Jos parisuhteen haluaa säilyvän, omaa kumppania pitää haluta ymmärtää.
Jos parisuhteen haluaa säilyvän, omaa kumppania pitää haluta ymmärtää.

Jotkut ovat luonnostaan empaattisempia kuin toiset. Empatiaa voi kuitenkin oppia, ja kannattaakin: sen avulla saat ihmissuhteesi kukoistamaan.

Erityisen tärkeää kyky empatiaan on parisuhteessa. Puolison näkemykset ja ajatukset saattavat erota omistasi, ja siksi puoliso voi herkästi ärsyttää.

Jos parisuhteen haluaa säilyvän, omaa kumppania pitää haluta ymmärtää. Tuomitsemisen ja arvostelun paras vastalääke on empatia, kyky myötätuntoon.

Empatia tulee todeksi sekä sanoissa että teoissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Näin voit harjoitella empatiaa parisuhteessa:

1. Kuuntele tarkkaavaisesti, kun rakkaasi puhuu. Älä keskeytä. Keskity huomaamaan, mitä hän oikeasti tarkoittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Kun huomaat arvostelevasi, muistuta itseäsi siitä, että ihmiset toimivat eri tavoin ja tekevät eri valintoja. Ja se on ok.

3. Hyväksy koko tunteiden kirjo sekä itsessäsi että muissa. Pelko, viha, suru, häpeä, syyllisyys, ilo ja onnellisuus ovat kaikki sallittuja tunteita. Kerro rakkaallesi myös omista ongelmistasi, älä yritä vain ymmärtää häntä.

4. Yritä olla antamatta liikaa neuvoja. Tarjoa sen sijaan puolisollesi tukea. Kysy häneltä kysymyksiä, jotta ymmärtäisit häntä paremmin.

5. Ymmärrä, että puolisosi käytös ja persoona ovat kaksi eri asiaa. Vältä arvostelemasta hänen persoonaansa. Jos olet pahoittanut mielesi, puutu sen sijaan hänen käytökseensä. Muista silti, että kaikki tekevät virheitä ja jokainen meistä kehittyy.

6. Mieti, mitkä ovat puolisosi vahvuuksia. Kiitä häntä niistä.

Ja tärkein:

7. Vältä ajattelemasta, että toinen teistä on aina oikeassa ja toinen väärässä. Parisuhteessa ei ole koskaan voittajaa ja häviäjää, on vain kaksi voittajaa tai kaksi häviäjää. Kun ymmärrätte toisianne, voitte molemmat hyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla