Huldan ja Thelman piirtelyhetki autiotalosta pelastetun pöydän ääressä. Kaappi, jossa säilytetään askartelutarvikkeita, on kirpputorilöytö.
Huldan ja Thelman piirtelyhetki autiotalosta pelastetun pöydän ääressä. Kaappi, jossa säilytetään askartelutarvikkeita, on kirpputorilöytö.

Tiia ihastui vaaleanpunaiseen taloon jo ennen kun tiesi sen olevan miehensä Samin mummula. Pian siitä tuli yhteinen unelmakoti, keskeneräisenäkin kaunis. Kodin kaunistaminen on ollut Tiian henkireikä kymmenvuotisen remontin ja ruuhkavuosien keskellä.

Tervetuloa!

Koti: 1922 rakennettu puutalo Akaan Kylmäkoskella: kuusi huonetta ja keittiö, noin 200 neliötä.

Asukkaat: Markkinointipäällikkö Tiia Välimäki, 38, myymäläpäällikkö Sami Välimäki, 40, sekä Thelma, 8, Eemu, 6, ja Hulda, 4. Koirat Mimmi ja Koiramäen Heta. Tiia työskentelee Särkänniemessä, ja perhe huvittelee siellä kausikorteilla monta kertaa kesässä.

Sami, Tiia, Thelma, Hulda ja Eemu ottavat kesän vastaan kauniissa kodissaan maaseudun rauhassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sami ja Tiia Välimäki ajoivat aina samaa tietä käydessään Tampereelta kylässä Samin vanhempien luona Akaalla. Matka tehtiin monta kertaa, ennen kuin Tiia mainitsi miehelleen ihailevansa aina kaunista vaaleanpunaista taloa tien varrella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Vasta silloin kävi ilmi, että talo on Samin vanha mummula. Isovanhemmat olivat muuttaneet vanhainkotiin, joten talo oli tyhjillään ja kaupan. Minä innostuin, ja Samillekin idea oli helppo myydä”, Tiia kertoo.

”Ensin kyllä toppuuttelin. Tiia ei ollut koskaan asunut näin maalla. Hiukan pelkäsin, mahtaako hän viihtyä”, Sami muistelee.

Isoon remonttiin on kuulunut muun muassa yhden ulkoseinän uusiminen, ulkomaalaus ja ikkunoiden kunnostus käsin.

”Meille tuli kuitenkin tunne, että talon on pysyttävä suvussa. Pappani on ostanut talon jo pian sen jälkeen, kun se valmistui 1920-luvulla”, Sami kertoo.

Tiia ei epäröinyt muuttaa tamperelaisesta lähiöstä Akaan maalaisidylliin. Asuinalue olisi turvallinen ja kaunis. Tukiverkosto olisi lähellä, ja uusia ystäviäkin varmasti löytyisi.

Kaikki uusiksi kerralla

Pariskunta oli tavannut viisi vuotta aiemmin pikkujouluissa. Alkuillasta Tiian työkaveri oli julistanut ystävälleen tämän sinkkuvuosien loppuvan pian, ja loppuillasta Tiia poistuikin ravintolasta käsikynkkää vasta tapaamansa Samin kanssa.

”Menimme naimisiin pari vuotta myöhemmin, ja Thelma syntyi viisi vuotta tapaamisemme jälkeen.”

Marenkikakku on katettu olohuoneen pöytään. Koulun kartta löytyi seinälle hartaan haaveilun päätteeksi sukulaiselta. Tapetti on Pihlgren ja Ritolan Pro Finlandia.

Muuttokuormaa kannettiin vaaleanpunaiseen taloon remontin keskelle, kun esikoisen syntymään oli viikko. Thelma syntyi terveenä, mutta raju migreenikohtaus vei yllättäen Tiian puhekyvyn ja motoriset taidot. Tyttövauva pääsi kotiin kahta viikkoa ennen äitiään, ja isä otti vastuun vastasyntyneen hoidosta.

”Ehkä oman lapsen hoitaminen sujuu luonnostaan. Kokemusta ei ollut, mutta rakkaus auttoi. Ja äitinikin auttoi. Se oli pikakurssi isyyteen”, Sami kertoo.

Kun Tiia pääsi kotiin, Samille tuli kiire. Kodissa ei ollut vielä edes vessanpönttöä.

Kymmenessä vuodessa vanhaa taloa on remontoitu paljon, perhe on kasvanut vielä kahdella lapsella ja Tiia on hakeutunut perhekerhoihin, seurakunnan toimintaan sekä naapureiden kahvipöytiin. Samalla koti on muokkaantunut värikkääksi kaunokaiseksi.

”Fiksu äiti olisi nukkunut itsekin lasten päiväuniaikaan, mutta minä sisustin, maalasin ja tuunasin. Se on ollut aina henkireikäni.”

Pönttöuuni on kasattu vanhoista uuninrungoista.

Lisää väriä heti

Persoonalliset valinnat tapeteissa ja maalisävyissä ovat kuin talon asukkaat: rempseitä ja iloisia. Samin mummulaa ei ole siistitty remontissa näkymättömiin, vaan osa vanhoista huonekaluista ja tekstiileistä piristää yhä kotia. Sukupolvien kerrokset saavat näkyä.

Myös moni tuttava tuntee Tiian värikkään maun, ja kierrätettyjä huonekaluja on ilmestynyt ovelle pyytämättäkin.

”Joskus sain mielenhäiriön, ja sisustuksessa oli vaaleampi kausi. Eihän se tänne sopinut. Värit piti äkkiä tuoda takaisin.”

Huldan huoneessa hehkuvat karkkivärit. Matto on Ikeasta ja tapetti Pihlgren ja Ritolan Lumikide. Prinsessamekkojen vaatetanko on Ellokselta.

Onneksi oli etukäteen tiedossa, että vanha talo kaipaa laittamista. Mummulan edelliset isot korjaustyöt oli tehty jo 1960–70-luvulla. Kumpikaan puolisoista ei ole lyönyt hanskoja tiskiin, vaikka välillä urakasta on pitänyt ottaa hengähdystaukoja.

”Yhtenä kuumana kesänä revin yläpohjan eristeitä kaksi kuukautta. Silloin olin ihan loppu ja sanoin sen Tiiallekin. Sen jälkeen pidimme selvän tauon”, muistaa Sami.

Kun kunnostusoperaatiot alkavat pingottaa mieltä ja univelka kasvaa kohtuuttomaksi, on aika nauttia siitä paljosta, mitä on jo valmiina.

Keltaiset keittiönkaapit ja punainen muovimatto ovat historiaa. Komea vitriini on kasattu Ikean keittiökaapeista kuten muukin uusi keittiö.

Vierailija

Kaunis koti ja kivannäköinen sisustus. Kivasti käytetty vanhaa ja uutta tyyliä sekaisin.

Toimittajan kommentit vaan taas ihmetyttää, kaikkea sisustustoimittajat pitävätkin värikkäänä. Huldan huoneessa hehkuvat karkkivärit: valkoiset seinät ja katto, harmaa lattia ja mustavalkoinen seinä. Jonkin verran värejä huonekaluissa toki, mutta kyllä tuo huone on mielestäni hyvinkin hillityn värinen, tietty tapetin kuvio on räväkämpi. Muutenkaan en pidä tuota sisustusta värikkäänä vaan aika hillittynä. Olohuone on muita huoneita värikkäämpi kun on tuo tapetti.

Jos ei ole värikästä niin ei ole, ei se tarkoita että sisustus olisi tylsä tai jotenkin vähemmän arvokas. Mielestäni tässä on kivasti yhdistelty eri tyylejä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla