Herkkävatsaisen suolisto pitää stressittömästä elämästä ja säännöllisestä ruokailurytmistä.
Herkkävatsaisen suolisto pitää stressittömästä elämästä ja säännöllisestä ruokailurytmistä.

Jos vatsasi kurisee ja turpoaa milloin mistäkin, elämäntavoissasi saattaa olla parantamisen varaa. 

Jos vatsasi on herkkä, kannattaa välttää ainakin jatkuvaa istumista, epäsäännöllisiä ruokailuaikoja ja turhaa huolehtimista.

1. Pidä kävelytaukoja

Jos haluaa sutjakasti toimivan suoliston, liikkuminen on tärkeää.

”Tai ennen kaikkea istumisen välttäminen. Suolisto tykkää makuuasennosta ja kävelystä. Istuminen ja seisominen ovat sille hankalimmat asennot”, sanoo sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Jari Koskenpato lääkärikeskus Aavasta.

”Suolistolle parasta on se, kun vie kolmesti päivässä koiran ulos.”

Erityisen tärkeitä pienet kävelytauot ovat istumatyötä tekeville. Kauaa ei tarvitse liikkua: tärkeintä on jaloitella säännöllisesti vähän.

”Jos istuu 8–10 tuntia pöydän ääressä, tunnin treeni illalla ei riitä suolistolle. Suolistolle parasta on se, kun vie kolmesti päivässä koiran ulos.”

2. Syö säännöllisesti ja vähän kerralla

Herkkävatsaisen kannattaa syödä mieluummin säännöllisesti ja pieniä aterioita kuin harvemmin ja paljon kerralla. Laillistettu ravitsemusterapeutti, TtM Leena Putkonen kertoi Kodin Kuvalehden jutussa, että moni herkkävatsainen kokee ”tyhjän mahan kipua”.

”On aika tyypillistä, että voi saada kivuliaitakin kramppeja, jos ei syö säännöllisesti”, Putkonen kertoo.

”Stressi alentaa sietokykyä. Pienetkin vaivat tuntuvat isoilta.”

Myös sillä, mitä syö, voi olla vaikutusta suoliston oireiluun. Jos kärsii ärtyvän suolen oireista, fodmap-ruokavalion noudattaminen voi auttaa. Sen idea on vältellä suolisto-oireita aiheuttavia lyhytketjuisia hiilihydraattiyhdisteitä, joita on esimerkiksi vehnässä, ohrassa ja rukiissa, omenassa, sipulissa ja pavuissa.

3. Ota rauhassa

Stressi lisää mahahappojen eritystä ja närästysoireita. Lisäksi se vaikuttaa autonomisen hermoston toimintaan ja voi saada vatsan kramppaamaan, kirpistelemään ja kurisemaan. Jotkut kärsivät ripulista ennen jännittäviä tilanteita.

Stressi on hankala noidankehä, koska oireista stressaaminen voi pahentaa niitä entisestään.

”Stressi alentaa sietokykyä. Pienetkin vaivat tuntuvat isoilta”, Jari Koskenpato sanoo.

Hänen mukaansa esimerkiksi moni ärtyvän suolen diagnoosin saanut on oireistaan niin huolissaan, ettei osaa lopettaa huolehtimista silloinkaan, kun kuulee, ettei hätää ole.

”Kokenut lääkäri osaa jo juttelun perusteella isolla todennäköisyydellä sanoa, että tämä on ärtyvää suolta. Muutamilla yksinkertaisilla lisätutkimuksilla saadaan varmuus”, Koskenpato sanoo.

”Jotkut saattavat kärvistellä vuoden, huolestua, menettää yöuniaan ja tulla sitten lääkäriin. Vaikka ärtyvä suoli olisi selvä asia, potilaalta pitää joskus kysyä, vakuuttaako tämä sinua.”

Epäiletkö jotain vakavaa? Tarkista lääkärikäyntiä vaativat vatsaoireet tästä listasta.

Saat lisää liikuntaa arkeen vaivihkaa, kun mietit, mistä tykkäät ja olet realisti.

Terveyden kannalta riittävä liikkumisen määrä viikossa on tämä:

150 minuuttia reipasta, vähän hengästyttävää kestävyysliikuntaa tai 75 minuuttia rasittavaa kestävyysliikuntaa.

Lisäksi kaksi kertaa lihaskuntoa ja liikehallintaa kehittävää liikuntaa kuten kuntosaliharjoittelua.

Suosituksen on antanut UKK-instituutti. Tavoitteeseen pääsee noin 25 prosenttia suomalaisista.

”Lähes kaikki tietävät, että liikunta on hyväksi terveydelle, mutta pelkkä tieto motivoi vain harvoja lähtemään liikkeelle”, sanoo erikoistutkija Minna Aittasalo UKK-instituutista.

”Lähes kaikki tietävät, että liikunta on hyväksi terveydelle, mutta pelkkä tieto motivoi vain harvoja lähtemään liikkeelle.”

Hän neuvookin miettimään muita kannustimia: Nukuin hyvin, kun kävelin raittiissa ilmassa. Sain kerrankin omaa aikaa. Tuli virkeämpi mieli. 

”Kannattaa muistaa, että jos ei ole liikkunut yhtään, hyvä mieli ei välttämättä tule heti. Liian vaikean jumpan valitseminen voi lopettaa harrastuksen alkuunsa. Liikunnasta tulee helpommin pysyvää, jos aloittaa lajista, joka tuntuu omalta.”

Jos suositeltava liikuntamäärä ei täyty, näillä Minna Aittasalon vinkeillä pääset alkuun:

1. Tunnista tarve

Selvitä, paljonko liikut. Siinä voi auttaa vaikka kännykän askelmittari. Olisiko liikuntaa hyvä olla lisää? 

2. Ole realisti

Mieti omat mahdollisuutesi. Haluatko työpäivän jälkeen jumppaan? Ehditkö sinne? Ehtisitkö kävellä työmatkan tai osan siitä vaikka kolmena päivänä viikossa? Pohdi, miten liikunta helpoiten sopii päivärytmiisi kuukaudesta ja vuodenajasta toiseen. Pysyvyys on ratkaisevaa. Liikuntapuuskat tyssäävät usein siihen, ettei tahdin ylläpitäminen ole arjessa mahdollista.

3. Älä matki 

Tunnista heikkoutesi ja vahvuutesi. Älä tee sitä, mitä muut vaan sitä, mikä sinulle itsellesi sopii. 

4. Tee päätös

Tee selvä päätös, milloin aloitat, ja pidä kiinni siitä. Ensi viikon maanantai on aina hyvä. 

Ärtyvä suoli vaivaa erikoislääkärin mukaan naisia, jotka syövät terveellisesti ja harrastavat liikuntaa. Miksi heidän vatsansa on silti kipeä?

Turvottaa. Kurisee. Kipristää. Onkohan se vakavaa?

Näin miettii moni nuori, koulutettu, istumatyötä tekevä nainen, sanoo sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Jari Koskenpato lääkärikeskus Aavasta.

”He syövät terveellisesti ja harrastavat liikuntaa mutta vatsa on silti kipeä”, Koskenpato sanoo.

”Kun nuoren ihmisen vatsanväänteet, turvotus, murina, löysän ja kovan vatsan vaihtelu, kestävät pitkään, hän ajattelee, että tämän täytyy olla jotain vakavaa. Se on päinvastoin. Jos oireet ovat jatkuneet pitkään, se ei todennäköisesti ole mitään vakavaa.”

Koskenpadon mukaan nuoren, terveen ihmisen vatsavaivoissa on usein kyse ärtyvästä suolesta. Se on yleinen vaiva, jonka oireita ovat turvotus, ilmavaivat, vatsakipu ja ripulin ja ummetuksen vaihtelu.

”Se, että suoli toimii aktiivisesti, ei ole itsessään hälytysmerkki.”

Koskenpadon mukaan ärtyvä suoli vaivaa usein nuoria, koulutettuja, hyvin menestyneitä, itsestään huolehtivia, istumatyötä tekeviä naisia. Jatkuva istuminen rasittaa suolistoa ja kasvispainotteinen ruokavalio saa sen toimimaan vilkkaammin. Lisäksi naisten aistikynnys on herkempi ja anatomia erilainen kuin miehillä.

Ärtyvä suoli on toiminnallinen vaiva, ei sairaus. Koskenpato vertaa suoliston toimintaa puheeseen – yksi puhuu rauhallisesti, toinen hätäisesti.

”Potilaan suolisto soittaa musiikkia, jonka volyymi vain on hänelle liian kovalla”, Koskenpato kuvaa.

”Se, että suoli toimii aktiivisesti, ei ole itsessään hälytysmerkki.”

Koskenpato muistuttaa, että suolisto-oireet ovat hyvin yksilöllisiä ja niihin vaikuttaa moni asia: ruokavalio, elämäntilanne, liikkuminen, perimä, stressi.

”Suolisto on vahva lihasputki, josta tahdon alaisesti toimivat vain ensimmäiset viisi ja viimeiset viisi senttiä. Sen toiminnassa on isoja yksilöllisiä eroja ja esimerkiksi stressi vaikuttaa.”

Vähemmän kahvia, enemmän kauraa

Ärtyvään suoleen ei ole yksiselitteistä hoitokeinoa, mutta jos se haittaa elämää, oireita voi koettaa helpottaa itse.

Jos suolistosi on herkkä reagoimaan, kokeile esimerkiksi näitä:

  • Syö mieluummin säännöllisesti pieniä aterioita kuin harvemmin ja paljon kerralla.
  • Suosi liukenevaa kuitua, kuten kauraa.
  • Muista juoda säännöllisesti ja riittävästi päivän aikana.
  • Fodmap-ruokavalion noudattamisesta saattaa olla apua.

Jotkut ärtyvästä suolesta kärsivät ovat saaneet apua fodmap-ruokavaliosta. Sen ideana on välttää paksusuolessa käymisreaktiota ja sitä kautta oireita aiheuttavia lyhytketjuisia hiilihydraattiyhdisteitä. Tällaisia hiilihydraatteja on esimerkiksi vehnässä, ohrassa ja rukiissa, omenassa, päärynässä, sipulissa ja pavuissa.

Myös kahvin välttäminen saattaa helpottaa ärtyvän suolen oireita.

”Kahvi on mielenkiintoinen ruoka-aine. Sillä ei ole vakavia terveyshaittoja, ja se voi jopa auttaa painonhallinnassa ja diabeteksen ehkäisyssä, mutta melkein kaikilla se vaikuttaa suolistoon jotenkin, joko haitallisesti tai hyödyllisesti”, Koskenpato sanoo.

”Kahvi voi auttaa ummetuksen hoidossa mutta pahentaa ärtyvän suolen oireita.”

Milloin on syytä mennä lääkäriin? Tarkista huolestuttavat vatsaoireet tästä listasta.