Kevätaurinko heijastaa silmiin vahingollista UV-säteilyä. Pitääkö aurinkolasien olla optikolta ostetut vai kelpaisivatko halvemmat yhtä hyvin?

Muotiliikkeistä trendilaseja saa joskus jopa muutamalla eurolla. Tavaratalossa aurinkolasien hinnat alkavat kymmenestä eurosta, ja viidelläkympillä saa jo upeat muotilasit.

Optikkoliikkeissä aurinkolasien tarjoushinnat lähtevät noin 50 eurosta, kun keskihinnat asettuvat sadan ja kahdensadan euron väliin. Jos on hanakka luksuksen perään ja haluaa maksaa maineikkaasta logosta, on toki mahdollista pulittaa laseista lähemmäs tonni.

Mutta voisivatko halvatkin olla hyvät? Mikä muu kuin hinta erottaa tavaratalojen ja vaateketjujen lasit optikkoliikkeiden aurinkolaseista?

Tärkein on linssi

Tärkein eroista on linssi. Halpalaseissa linssi on puristettua muovia. Optikkoliikkeissä taas myydään aurinkolaseja, joissa on hiottu optinen linssi. Halpa, puristettu linssi saattaa vääristää näkemistä. Kun silmä yrittää korjata epätarkkuutta, päätä voi alkaa särkeä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mutta eivät kaikki halvat lasit toki huonoja ole. Niissä roikkuva infolappunen tai linssiin kiinnitetty tarra saattaa kertoa, että niissä on 100-prosenttinen UVA- ja UVB-suoja. Lisäksi laseihin merkitty EU:n määräämä suojausluokka kertoo, kuinka kirkkaassa auringonpaisteessa lasit antavat riittävän suojan.

Monesti tärkein syy ostaa lasit optikkoliikkeestä on se, että laatulasit voi optikko taivutella asiakkaan pään mittojen ja korvien korkeuksien mukaan.

Mieti myös käyttötarkoitusta

  • Pukeutumisen viimeistelijäksi sopivat näyttävät trendilasit. Jos tarkoitus on vain näyttää hyvältä, lasien laadun kanssa ei ole niin nokonuukaa.
  • Ulkoiluun ja urheiluun valitaan kaareva, kasvoilla tiiviisti istuva malli. Leveä aisa suojaa silmää ja silmänympärystä tuulessa lentäviltä roskilta, ja kumiset nenätyynyt estävät nenältä luisumista, kun hikoillaan.
  • Autoilijan aurinkolasit puolestaan ovat kevyet ja ohutaisaiset, jolloin näkökenttä pysyy laajana sivusuunnassa. Keväällä autoilijan on syytä pitää erityistä huolta siitä, että ulottuvilla ovat pätevät aurinkolasit. Kevätaurinko paistaa matalalta ja aiheuttaa näkökenttään yllättäviä häikäisyhetkiä.
  • Erityisen paljon suojaa tarvitsevat lapsen kehittymättömät silmät.
  • Jo muutaman kuukauden ikäisille vauvoille on aurinkolaseja, ja niitä on syytä käyttää varsinkin rantalomilla.
Sisältö jatkuu mainoksen alla