Texmex-ruuaksi kutsutaan Yhdys­valloista, aivan Meksikon rajaseuduilta, kotoisin olevaa ruokaa, joka on saanut vaikutteita meksikolaisesta ruokakulttuurista.

Ancho

Miedohko, aavistuksen makea, kuivattu chilihedelmä.

Burrito

Vehnästä valmistettu, pehmeä, täytetty ja rullalle kääritty tortilla.

Chipotle

Savustettua punaista jalapeño-chiliä. Myydään Suomessa jauheena, rouheena tai tahnana.

Enchillada

Täytetty, rullattu vehnä- tai maissitortilla, joka kuorru­tetaan mausteisella kastikkeella ja kuumennetaan
uunissa. Täytteenä voi olla juustoa sekä kasviksia ja
lihaa, kalaa, mereneläviä tai niiden sekoituksia.

Fajita

Suikaloitua, maustettua ja pariloitua lihaa tai kalaa, joka tarjotaan vehnätortillojen, salsojen ja vihannesten kanssa.

Guacamole

Avokadosta, limetistä ja mausteista sekoitettu paksu kastike. Mausteina mm. sipulia, chiliä ja korianteria.

Jalapeño

Miedohko kartiomainen, vihreä tai punainen chilihedelmä, jota käytetään Teksa­sissa tuoreena. Suomessa saa säilöttynä.

Quesadilla

Juustolla, salsalla sekä mahdollisesti lihalla täytetty ja puolikkaaksi taiteltu pehmeä maissitortilla, joka paistetaan pannulla.

Taco

Keltaisista maissijauhoista tehty, kovaksi kuivattu tortilla.

Tortilla

Ohut, rieskamainen vehnä- tai maissijauhoista leivottu pehmeä leipä.

Nachos

Rapeiksi kuivattuja, suolat­tuja maissitortillalastuja.

Salsa

Useimmiten kuumenta­maton, lämpimän ruuan kanssa tarjottava lisäke­kastike tai dippikastike.

 

Lue myös:

 

Maukkaita texmex-reseptejä löydät Kodin Kuvalehden reseptiarkistosta: