Heli Vaaranen on Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja, joka yrittää omassa suhteessaan elää kuten opettaa.
Heli Vaaranen on Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja, joka yrittää omassa suhteessaan elää kuten opettaa.

Eroaminen tarttuu ystävältä toiselle kuin virus, sanoo Heli Vaaranen.

Odotukset ovat katossa.

Pitkän parisuhteen ylläpitäminen on vaikeampaa kuin koskaan ennen. Ympäristön paine ei enää suojaa pitkää liittoa. Siinä on tietysti paljon hyvää: Ei tarvitse kestää väkivaltaista puolisoa vain sen takia, että ero olisi häpeä. Ihmisellä on oikeus elää elämää, jossa hän voi hyvin.

Kääntöpuoli on se, että myös ihan tavalliset liitot päättyvät eroon. Elämä on nykyään helppoa, harvan tarvitsee ponnistella äärirajoilla saadakseen ruokaa ja katon päänsä päälle. Silloin pintaan nousee onnellisuuden kaipuu, ja siksi myös parisuhteelta odotetaan valtavasti.

Ihminen on hyvään tottuva olento. Se, mikä tuntuu nyt ihan kelpo suhteelta, ei ehkä kohta enää riitäkään. Aina voisi olla mielikuvituksellisempaa, tyydyttävämpää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aarretta pitää kiillottaa.

Suomalaiset eivät ole sisäistäneet ajatusta parisuhteen hoitamisesta. Kannattaa miettiä, miltä puolisosta tuntuu jäädä aina toiseksi, kolmanneksi tai neljänneksi työn, lasten ja koiran jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös vapaa-ajalta odotetaan paljon: pitäisi voida toteuttaa itseään ja virkistäytyä. Perheissä kipuillaan paljon sen kanssa, että kotona odottaa toinen työvuoro kodin- ja lastenhoidon parissa. Kuka sen kakun hoitaa? Kahden työssäkäyvän vanhemman perhemalli on historian mittapuulla niin tuore, että kotitöiden tasapuolisesta jaosta ei ole vielä lujia perinteitä, jotka kulkisivat suvussa.

Vaikka odotukset onnellisuudesta ovat hurjat, omassa liitossa oletetaan, että kerran solmittu suhde selviää omillaan. Niinhän se ei mene. Ihmissuhde on kallis aarre, jota pitää vaalia ja kiillottaa.

Nuoruudenihastus on hipaisun päässä.

Kun onnellisuuden kaipuuseen ja parisuhteen hoitamattomuuteen lisätään sosiaalinen media, saadaan uudenlainen soppa. Nettiflirtistä on tullut yhdenlaista kevytpornoa, ja kynnys ottaa yhteyttä suhteen ulkopuolisiin ihastuksiin on alentunut.

Kun omassa suhteessa on ongelmia ja vanha nuoruudenihastus on vain hipaisun päässä, vanha romanssi roihahtaa helposti uudelleen. Jos kummallakin on elämässään onnellisuus- aukko, viestittely johtaa helposti tapaamiseen ja enempäänkin.

Sinkkuraiteelle jää jumiin.

Eroaminen on helppoa, pysyvän suhteen löytäminen ei.

Suomessa on miljoona sinkkua. Se on hurja muutos ihmislajin käyttäytymisessä. Olemme aina hakeutuneet laumaan, hakeneet turvaa perheestä, mutta nyt monet ihmiset valitsevat yksinäisyyden.

Yksin elämisestä tulee helposti itseään ylläpitävä tilanne. Kun saa pitkään tehdä juuri niin kuin haluaa, sopeutuminen toisen kanssa elämiseen vaikeutuu.

Eroaminen tarttuu.

Ihminen on laumaeläin myös siinä mielessä, että matkimme toisten toimintaa. Tutkimuksissa on havaittu, että eroaminen tarttuu ystäväpiirissä. Kun yhdet kaveripiiristä uskaltautuvat eroamaan, toisille se on jo paljon helpompaa.

Toisaalta ystävät myös pitävät parisuhteita yllä. Pariskuntaillalliset ja muu sosiaalinen elämä tuovat kiinnostavuutta ja iloa jaettuun elämään. Jos haluaa säilyttää parisuhteensa, kannattaa pitää yhteisistä ystävistä kiinni.

Katso ilmaisia nettityökaluja parisuhteen hoitamiseen täältä.

Jonsku75

Hmm. Odotukset katossa? Odottaisin mieheltä osallistumista, vastuuta ja silloin tällöin helliä sanoja. Kaikkein eniten haluaisin kotona levätä, edes joskus. Elätän perheen, ostan ja laitan ruuat, siivoan, hoidan lapset. Mies istuu tv:n tai tietokoneen ääressä. Ei maksa mitään, vaikka käy töissä, koska on hölmöillyt raha-asiansa. Olen ajatellut erota, mutta siihen ei juuri kaveripiirin eroamiset tai eroamattomuudet vaikuta. Olen mielestäni yrittänyt kaikkeni, mutta mies ei halua yrittää. Hän haluaa että minä jatkan yrittämistä. Tiedän miltä tuntuu olla aina listan häntäpäässä: Ensin on oma mukavuus ja viihde, omat työasiat, sitten jossakin kaukana minä ja lapset. Mutta ehkä minulla on sitten liian suuret odotukset ja olen eroamassa liian heppoisin perustein...

juuri eronnut

Meidän suurehkossa kaveriporukassa iski eroaalto juuri näiden Heli Vaarasen kirjoitusten aikaan, että kiitos vaan siitä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla