Säilöntäaineeton sampoo ei rasita päänahkaa samoin kuin tavallinen, mutta sitä on vaikeaa löytää, sanoo hiustutkija Annikki Hagros-Koski.
Säilöntäaineeton sampoo ei rasita päänahkaa samoin kuin tavallinen, mutta sitä on vaikeaa löytää, sanoo hiustutkija Annikki Hagros-Koski.

Päivittäinen hiustenpesu on pahasta, sanovat asiantuntijat. Pidempään pesuväliin siirtyminen vaatii totuttelua – ja hetkellistä rasvaisen tukan sietämistä.

Hiuksia ei kannata pestä liian usein. Tiuha pesuväli saattaa kuivattaa päänahkaa ja saada sen kutisemaan.

Teoriassa pitkä pesuväli kuulostaa ihanalta: aikaa ja sampoota säästyy, eikä tukka rasvoitu niin helposti. Käytännössä pidempään pesuväliin siirtyminen tuntuu työläältä. Kuinka kauan rasvaista tukkaa täytyy sietää?

”Kestää 2–3 viikkoa, kun tali- ja hikirauhaset tottuvat harvempaan pesuväliin”, sanoo hiustutkija Annikki Hagros-Koski Hiusakatemiasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Kaikissa sampoissa on säilöntäainetta, koska niitä säilytetään kosteissa tiloissa.”

Hagros-Kosken mielestä hiukset olisi hyvä pestä 3–4 päivän välein.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Päänahassa elää normaali bakteerikanta, joka suojaa ihoa samaan tapaan kuin suoliston bakteerit suojaavat suolistoa”, Hagros-Koski sanoo.

”Bakteerit saavat ravintoa talin ja hien erityksestä. Ihmiset kutsuvat sitä rasvoittumiseksi, mutta se ei ole likaa. Jos hiki haisee, ihon bakteerikanta ei ole normaali.”

Hagros-Kosken mukaan päivittäinen hiustenpesu voi vahingoittaa hiuspohjan bakteerikantaa.

”Kaikissa sampoissa on säilöntäainetta, koska niitä säilytetään kosteissa tiloissa. Kun hiukset pesee joka päivä, säilöntäaineet tuhoavat hyvää bakteerikantaa, ihan niin kuin säilöntäaineiden pitääkin.”

Pölykin tekee likaiseksi

Jos hiukset on tottunut pesemään päivittäin, ne voi totuttaa pidempään pesuväliin vaiheittain: pesemällä ensin joka toinen päivä, sitten joka kolmas.

Jos hiuksia joutuu pesemään ahkerasti esimerkiksi työn takia, Hagros-Koski suosittelee käyttämään säilöntäaineetonta sampoota. Sellaista on tosin hankala löytää.

”Hiukset likaantuvat, vaikka ne tuntuisivat kuivilta.”

Parabeenit ovat säilöntäaineista voimakkaimpia, ja niitä on myös monissa kampaamotuotteissa. Miedompia säilöntäaineita etsivän kannattaa valita luonnonkosmetiikkaa. Sen säilöntäaineet eivät ole yhtä voimakkaita.

Hagros-Kosken mukaan hiukset on hyvä pestä, vaikka ne eivät rasvoittuisi. Kuivankin tuntuiseen tukkaan kertyy esimerkiksi ilmansaasteita ja pölyä.

”Rasvaisuus ei ole pesun syy. Hiukset likaantuvat, vaikka ne tuntuisivat kuivilta. Ilmansaasteet, lika ja pöly haurastuttavat hiuksia.”

Hiukset saa puhtaiksi myös ilman sampoota. Ympäristökin kiittää! Lue lisää alla olevasta linkistä:

ei tarrapapiljottia

Ei mitään pahempaa hiusten tuhoojaa ole kuin TARRApapiljotit,koska niihin jää aivan valtavasti hiuksia,varsinkin jos on pitkät hiukset.En ikinään enää käytä niitä,

  • ylös 11
  • alas 14
Sisältö jatkuu mainoksen alla