Liittynyt12.8.2014

Sydäniskuri on sairaalasarjoista tuttu laite, jota on turha pelätä – sitä ei voi käyttää väärin

Koulutuksen saanut kirjoitti: Kuvassa defibrillaattorin lätkät väärinpäin, ellei elvytettävä mies ole joku luonnonoikku. Kylkeen tuleva lätkä asetetaan sydämen puolelle. Hei nimimerkki Koulutuksen saanut, kiitos huomiosta! Kuva oli käännetty peilikuvakseen, mikä tosiaankin ei tässä tapauksessa käy päinsä. Kuva on nyt oikein päin, eli lätkä tulee kylkeen tosiaankin sydämen puolelle.
Lue kommentti

Harvoin pääsee sanomaan näin, mutta nyt sanon: jos katsot tänä vuonna vain yhden dokumenttielokuvan, katso The Wolfpack.

Crystal Mosellen esikoiselokuva The Wolfpack (2015) on vaikuttavin dokumenttielokuva, jonka olen vuosiin nähnyt.

Se kertoo Angulon kuudesta veljeksestä, jotka ovat eläneet koko lapsuutensa kerrostalokotinsa vankeina, keskellä New Yorkin Manhattania.

Veljesten isä on vakuuttunut, että ulkomaailma on lapsille turmioksi eikä päästä heitä ulos. Alistunut, myötäilevä äiti pitää pojilleen kotikoulua.

Kuulostaa painajaiselta, ja onkin. Silti dokumentista välittyy myös paljon kaunista: lasten luja suhde toisiinsa ja heidän käsittämätön kykynsä selviytyä.

Dokumentti järkyttää ja jää päiväkausiksi mieleen pyörimään. Silti siitä jää toiveikas olo: ehkä pojat sittenkin selviytyvät. 

Osa veljeksistä on tosin selvinnyt paremmin, osa huonommin, eikä sitäkään dokumentissa peitellä.

Järjissään kuusikon on pitänyt mielikuvitus. Kaiken mitä he elämästä ja ulkomaailmasta oppineet, he ovat oppineet katsomalla yhdessä elokuvia.

Veljekset osaavat suosikkileffojensa vuorosanat ulkoa. Lempikohtauksiaan he näyttelevät yhdessä, uudelleen ja uudelleen.

Dokumentti järkyttää ja jää päiväkausiksi mieleen pyörimään. Silti siitä jää toiveikas olo: ehkä pojat sittenkin selviytyvät. 

Ainakin he ovat päässeet jo kotoa pois.

The Wolfpack, 17.3. klo 21.30 Yle Teema ja Areena.

Mistä teini-ikäisen kanssa pitäisi puhua? Ainakin sulakkeista, lattiakaivosta, peiton pesusta ja vessanrätistä. Marttojen kotitalousneuvoja kertoo, mitä taitoja omaan kotiin muuttavilta aika usein puuttuu.

Jonakin päivänä lapsi kantaa tavaroitaan lapsuudenkodin ovesta ulos. Vanhemmat miettivät, pärjääköhän se nyt ja osaako hoitaa omaa huushollia.

Kotitalousneuvoja Outi Mehto Martoista kertoo seitsemän käytännöllistä asiaa, joita moni omaan kotiin muuttava ei osaa ja tiedä, vaikka oikeastaan pitäisi.

Vielä ehtii opettaa ja opetella!

1. Sulakkeen vaihto

On muutamia keskusteluja, joita vanhempien pitäisi aikuistuvan nuoren kanssa käydä. Sulakkeista puhuminen on siitä helpoimmasta päästä.

Nuorelle on syytä ylipäätään kertoa, mitä ne sulakkeet oikein ovat ja mikä niihin vaikuttaa. Kotitalousneuvoja selittäisi vaikka näin:

Jos useampi sähkölaite lakkaa yhtäkkiä toimimasta, on hyvä tietää, mitä ja missä sulakkeet ovat ja kuinka ne vaihdetaan.

Jos asunnossa useampi sähkölaite lakkaa yhtäkkiä toimimasta, syynä on usein se, että sulake on palanut. Sulake on turvalaite, joka turvaa sähköjohtoa liikalämpenemiseltä ja sähkölaitteiden käyttäjää tapaturmalta, jos laite ylikuormittuu.

Palaneen tulppasulakkeen tunnistaa sulaketaulussa usein siitä, että sulakkeen päässä oleva merkkinasta on irronnut. Ennen kuin sulaketta alkaa vaihtaa uuteen samansuuruiseen, on muistettava sulkea sähköt sulaketaulun pääkytkimestä.

Ne, joilla on automaattisulakkeet, pääsevät helpommalla. Tarkempia ohjeita on hyvä tutkia, jos on yhtään epävarma.

2. Lattiakaivon puhdistus

Yleinen yllätys ensimmäisessä omassa kodissa: yhtenä päivänä suihkussa vesi ei valukaan lattiakaivoon vaan alkaa nousta nilkkoihin.

”En minäkään lapsuudenkodissa oppinut, kuinka lattiakaivo puhdistetaan.”

”Lattiakaivoa ei tule miettineeksi niin kauan kun homma toimii eli joku muu hoitaa puhdistuksen. En minäkään lapsuudenkodissa oppinut, kuinka lattiakaivo puhdistetaan”, Outi Mehto sanoo.

Jotta lattiakaivo ei lakkaisi vetämästä eikä ummehtunut haju tulisi vastaan oman kylppärin ovella, kannattaa laittaa kumihanskat käteen ainakin muutaman kuukauden välein, nostaa lattiakaivon ritilä ylös ja kerätä kaivosta ja ritilästä hiukset ja muut irtoroskat pois.

Lisäksi lattiakaivoa kannattaa puhdistaa paremmin muutaman kerran vuodessa: suihkuttaa kaivoon ja ritilään vettä ja pesuainetta sekä harjata puhtaaksi, käyttää vaikka isoäidin tapaan ruokasoodaa ja väkiviinaetikkaakin.

3. Vuodevaatteiden pesu, ja verhojenkin joskus

Jotkut asiat vain unohtuvat. Sellaiset kuin vuodenvaatteiden pesu.

Marttojen ohje on pestä peitto noin kerran vuodessa ja tyyny pari kertaa vuodessa. Tyyny pysyy puhtaampana pidempään, jos pitää kahta tyynyliinaa päällekkäin.

Paikallaan roikkuessaankin verhot keräävät pölyä koko ajan. Imurointi ja tuuletus on hyvä ensiapu.

”On myös muita pesua kaipaavia tekstiilejä, jotka näkee koko ajan, mutta joiden peseminen ei tule mieleen. Vaikka verhoja ei varsinaisesti käytettäisi mitenkään, paikallaan roikkuessaankin ne keräävät pölyä koko ajan.”

Verhojen pesuväli voi olla pitkäkin, vaikka useamman vuoden, jos niitä puhdistaa muutoin, esimerkiksi tuulettaa ja imuroi.

4. Kotivaran pitäminen

Kotona kannattaa aina pitää särkylääkkeitä, kuivaruokaa ja herkkuja sen verran, että ne riittävät tarvittaessa pariksi päiväksi.

Kotivara voi tuntua hätävarjelun liioittelulta, mutta voi tulla ihmeen suureksi avuksi.

Omaan kotiin muuttavasta nuoresta tämä voi tuntua mummotouhulta, kunnes sitten iskee se influenssa, jonka pahimpina päivinä ei jaksa lähteä apteekkiin tai ruokakauppaan.

Sulakkeita, taskulamppu, kynttilöitä ja tulitikkuja kannattaa hankkia myös. Niillä saa valoa elämään, kun se sulake palaa tai tulee sähkökatko.

5.  Kilo- tai kappalehinnan katsominen

Tämä voi tuntua liian itsestään selvältä, ja siksi sen opettaminen nuorelle unohtuu: Kaupassa hinnat eivät ole aina sitä miltä ne nopeasti katsoen näyttävät. Samankokoisissa myslipaketeissa voi toisessa olla 400 grammaa mysliä, toisessa tuplasi enemmän.

Pakettien hintoja tärkeämpää on oppia aina katsomaan ja vertaamaan kilo- ja kappalehintoja.

6. Vessanpesuun oma rätti

Vessan pesemistä ei omassa kodissa voi vältellä kauan. Jos käsitiskiaine, mieto yleispuhdistusaine, wc-harja ja rätti ovat vessassa käytössä suunnilleen viikoittain, vessa pysyy yleensä perussiistinä.

”Monen muistisääntönä on, että vessanpöntön rätti on punainen: punainen hälyyttää, että tämä on likaisimman paikan rätti.”

On helppo oppia, että vessanpöntön pesua varten on oma pesurätti, jota ei käytä mihinkään muuhun ja jota säilytetään vessassa. Toinen rätti on muuta vessaa tai kylpyhuonetta varten. Niiden lisäksi ovat kodin muut yleisrätit.

”Monen käyttämä muistisääntö on, että vessanpöntön rätti on punainen: se hälyttää, että tämä on se likaisimman paikan rätti. Sitä kannattaa säilyttää vessassa kahdesta syystä. Siksi, että kun se on siellä lähellä, rättiin tulee tarttuneeksi herkemmin. Ja siksi, että bakteerit eivät leviä rätin mukana muualle.”

7. Tasa-arvo kotitöissä

Listan viimeisenä on ehkä kaikkein tärkein asia, joka kotoa muuttavan nuoren pitäisi osata: kotitöiden tasa-arvoinen jakaminen.

”Kun nuori oppii tekemään kaikenlaisia kotitöitä lapsuudenkodissaan, sekä töiden tekeminen että niiden jakaminen toisen kanssa helpottuu.”

”Tutkimusten mukaan kotitöiden jakaminen on edelleen parisuhteessa eniten riitoja aiheuttava asia. Vaikuttaa siis siltä, että sitä ei ole osattu opettaa”, Outi Mehto sanoo.

”Kotityöt ovat kaikkien perheenjäsenten asia, naisten, miesten ja lasten. Kun lapsi ja nuori oppii tekemään kaikenlaisia kotitöitä lapsuudenkodissaan, sekä töiden tekeminen itse että niiden jakaminen toisen kanssa helpottuu paljon.”

Ansuliini620

Älä kasvata tumpeloa! Opeta nämä 7 asiaa lapsellesi ennen kuin hän muuttaa pois kotoa

Mitäs sitten, kun on opetettu kotona kaikki em ja paljon muutakin, mutta kun muuttivat omilleen, eipä vaan osannut pitää kotia siistinä. Lasten isä syytti minua, etten ole koskaan opettanut heitä siivoomaan ym. kotitöitä (olemme eroneet 18v sitten) . Kun lapset muutti omilleen. Lasten isä vaati minua käymään viikottain heidän kanssa siivoamassa. Olin jo uudessa avoliitossa, kun tämä tapahtui. Hän oli silloin jo uudessa suhteessa. Kasvatin lapset siis lähes yksin koko heidän asuessa kotona...
Lue kommentti