Val-äiti hylkäsi aikoinaan tyttärensä Claren. Dokumentissa he selvittävät välejään Kolumbian sademetsässä.
Val-äiti hylkäsi aikoinaan tyttärensä Claren. Dokumentissa he selvittävät välejään Kolumbian sademetsässä.

Kotisohvalla voi kiertää nyt maapallon ympäri. Uutuusohjelmat vievät kiehtoville matkoille Amerikkaan, Filippiineille, Italiaan ja Kolumbiaan. Antoisia tv-iltoja!

1. Aloita Amerikasta

Kokki Akseli Herlevi reissaa halki Amerikan Kaliforniasta New Yorkiin ja maistelee hampurilaisia paikallisissa ravintoloissa. Sarja lupaa selvittää paitsi täydellisen hampurilaisen reseptin myös elämän tarkoituksen. Burgerimies, Sub, alkaen 21.2.

2. Jatka Itä-Eurooppaan

Alina Tomnikov ottaa selvää slaavilaisuudesta.
Alina Tomnikov ottaa selvää slaavilaisuudesta.

Suunnitteletko reissua Valko-Venäjälle, Ukrainaan tai Bulgariaan? Todennäköisesti et, mutta näyttelijä Alina Tomnikovin seurassa pääset sinne silti. Muun muassa Putouksesta tutun Alinan äiti on suomalainen ja isä venäläinen. Matkaohjelmassaan hän tutustuu juuriinsa, asuu paikallisten nuorten luona ja paljastaa, miten trendikästä on nykyarki idässä. Alina idässä, TV 2, alkaen 15.3.

3. Hikoile Filippiineillä

Selviytyjät Suomi -tosi-tv-sarja vie Filippiinien paahteeseen, Caramoanin saaristoon. 30 000 euron potista kilpailee 16 julkkista, muun muassa Kalle Palander, Katja Ståhl ja Helena Ahti-Hallberg. Nelonen, su klo 20.30.

4. Piipahda Italiassa

Ella Kanninen johdattaa Etelä-Italiaan.
Ella Kanninen johdattaa Etelä-Italiaan.

Ella Kanninen on asunut Italiassa 15 vuotta, mutta Etelä-Italia on hänelle yhä arvoitus. Sarjassaan hän kulkee normannien jalanjäljissä Campaniasta Sisiliaan ja johdattaa etelän hurjaan historiaan. Ellan matkassa, Yle Teema & Fem ke klo 21, Yle Areena.

5. Karkaa Kolumbiaan

Joskus on paettava viidakkoon, jotta löytää itsensä. Näin väittää rouva nimeltään Val, joka aikoinaan hylkäsi 11-vuotiaan Clare-tyttärensä ja muutti Kolumbian sademetsään. Tässä dokumentissa aikuistunut Clare matkustaa selvittämään välit äitinsä kanssa. Hän haluaa ymmärtää äitinsä ratkaisuja nyt, kun hänestä itsestään on tulossa äiti. Amazona, Yle Fem 25.3. klo 22 ja Yle Areena.

6. Päädy Suomeen

Suomi on täynnä kiehtovia nähtävyyksiä, joista harva meistä on kuullutkaan. Uusi 10-osainen matkailusarja lupaa esitellä ne. Vinkit on koottu yleisön vihjeiden perusteella. Egenland,Teema, alkaen 27.3. 

Lintujen asuntomarkkinat alkavat kohta kuumentua. Ole mukana sesongissa ja hanki niille pönttöjä.

Haluaisitko pihapiiriisi pieniä, kauniita seuralaisia ensi kesäksi? Katso pihapuita sillä silmällä, koska kohta linnutkin katsovat. Kolopesijät eivät ainoastaan laula titityytä – nyt ne etsivät myös kiivaasti pesimäpaikkoja.

”Alkukeväällä eli juuri nyt on paras aika pönttöjen ripustamiseen tulevan kevään ja kesän pesintöjä ajatellen”, kertoo Johannes Silvonen Helsingin seudun lintutieteellisestä yhdistyksestä Tringasta.

Kirjosiepolle ehtii laittaa kodin vielä vapun alla.

Myöhemmin saapuvien muuttolintujen, kuten kirjosiepon pöntön ehtii hyvin ripustaa vielä huhtikuun lopullakin, mutta tiaisten ja kottaraisen pöntöt kannattaa ripustaa viimeistään maaliskuussa.

Silvonen lisää, että oikeastaan pönttöjä voi kiinnitellä mihin vuodenaikaan tahansa, haittaa siitä ei ainakaan ole.

Mutta miten ne vanhat pesäainekset pöntöissä? Siivoamiseenkin kannattaa lintujen avuksi osallistua, mutta mieluiten syksyllä.

”Paras ajankohta pönttöjen puhdistamiseen on alkutalvi, kun pakkaset ovat alkaneet. Silloin varhaisimmat pesijät, kuten tiaiset aloittelevat jo sopivien pesäpaikkojen varailemista.”

Pöntön voi tilata myös netistä

Reippaimmat nikkaroivat linnunpönttöjä itse. Jos ei jaksa, Johannes Silvosen mukaan parhaita paikkoja niiden hankkimiseen ovat luontokaupat.

”Esimerkiksi Lintuvarusteessa, joka on lintuharrastajien liike pääkaupunkiseudulla, on iso valikoima pönttöjä. Toki muistakin kaupungeista varmasti löytyy hyviä liikkeitä. Ja yksi suosituimmista nettikaupoista lienee Linnunpontto.com.”

Silvonen kertoo, että omaan nakutteluun ohjeita löytyy Tringan nettisivuilta.

Sydäntä lämmittää jo ajatuskin siitä, että sieltä ne linnut taas liihottavat merten yli tänne kaunista kesäämme odottamaan. Mitkä linnut tulevat ensimmäisinä ja niihin pönttöihin sitten muuttavat?

Ensimmäisinä tulevat kottaraiset, uuttukyyhkyt ja telkät.

Johannes Silvonen kertoo, että näinä päivinä alkaa saapua etelämpänä talvehtineita kottaraisia.

”Muita pöntöissä pesiviä muuttajia, jotka tulevat aikaisin, ovat uuttukyyhky ja vesilinnuista telkkä. Pöntössä pesivistä pikkulinnuista kirjosieppo ja leppälintu saapuvat vasta myöhemmin keväällä, vapun tienoilla ja toukokuun alkupuolella.”

Mutta ihan ensimmäisiä asukkaita pöntöissä saattavat kuitenkin olla tiaiset. Niistä suuri osa on viettänyt täällä talvensa ja iloitsee keväällä uudesta kodista.

TÄTÄ MIETIN. Opiskelukaverini lähetti 20 vuotta sitten kirjoittamansa lehtijutun, jossa olin ollut kuvamallina ja haastateltavana. Jutussa kiittelin sähköpostia nopeaksi yhteydenpitokeinoksi ja moitin aikasyöpöksi. Yhtä asiaa en vielä silloin tajunnut harmitella.

Sain ensimmäisen sähköpostiosoitteeni parikymmentä vuotta sitten. Viestin lähetys onnistui vain yliopiston atk-luokassa ja tietokoneelle joutui jonottamaan. Koneella sai olla rajoitetun ajan, joten kirjoitin kirjeet kotona käsin ja kun pääsin tietokoneelle, naputtelin ne sähköpostiin. Paperista kirjettä en kehdannut lähettää ystävilleni vuosiin.

Sähköposti syrjäytti nopeasti soittamisen ja tekstiviestit.

Yhtäkkiä kaikki bilekutsut ja hampaankoloon jääneet asiat tulivat tekstinä tietokoneelle. Alkuun oli jännittävää saada uusia viestejä.

Nopeasti siitä tuli myös stressiä, kun sähköpostia piti olla tarkistamassa harva se hetki, jotta mikään tärkeä asia ei menisi ohi. Puhelimella soittaminen jäi unholaan, ja tekstiviestejäkin lähetin niukasti, koska ne maksoivat.

Kahdeksan vuotta sitten sain älypuhelimen ja sähköposti siirtyi puhelimeen. Sähköpostin käyttö lopahti ja tekstiviestit muuttuivat minikirjeiksi. Soittaminen pysyi paitsiossa.

Viime syksynä liityin viimein Whatsappiin ja tekstiviesteily loppui kuin seinään. Sitä en uskonut, että soittaminen voisi vähentyä entisestään, mutta niin tapahtui.

Lyhytkin asia vaati kymmenen viestin ketjun – ei mitään järkeä!

Nopeasti alkoi ärsyttää. Soittamalla asia olisi selvinnyt parissa minuutissa, nyt tuli naputeltua kymmenen pikaviestiä kerralla ja aikaa meni puolikin tuntia. Ärsytti lisää.

Ehkä siksi tapahtui ihme: aloin käyttää puhelinta jälleen soittamiseen – vihdoin, 20 vuoden tauon jälkeen!

Saman oivalluksen tekivät myös ystäväni, lapsen kavereiden vanhemmat ja äitini. Ja kas, nyt puhelin ei piippaa jatkuvasti vaikka pieniä suloisia sydän-viestejä ja pikakuulumisia onkin ihana saada. Melkein vielä ihanampaa on taas kuulla läheisten ääniä ja vaihtaa huomaamattaan myös muita kuulumisia kuin selvittää vain se asia, jota pelkkä pikaviesti – tai sähköposti – olisi käsitellyt.