Sylissä oleminen on ihmiselle alkuperäisin lohdutuksen ja rauhoittelun keino. Siksi sylittelyn pitäisi kuulua kaikille.

1. Syli on luonnollinen paikka

Ihmisen syvin sosiaalinen tarve on olla lähellä ja kokea turvallista yhteyttä toisiin lajikumppaneihin. Sylissä olo ja silittely ovat ihmiselle alkuperäisin lohdutuksen ja rauhoittelun keino.

Olemme toisen ihmisen lähellä jo kohdussa ja heti syntymässä sylissä. Vastasyntyneen elimistö on niin virittynyt hellälle kosketukselle, että vauva reagoi pehmeään, hitaaseen sivelyyn, mutta nopeaa kovaa vetäisyä iholla vauvan hermosto ei hahmota.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Sylissä ei ole yksin

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Läheisyys luo yhteenkuuluvuuden tunnetta. Se liittää ihmiset yhteen erilaisissa yhteisöissä. Työyhteisöt ja urheilujoukkueet, joissa esimerkiksi halataan toisia, menestyvät paremmin kuin ne, joissa fyysinen kosketus puuttuu.

3. Sylissä stressi vähenee

Sylissä koettu kosketus alentaa stressihormonien tasoja ja nostaa kivunsietokykyä. Kosketus lisää myös oksitosiinin erittymistä. Oksitoniini on hormoni, jolla on todettu olevan pelkoa ja ahdistusta lieventävä vaikutus.

Läheisyys rentouttaa syvällisesti. Merkityksellinen läheisyys tuo merkityksellisyyttä elämään. Silloin ei synny pakonomaista tarvetta etsiä erilaisia korvikkeita tuottamaan hyvän olon tunnetta.

4. Syli lohduttaa

Jokainen ihminen kaipaa hyväksytyksi ja ymmärretyksi tulemisen kokemusta, etenkin kun maailma murjoo. Läheisyys on tapa osoittaa aitoa hyväksyntää ja lohduttaa.

5. Sylissä on turvassa

Ihminen kasvaa tasapainoiseksi, kun hän kokee olevansa turvassa, hyväksytty ja hoivattu. Läheisyys voi auttaa selvittämään ristiriitoja, lähentää perhesuhteita ja sytyttää parisuhteen lämmön uudelleen.

Läheisyyttä antavat ja saavat ovat tyytyväisempiä ja rennompia ihmisiä kuin läheisyyttä vailla olevat. He nukkuvat paremmin ja suhtautuvat elämään myönteisemmin.
 
Asiantuntijana sairaanhoitaja ja läheisyysterapeutti Sari Terälä.

Hoivaajan kokemus

Vaimoni tunsi olonsa masentuneeksi ja pyysin hänet syliini hoivattavaksi. Kerroin että on ok olla väsynyt ja että kaikki on hyvin. Silittelin häntä hellästi ja kuuden minuutin kuluttua hän sanoi, että ei enää tunne sitä alakuloa mikä hänellä oli ollut. Olin iloinen, että kokeilin tätä juuri nyt. Tämä kyllä toimii.

  • ylös 30
  • alas 15
Sisältö jatkuu mainoksen alla