Kaukaa lapsuudesta voi muistaa uskomattoman tarkasti tuoksuja, jotka herättävät voimakkaita tunteita. Lue muistoja ja kerro omasi!

Lapsuuden kesät olivat kuumia ja pitkiä – ja niihin liittyi monia mieleenpainuvia tuoksuja. Kesäntulon ensimmäinen airut oli nurmikon leikkaus: ”Kun isä keväällä leikkasi ensimmäisiä kertoja lapsuudenkodin takapihan nurmikkoa, olin keinussa ja haistelin. Vastaleikatun nurmikon tuoksu on yhä lupaus kesästä.”

Tuoksumuistot ovat ihmisen vahvimpia muistoja, jotka herättävät voimakkaita tunteita. Miellyttävät muistot kohentavat mielialaa. Siispä annos lämmintä mieltä, olkaa hyvät!

Miellyttävät muistot kohentavat mielialaa.

Eräs kolmekymppinen muistelee, kuinka hän keskikesän helteessä loikki huolettomasti pitkin hiekkatietä kohti välkehtivää merenrantaa. Lapsuuden uimareissuja muistellessa hänelle palaa heti nenään muisto paahtuneen, kuivan mäntykankaan tuoksusta.

Nykyään tiedetään, että helteessä männyt erittävät ilmaan öljyä, joka vaikuttaa hajuhermojärjestelmän kautta aivoihin ja mielialaan. Se vähentää ahdistusta ja laskee verenpainetta. Ehkäpä helteinen mäntykangas on siksi erityisen hyvin mieleen iskostunut tuoksumuisto.

Makkara kypsyi kiukaalla foliossa

Suomalaiset hellivät ja muistelevat mielellään myös lapsuuden saunan tuoksuja.

”Hellä Mietonen tuoksuu edelleen lapsuuden ulkosaunalta”, muuan viisikymppinen tunnelmoi.

Hänen lapsuudessaan putelia säilytettiin pukuhuoneen ikkunalla. Mummolan tai mökin rantasaunasta monilla on samanlaisia muistoja.

”Yhdistelmä puulämmitteistä saunaa, kiukaalla foliossa kypsyvää uunimakkaraa, tuoretta saunavastaa ja Hellä Mietonen -sampoota on niin täräyttävä, että taju meinaa mennä pelkästä ajatuksesta.”

Myös suloisia luonnontuoksuja muistellaan: kesäloman alkuun kuului ilmassa leijuva sireenien, tuomen tai kielon tuoksu. Juhannuksena nuuhkittiin ruusua.

”Johonkin leikkiin kuului varmaankin Prinsessa Ruusus-sadun innoittamana, että oli mentävä piikkisen juhannusruusupuskan läpi.”

”Syyssunnuntait tuoksuivat syysleimun kukilta.”

Syksyllä kotona oli aivan oma tuoksunsa. ”Syyssunnuntait tuoksuivat syysleimun kukilta, joita äiti leikkasi maljakkoon kukkapenkistä.”

Vuodenkiertoon liittyvät tuoksumuistot ovat vahvoja. Keväällä pihalla leijui savun tuoksu, kun poltettiin risuja. Elokuussa keittiön täyttivät höyry ja marjojen aromit, kun Mehu-Maijassa keiteltiin viinimarjamehua. Koulujen alettua ulkona tuoksui juuri käännetyltä, kostealta mullalta ja maasta nostetuilta perunoilta.

Perjantai-iltapäivä tuoksui pullalta

Lapsuuden herkkuhetket ovat piirtyneet nekin mieleen sekä makujen että tuoksujen ansiosta.

”Perjantai-iltapäivät tuoksuivat juuri uunista otetuilta pullilta sekä kahvilta, joka oli lantrattu maidolla noin 50-prosenttiseksi. Ne tuoksut odottivat, kun tulin kotiin viikonlopun viettoon.”

Toiselle ihana muisto ovat mummon leipomat korvapuustit ja kuuma O´Boy -kaakao, joita saatiin talvella ulkoilun jälkeen.

”Tuuletetuista matoista tuli levollinen lauantaiehtoon tuoksu.”

Yli viisikymppinen nainen kertoo, että lauantaiaamu tuoksui kuumilta hiililtä, jotka oli vedetty leivinuunista, ja sitten uunissa paistuvilta ruislimpuilta. Leipomisen jälkeen koti alkoi tuoksua tiskiaineveteen kastetuilta räteiltä eli lauantaisiivoukselta. ”Ulkona pakkasessa tuuletetuista matoista tuli levollinen lauantaiehtoon tuoksu”, hän muistelee.

Joulunaika on aina suorastaan tulvinut tuoksuja. Nelikymppinen nainen kertoo halunneensa lapsesta asti glögiä ainakin yhtenä päivänä vuodessa: silloin, kun ensilumi on satanut.

”Lumentulosta alkoi joulun odotus, ja siihen kuului glögin tuoksu. Itse glögi sai jäähtyä mukiin, tärkeämpää oli se tuoksu.”

Mummon kammarissa haisi kamferi...

Mieleenpainuvia lapsena olivat myös jännät ja erikoiset tuoksut. Eräässä kolmen sukupolven perheessä oli mummon kammari, jossa tuoksuivat kamferi ja väkevä salva, jolla mummo voiteli jalkojaan.

Nelikymppinen nainen muistelee linja-autoasemaa, jossa 1980-luvun alussa oli niin sankka tupakansavu, että se tarttui jopa kahvilan irtokarkkeihin. Erään lapsen nenään tupakanhaju tuntui lähinnä jännältä.

”Kun naapurinsetä tuli käymään ja istahti kiikkutuoliin, tupa alkoi tuoksua itse käärityiltä sätkiltä. Minusta se oli hyvä tuoksu varmaan siksi, että tykkäsin naapurin sedästä. Kun hän oli lähtenyt, äiti ja mummo tyrkkäsivät heti ovet ja ikkunat auki.”

”Äidin kainalossa oli lapsena ihanaa köllötellä, vaikka siellä tuoksui vähän pahalle hielle.”

...ja ukin autossa omituiselta

Myös autot olivat aikoinaan aivan omanhajuisiaan. ”Ukin autossa oli omituinen tuoksu, joka muodostui samettisiin penkkeihin kertyneestä pölystä ja sisätilojen muovista. Haju vielä voimistui kesällä auringonpaisteessa.”

Jännä kyllä, jopa hienhajuun voi liittyä lämpöä. ”Äidin kainalossa oli lapsena ihanaa köllötellä aamuisin, vaikka siellä tuoksui vähän pahalle hielle.”

Maalaistalossa asuneen muistoihin kuuluvat kiinteästi eläinten ja navetan hajut.

”Navetassa tuoksuivat lehmät, kuivattu heinä ja lantalan huoku. Navettareissun jälkeen kädet tuoksuivat vasikan suulta ja vaatteet navetalta. Minusta ne kaikki olivat ihania tuoksuja.”

Navetan tuoksujen rakastaja olisi jopa halunnut mennä yöksi nukkumaan navettaan heinien sekaan, mutta ei saanut äidiltä lupaa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lintujen asuntomarkkinat alkavat kohta kuumentua. Ole mukana sesongissa ja hanki niille pönttöjä.

Haluaisitko pihapiiriisi pieniä, kauniita seuralaisia ensi kesäksi? Katso pihapuita sillä silmällä, koska kohta linnutkin katsovat. Kolopesijät eivät ainoastaan laula titityytä – nyt ne etsivät myös kiivaasti pesimäpaikkoja.

”Alkukeväällä eli juuri nyt on paras aika pönttöjen ripustamiseen tulevan kevään ja kesän pesintöjä ajatellen”, kertoo Johannes Silvonen Helsingin seudun lintutieteellisestä yhdistyksestä Tringasta.

Kirjosiepolle ehtii laittaa kodin vielä vapun alla.

Myöhemmin saapuvien muuttolintujen, kuten kirjosiepon pöntön ehtii hyvin ripustaa vielä huhtikuun lopullakin, mutta tiaisten ja kottaraisen pöntöt kannattaa ripustaa viimeistään maaliskuussa.

Silvonen lisää, että oikeastaan pönttöjä voi kiinnitellä mihin vuodenaikaan tahansa, haittaa siitä ei ainakaan ole.

Mutta miten ne vanhat pesäainekset pöntöissä? Siivoamiseenkin kannattaa lintujen avuksi osallistua, mutta mieluiten syksyllä.

”Paras ajankohta pönttöjen puhdistamiseen on alkutalvi, kun pakkaset ovat alkaneet. Silloin varhaisimmat pesijät, kuten tiaiset aloittelevat jo sopivien pesäpaikkojen varailemista.”

Pöntön voi tilata myös netistä

Reippaimmat nikkaroivat linnunpönttöjä itse. Jos ei jaksa, Johannes Silvosen mukaan parhaita paikkoja niiden hankkimiseen ovat luontokaupat.

”Esimerkiksi Lintuvarusteessa, joka on lintuharrastajien liike pääkaupunkiseudulla, on iso valikoima pönttöjä. Toki muistakin kaupungeista varmasti löytyy hyviä liikkeitä. Ja yksi suosituimmista nettikaupoista lienee Linnunpontto.com.”

Silvonen kertoo, että omaan nakutteluun ohjeita löytyy Tringan nettisivuilta.

Sydäntä lämmittää jo ajatuskin siitä, että sieltä ne linnut taas liihottavat merten yli tänne kaunista kesäämme odottamaan. Mitkä linnut tulevat ensimmäisinä ja niihin pönttöihin sitten muuttavat?

Ensimmäisinä tulevat kottaraiset, uuttukyyhkyt ja telkät.

Johannes Silvonen kertoo, että näinä päivinä alkaa saapua etelämpänä talvehtineita kottaraisia.

”Muita pöntöissä pesiviä muuttajia, jotka tulevat aikaisin, ovat uuttukyyhky ja vesilinnuista telkkä. Pöntössä pesivistä pikkulinnuista kirjosieppo ja leppälintu saapuvat vasta myöhemmin keväällä, vapun tienoilla ja toukokuun alkupuolella.”

Mutta ihan ensimmäisiä asukkaita pöntöissä saattavat kuitenkin olla tiaiset. Niistä suuri osa on viettänyt täällä talvensa ja iloitsee keväällä uudesta kodista.

TÄTÄ MIETIN. Opiskelukaverini lähetti 20 vuotta sitten kirjoittamansa lehtijutun, jossa olin ollut kuvamallina ja haastateltavana. Jutussa kiittelin sähköpostia nopeaksi yhteydenpitokeinoksi ja moitin aikasyöpöksi. Yhtä asiaa en vielä silloin tajunnut harmitella.

Sain ensimmäisen sähköpostiosoitteeni parikymmentä vuotta sitten. Viestin lähetys onnistui vain yliopiston atk-luokassa ja tietokoneelle joutui jonottamaan. Koneella sai olla rajoitetun ajan, joten kirjoitin kirjeet kotona käsin ja kun pääsin tietokoneelle, naputtelin ne sähköpostiin. Paperista kirjettä en kehdannut lähettää ystävilleni vuosiin.

Sähköposti syrjäytti nopeasti soittamisen ja tekstiviestit.

Yhtäkkiä kaikki bilekutsut ja hampaankoloon jääneet asiat tulivat tekstinä tietokoneelle. Alkuun oli jännittävää saada uusia viestejä.

Nopeasti siitä tuli myös stressiä, kun sähköpostia piti olla tarkistamassa harva se hetki, jotta mikään tärkeä asia ei menisi ohi. Puhelimella soittaminen jäi unholaan, ja tekstiviestejäkin lähetin niukasti, koska ne maksoivat.

Kahdeksan vuotta sitten sain älypuhelimen ja sähköposti siirtyi puhelimeen. Sähköpostin käyttö lopahti ja tekstiviestit muuttuivat minikirjeiksi. Soittaminen pysyi paitsiossa.

Viime syksynä liityin viimein Whatsappiin ja tekstiviesteily loppui kuin seinään. Sitä en uskonut, että soittaminen voisi vähentyä entisestään, mutta niin tapahtui.

Lyhytkin asia vaati kymmenen viestin ketjun – ei mitään järkeä!

Nopeasti alkoi ärsyttää. Soittamalla asia olisi selvinnyt parissa minuutissa, nyt tuli naputeltua kymmenen pikaviestiä kerralla ja aikaa meni puolikin tuntia. Ärsytti lisää.

Ehkä siksi tapahtui ihme: aloin käyttää puhelinta jälleen soittamiseen – vihdoin, 20 vuoden tauon jälkeen!

Saman oivalluksen tekivät myös ystäväni, lapsen kavereiden vanhemmat ja äitini. Ja kas, nyt puhelin ei piippaa jatkuvasti vaikka pieniä suloisia sydän-viestejä ja pikakuulumisia onkin ihana saada. Melkein vielä ihanampaa on taas kuulla läheisten ääniä ja vaihtaa huomaamattaan myös muita kuulumisia kuin selvittää vain se asia, jota pelkkä pikaviesti – tai sähköposti – olisi käsitellyt.