Säilöntäaineeton sampoo ei rasita päänahkaa samoin kuin tavallinen, mutta sitä on vaikeaa löytää, sanoo hiustutkija Annikki Hagros-Koski.
Säilöntäaineeton sampoo ei rasita päänahkaa samoin kuin tavallinen, mutta sitä on vaikeaa löytää, sanoo hiustutkija Annikki Hagros-Koski.

Päivittäinen hiustenpesu on pahasta, sanovat asiantuntijat. Pidempään pesuväliin siirtyminen vaatii totuttelua – ja hetkellistä rasvaisen tukan sietämistä.

Hiuksia ei kannata pestä liian usein. Tiuha pesuväli saattaa kuivattaa päänahkaa ja saada sen kutisemaan.

Teoriassa pitkä pesuväli kuulostaa ihanalta: aikaa ja sampoota säästyy, eikä tukka rasvoitu niin helposti. Käytännössä pidempään pesuväliin siirtyminen tuntuu työläältä. Kuinka kauan rasvaista tukkaa täytyy sietää?

”Kestää 2–3 viikkoa, kun tali- ja hikirauhaset tottuvat harvempaan pesuväliin”, sanoo hiustutkija Annikki Hagros-Koski Hiusakatemiasta.

”Kaikissa sampoissa on säilöntäainetta, koska niitä säilytetään kosteissa tiloissa.”

Hagros-Kosken mielestä hiukset olisi hyvä pestä 3–4 päivän välein.

”Päänahassa elää normaali bakteerikanta, joka suojaa ihoa samaan tapaan kuin suoliston bakteerit suojaavat suolistoa”, Hagros-Koski sanoo.

”Bakteerit saavat ravintoa talin ja hien erityksestä. Ihmiset kutsuvat sitä rasvoittumiseksi, mutta se ei ole likaa. Jos hiki haisee, ihon bakteerikanta ei ole normaali.”

Hagros-Kosken mukaan päivittäinen hiustenpesu voi vahingoittaa hiuspohjan bakteerikantaa.

”Kaikissa sampoissa on säilöntäainetta, koska niitä säilytetään kosteissa tiloissa. Kun hiukset pesee joka päivä, säilöntäaineet tuhoavat hyvää bakteerikantaa, ihan niin kuin säilöntäaineiden pitääkin.”

Pölykin tekee likaiseksi

Jos hiukset on tottunut pesemään päivittäin, ne voi totuttaa pidempään pesuväliin vaiheittain: pesemällä ensin joka toinen päivä, sitten joka kolmas.

Jos hiuksia joutuu pesemään ahkerasti esimerkiksi työn takia, Hagros-Koski suosittelee käyttämään säilöntäaineetonta sampoota. Sellaista on tosin hankala löytää.

”Hiukset likaantuvat, vaikka ne tuntuisivat kuivilta.”

Parabeenit ovat säilöntäaineista voimakkaimpia, ja niitä on myös monissa kampaamotuotteissa. Miedompia säilöntäaineita etsivän kannattaa valita luonnonkosmetiikkaa. Sen säilöntäaineet eivät ole yhtä voimakkaita.

Hagros-Kosken mukaan hiukset on hyvä pestä, vaikka ne eivät rasvoittuisi. Kuivankin tuntuiseen tukkaan kertyy esimerkiksi ilmansaasteita ja pölyä.

”Rasvaisuus ei ole pesun syy. Hiukset likaantuvat, vaikka ne tuntuisivat kuivilta. Ilmansaasteet, lika ja pöly haurastuttavat hiuksia.”

Hiukset saa puhtaiksi myös ilman sampoota. Ympäristökin kiittää! Lue lisää alla olevasta linkistä:

Otatko uudet syysvaatteet suoraan käyttöön? Ihosi saattaa päättää puolestasi.
Otatko uudet syysvaatteet suoraan käyttöön? Ihosi saattaa päättää puolestasi.

Jotkut pukevat uudet vaatteet päälleen pesemättä, toiset kelpuuttavat ne käyttöön vasta pesukoneen kautta. Mikä olisi oikea tapa?

Uusi vaate on puhdas, eikä sikäli välttämättä pesun tarpeessa. Niin moni ajattelee, ja ottaa vaatteen suoraan kaupasta tuotuna käyttöön.

Toiset sen sijaan haluavat pestä vaatteet ennen ensimmäistä käyttökertaa.

Marttojen neuvonnan johtajan Teija Jerkun mukaan kullekin oikea tapa riippuu siitä, kuinka herkkäihoinen on.

”Herkkäihoisten on hyvä pestä etenkin ihoa koskettavat tummat vaatteet”, Jerkku sanoo.

Mutta miksi juuri tummat? Tummissa vaatteissa saattaa olla useampia värikemikaalikerroksia, joiden vuoksi irtovärin määrä voi olla suurempi kuin vastaavissa vaaleammissa vaatteissa. Uusissa vaatteissa saattaa olla myös viimeistelyaineita, jotka lisäävät niiden tuoksua.

”Herkimmät voivat saada irtoväristä ja tuoksusta oireita, kuten ihon kutinaa ja allergisia reaktioita. Usein herkkäihoiset tietävät tämän itsekin ja huolehtivat vaatteidensa pesemisestä tarkemmin.”

Pesu parantaa pyyhkeen imukykyä

Moni pesee myös uudet pyyhkeet ja lakanat ennen käyttöä. Teija Jerkku pitää sitä hyvänä tapana. Mahdolliset irtokemikaalit lähtevät usein ensimmäisessä pesussa, ja pyyhe myös imee vettä ja kuivaa ihon paremmin, kun se on pesty.

Lakanoista puolestaan voi joskus lähteä hyvinkin voimakas tuoksu, kun ne otetaan uutena paketista.

”Joissakin lakanoissa lukee myös suositus, että ne olisi hyvä pestä ennen käyttöä”, Jerkku kertoo.

Myös vaatteet ja muut tekstiilit, jotka tulevat vauvan ihoa vasten tulevat ja menevät helposti suuhun, on syytä pestä ennen käyttöönottoa.

Noudata vaatteen hoito-ohjeita. Niin saat sen säilymään kauan kunnossa ja uuden tuntuisena.
Noudata vaatteen hoito-ohjeita. Niin saat sen säilymään kauan kunnossa ja uuden tuntuisena.

Harmittaahan se, jos vasta ostettu vaate alkaa jo muutaman pesun ja käyttökerran jälkeen näyttää ikivanhalta. Opettele vaatteiden hoitoon helpot perussäännöt!

Tekstiilien säilyttäminen hyväkuntoisena ei niinkään vaadi työtä tai vaatteen käsittelyä jollain erityisellä tavalla. Vaatteen kestoa voi pidentää oikeastaan ihmeen helposti: kiinnittämällä huomiota siihen, miten vaatetta käsittelee ja tekemällä viisaita valintoja.

Huolenpito on myös ekologinen teko, sillä sen avulla vaate kestää kauemmin, eikä uutta tarvitse ostaa niin usein.

Vältä pesua – tuuletus voi riittää.

Marttojen neuvonnan johtaja Teija Jerkku pitää tärkeimpänä ohjeena sitä, ettei vaatetta saisi pestä turhaan.

”Peseminen kuluttaa aina vaatetta. Vaate kannattaa pestä vasta, kun se on likainen. Turha peseminen kuormittaa myös ympäristöä”, Jerkku muistuttaa.

Usein vaatteen raikastamiseen voi riittää sen tuulettaminen.

Pese niin kuin pyydetään

Vaikka pesemistä kannattaa lykätä, sitä ei silti saa päästää liian likaiseksi. Muuten se ei välttämättä enää puhdistu kunnolla.

Pyykkikoneen äärellä kannattaa käyttää hetki harkintaa: tekstiileistä löytyvät pikku lappuset kertovat tärkeitä terveisiä valmistajilta. Noudata vaatteen hoito-ohjeita ja pese se oikeassa lämpötilassa. Muista myös, että kaikille vaatteille ei sovi huuhteluaine. Värivirheiltä vältyt, kun lajittelet pyykit värin mukaan.

Tukeva henkari pitää huolen siitä, ettei vaate veny.

Pesun jälkeen vaate on tärkeää oikoa omiin mittoihinsa ja ripustaa kuivumaan. Tukevat henkarit pitävät huolen siitä, ettei vaate veny tai muuta muotoaan kuivauksen aikana.

Jotkut vaatteet, kuten villapaidat, kuuluu kuivata vaakatasossa eli esimerkiksi pyykkitelineen päällä.

Henkarikuivatus vähentää myös silittämisen tarvetta. Esimerkiksi paitapuserot siliävät paremmin, kun ne oikoo kuivumaan henkarille. Liian kuuma silitysrauta voi myös vahingoittaa vaatetta.

Silittämistä helpottamaan on olemassa silitysvettä. Teija Jerkun mielestä vaatehuollossa kuitenkin pärjää hyvin ilman sitä, etenkin, jos tahtoo vähentää turhien kemikaalien käyttöä.

Satsaa laatuun ja säilytykseen

Kestävyyteen voi myös vaikuttaa satsaamalla hyvälaatuisiin vaatteisiin. Kaupassa on hyvä tutkia, millaisia vaatteen saumat ovat, miltä materiaali tuntuu ja onko napit kiinnitetty huolella. Jos vaate on laadukas, se kestää pesua heikompikuntoisia paremmin.

Tekstiilisi huomaavat myös sen, miten niitä säilytät. Vaatteita ei kannata mytätä kaappiin sekaisin, vaan antaa niille arvoisensa kohtelu ja laittaa siisteihin pinoihin.

”Hyvin säilytettyinä ne pysyvät parempikuntoisina, löytyvät helpommin ja menevät pienempään tilaan”, Jerkku vinkkaa.