Parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow neuvoo, miten voit välttää omien vanhempiesi kasvatusmokat.

Oletko havahtunut hetkeen, jolloin kuulostat aivan äidiltäsi tai isältäsi? Huomaatko ojentavasi puolisoa tai lapsia samaan sävyyn tai samoilla sanoilla kuin he? Kuulostaako se pahalta? Älä hätäänny. Parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow neuvoo miettimään näitä kolmea kysymystä.

1. Kuka tilanteessa oikeastaan puhuu?

Mistä tulevat vaatimukseni lasta tai puolisoa kohtaan? Mitä pelkään tapahtuvan, jos he toimivat toisin?

2. Miten vanhempasi ja puolisosi vanhemmat osoittavat rakkautta? 

Kun sen oivallat, se auttaa sinua ymmärtämään myös omaa ja puolisosi tapaa kommunikoida. Jos omat vanhemmat eivät käyttäneet hellittelysanoja eivätkä koskeneet toisiaan kauniisti, sinunkin voi olla vaikeaa näyttää rakkauttasi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rohkeutta, aikuinenkin oppii uutta. Ensimmäinen askel muutokseen on, kun alat miettiä, miksi ja ketä varten toimit niin kuin toimit.

3. Ketä varten vaadit lapsilta menestystä, reippautta, kiltteyttä tai tiukkaa kuria? 

Onko se todella heidän parhaakseen? Vai teetkö niin, koska haluat näyttäytyä onnistuneena vanhempana ja hyvänä kasvattajana? Kenen edessä?

Moni meistä aikuisista kasvattaa lapsiaan omia vanhempiaan varten. Meistä ei ehkä tullut tohtoreita tai huippupelaajia, vaikka äiti ja isä sitä toivoivat. Niinpä olemme valmiita trimmaamaan lapsiamme, jotta edes he toteuttaisivat aiempien sukupolvien unelmat. Salaisena toiveena on, että vanhempamme antaisivat meille lopultakin tunnustusta: ”Ovatpa sinun lapsesi pärjänneet hyvin!”

Neiti X

Muuttuuko tilanne jotenkin näiden kysymysten suhteen, jos ei ole vanhempia tai puolisoa? 

Sisältö jatkuu mainoksen alla