Jenni Janakan mielestä stereotypioista voi päästä eroon rikkomalla niitä omalla esimerkillään ja puhumalla toisella tavalla.
Jenni Janakan mielestä stereotypioista voi päästä eroon rikkomalla niitä omalla esimerkillään ja puhumalla toisella tavalla.

”Suomalaiset naiset ovat olleet mestareita tyytymään riittävän hyvään töissä ja parisuhteissa ja vähättelemään osaamistaan tai toiveitaan”, sanoo Röyhkeyskoulu-kouluttaja Jenni Janakka. ”Itsensä vähättely ja seinäruusuksi lysähtäminen eivät pue ketään.”

Älä vähättele toiveitasi – vaadi enemmän kuin oletat ansaitsevasi.

Ei tämä mitään ole, en minä tarvitse, ihan hyvä näin. Suomalaiset naiset ovat olleet mestareita tyytymään riittävän hyvään töissä ja parisuhteissa ja vähättelemään osaamistaan tai toiveitaan. Onneksi nyt näyttää siltä, että kolmikymppiset naiset ovat äitejään röyhkeämpiä vaatimaan etuja ja nostamaan omaa häntäänsä.

Vaadi enemmän kuin oletat ansaitsevasi. Kun pyydät esimerkiksi kunnon palkkaa, kukaan ei näytä sinulle ovea tai jätä sinua sen takia valitsematta. Semmoista kuitenkin pelätään. Vaadi, niin avaat oven neuvottelulle.

Osaamisesi ei ole muilta pois – kehu itseäsi ja muita.

Jos joku on hyvä jossakin, se ei ole muilta pois. Hyvä leviää. Hyvä tyyppi on koko työyhteisön etu. Samalla oppivat muutkin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kannattaa miettiä, miltä kuulostaa osaamistaan arvostava ihminen. Sellainen inspiroi.

Kehuminen tai kehujen vastaanottaminen ei ole meille luontevaa, mutta pyri silti kehumaan itseäsi ja muita. Olen neuvonut ystäviäni ottamaan kehuni vastaan ilman vastalauseita, sillä niistä tulee olo, että havaintoni ovat ihan vääriä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kannattaa miettiä, miltä kuulijasta kuulostaa osaamistaan arvostava ihminen. Sellainen inspiroi. Entä miltä kehujasta tuntuu, kun kehuttava kiemurtelee ja kieltelee? Sellainen ärsyttää.

Nainen ei ole naiselle susi – muuta siis puhetapaa.

Ylläpidämme outoja stereotypioita, joilla ei ole välttämättä todellisuuspohjaa. Monissa menestyneissä työyhteisöissä ja yhdistyksissä naiset tukevat toisiaan ja auttavat eteenpäin.

”Jaa se on nainen ratissa”, toteamme, kun joku törttöilee liikenteessä. Todellisuudessa miehet komeilevat sekä liikennerikkomusten että parkkisakkotilastojen kärjessä.

Tällaiset puheet ovat omiaan ylläpitämään vääränlaista kuvaa naisista ja naisten voimasta. Niistä voi päästä eroon rikkomalla niitä itse omalla esimerkillään. Ja puhumalla toisella tavalla.

Ei tarvitse muuttua mieheksi – naisellisia avuja saa käyttää hyväkseen.

Tietynlaista röyhkeyttä on käyttää naisellisia avujaan tietoisesti hyväkseen, mutta se on jokaisen naisen oma asia.

Kauneus ja älykkyys voivat mahtua samaan naiseen.

Ulkonäöstä on kuitenkin hyvä tiedostaa muutama asia. Kauneus ja älykkyys voivat mahtua samaan naiseen. Vaativaa virkaa hoitava nainen saa olla naisellinen niin halutessaan. Ei tarvitse muuttua mieheksi.

Kunhan ei mennä siihen, että naiset jäävät stereotypioiden vangeiksi eivätkä saa elää parhaiden kykyjensä mukaan.

Ruoto suoraksi ja rinnat ulos – ryhdillä saa arvostusta.

Epävarmuus näkyy lihaksistamme. Kun seisomme ryhdikkäästi, arvostamme itseämme enemmän kuin lysyssä könöttäessämme. Myös muut arvostavat meitä tuolloin enemmän.

Ryhti ei ole mikään toissijainen asia. Pidän naisille Röyhkeyskoulu-koulutuksia, joissa tähän asiaan kiinnitetään yleensä huomiota ensimmäiseksi. Siksi sanon, että ryhti suoraksi ja rinnat ulos!

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2018.

Jenni Janakka

32-vuotias käsikirjoittaja ja mediapersoona, joka vastaa useammin hell-fucking-yeah kuin nou-nou. Sen seurauksena hän päätyi Tinder-treffeillään Etelä-Afrikassa hyppäämään laskuvarjohypyn tuntemattoman miehen kanssa.

Kalle kotipsykologi

Minun mielestä tuntuu siltä, että nämä naisten itsetunnon parannuskoulut yms on tehty liikaa ajatellen miesten elämänlaadun olevan parempaa kuin naisilla. Tuntuu että naisten pyrkimys tasa-arvoon tarkoittaa "nousemista" miesten rinnalle. Mielestäni se on monessa tapauksessa laskeutumista. Naisten ei pitäisi niin paljon ihannoida sellaisia miehiä jotka keskittyvät elämässään itseensä, autoon, rahan haalimiseen, työmaailmassa ylöspäin kiipeämisessä ja statukseen. Monesti tunttuu näiden kurssien opettavan naisiakin rohkeammin/röyhkeämmin pyrkimään samoihin asioihin. Itseään pitää tietenkin arvostaa ja elämässä pyrkiä tekemään kivoja itselle tärkeäksi kokemia asioita, oli sitten mies tai nainen. Eikä saa pitää itseään huonompana/parempana kuin muita. Nainen on mielestäni miestä älykkäämpi ja siksi salaa toivon heidän osaavan ajatella maailmaa hieman kehittyneemmältä kannalta. Moni nainen (ja mies) tietää esim. lapsen kasvatuksessa, että on paljon tärkeämpää viettää aikaa lapsen kanssa ja luoda siihen ihan oikea rakastava suhde, kuin tehdä kaiket päivät paljon töitä, että lapsi saa nukkua isossa talossa ja saada kyydin kouluun hienolla autolla. Tämän asian ymmärtävää ja sitä toteuttavaa naista pidetään jostain syystä alistettuna. (ja mies uhrautuja, joissain tapauksessa laiska työnvieroksuja) Lämpöä ja rakkautta me kaikki vaan tarvitaan! Olkaa naiset ylpeitä kyvystänne antaa sitä. Se on suuri voima ja sen rinnalla moni "mitä kannattaa röyhkeästi vaatia" on täysin turhaa. Ennemmin pitäisi järjestää kursseja miehille, miten meidän pitäisi osata arvostaa oikeita asioita turhuuksien sijaan. Ja tietenkin miehiä pitäisi opettaa miten annetaan lapsille ja vaimo kullalle myös sitä lämpöä ja rakkautta. Kyl maailma olis parempi paikka niin..

Sisältö jatkuu mainoksen alla