Minna Oulasmaa, 51, on perhesuhteiden asiantuntija Väestöliitossa ja eskarilaisen mummi. Lapsenlapsen mielestä Espoon-mummilassa on Suomen parhaat marjat. Mummi poimii ne kaupan tiskiltä.
Minna Oulasmaa, 51, on perhesuhteiden asiantuntija Väestöliitossa ja eskarilaisen mummi. Lapsenlapsen mielestä Espoon-mummilassa on Suomen parhaat marjat. Mummi poimii ne kaupan tiskiltä.

Isovanhempi ei voi päättää lapsen kasvatuksesta eikä hänen tarvitse.

Vanhemmat luovat säännöt.

Monissa perheissä on erimielisyyksiä siitä, voiko lapsella olla eri säännöt mummolassa ja kotona. Vastaus on, että voi ja ei voi.

Lapsi kyllä tottuu siihen, että eri ihmisten kanssa asiat tehdään eri tavalla, mutta isovanhempien pitää kunnioittaa lapsen vanhempien sääntöjä. Ne voivat olla perheelle tärkeitä, vaikka tuntuisivat isovanhemmasta vähäpätöisiltä.

Jos lapsi viettää usein aikaa isovanhemman kanssa, on selkeää, että säännöt ovat samat.

Yleisimmät riidanaiheet vanhempien ja isovanhempien välillä liittyvät rutiineihin. Mitä lapsi syö ja miten ulkoilee? Moneltako mennään nukkumaan ja paljonko katsellaan televisiota?

Jos lapsi viettää usein aikaa isovanhemman kanssa, on selkeää, että säännöt ovat samat. Jos taas mummola on kaukana ja tapaamisia harvoin, voi säännöistäkin ehkä joustaa enemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Reviirille astuminen sytyttää sodat.

Kun sukuun syntyy lapsi, kaikkien roolit muuttuvat. Isovanhemmuuteen kohdistuu puolin ja toisin paljon odotuksia. Jotkut vanhemmat suunnittelevat kysymättä isovanhemmalle roolin lapsen hoitajana tai päiväkodista hakijana. Jotkut isovanhemmat taas odottavat innolla vauvaa mutta pettyvät, jos eivät saa osallistua tämän elämään niin paljon kuin haluaisivat.

Ongelmia syntyy, jos toiveista ei keskustella avoimesti. Jo raskausaikana olisi hyödyllistä pitää perhepalaveri ja suunnitella tulevaa.

Vanhemmille on annettava tilaa olla sellaisia vanhempia kuin itse haluavat.

On tärkeää, että lapsiperheiden vanhemmat muistavat antaa kiitosta siitä, että isovanhemmat osallistuvat lastenhoitoon. Isovanhempien on hyvä muistaa, ettei kukaan halua vanhemmuuteensa neuvoja kysymättä. Vaikka tarkoitus olisi hyvä ja isovanhempi haluaisi jakaa kokemustaan, on vanhemmille annettava tilaa olla sellaisia vanhempia kuin itse haluavat.

Kun isovanhempi haluaa auttaa, kannattaa kysyä vanhemmilta, millaista apua he tarvitsevat. Ei ole välttämättä järkevää ostaa lapsenlapselle vaatteita kysymättä. Parasta on tarjota omaa aikaa ja elämyksiä tai antaa rahaa, jotta perhe voi itse tehdä tarpeelliset hankinnat.

Isovanhemman kannattaa opetella nauttimaan siitä, ettei hän ole päävastuussa. Nyt on mahdollisuus säännöstellä lastenhoitoon käytettyä aikaa ja nauttia elämästä muuallakin. Koko perhe ahdistuu, jos isovanhemmuudesta tulee ainoa elämänsisältö.

Välit punnitaan erotilanteessa.

Isovanhemmuuden perusta rakennetaan pikkulapsivaiheessa. Kun suhde pieneen lapseen ja tämän vanhempiin toimii hyvin, on isovanhemmuus myönteistä myöhemminkin.

Erotilanteet koettelevat isovanhemmuutta, ja välirikkoja tapahtuu paljon. Vanhempien pitäisi muistaa, että lapsella on oikeus kaikkiin isovanhempiinsa.

Olen itsekin mummo ja ylpeä siitä, että välit ex-miniään ovat säilyneet kunnossa, vaikka lapsiperheessä tuli ero. Sovimme miniän kanssa, että hän saa aina kysyä hoitoapua ja minä saan sanoa, milloin minulle sopii ja milloin ei.

Hyväksy muutos.

Pariviikkoiselle vauvalle juotettiin ennen appelsiinimehua eikä tullut kuuloonkaan, että syömään opeteltaisiin sotkemalla ja sitä kutsuttaisiin sormiruokailuksi.

Isovanhemman on hyvä päivittää itsensä tähän päivään lastenhoitoasioissa. Siitä, miten tehtiin ennen ja miten tehdään nyt, voi saada aikaan kiinnostavan keskustelun lapsen vanhempien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla