KK selvitti pitkän suhteen salaisuudet kysymällä lukijoilta heidän parisuhteestaan. Lue, mitä lukijat ovat oppineet rakkaudesta vuosien varrella.

KK:n suuri parisuhdekysely selvitti, mikä on tärkein asia, jonka pitkään saman puolison kanssa olleet lukijat ovat oppineet rakkaudesta. Moni vastaaja on sitä mieltä, että hyvän parisuhteen taustalla on aina kaksi itsenäistä ja vahvaa ihmistä.

”On rakastettava, ymmärrettävä ja hyväksyttävä itsensä, jotta voi rakastaa toista.”

”Olemme molemmat oppineet seisomaan omilla jaloillamme. Osaamme olla myös yksin.”

"Aidan takana olet sinä itse"

Suhteen alkuhuuman laannuttua moni huomaa kumppanissa pieniä asioita, joiden toivoisi muuttuvan. Yksi on kuitenkin varma: vuosia saman ihmisen kanssa olleet tietävät, että toista on ihan turha yrittää muokata mieleisekseen. Toisen vikoihin keskittymisen sijaan kannattaa miettiä, mitä itse voisi tehdä toisin.

”Toista et voi muuttaa, mutta itseäsi voit kehittää. Jos molemmat tekevät näin, parisuhde menee parempaan suuntaan. Meillä mies on oppinut puhumaan ja minä en enää vatvo menneitä.”

”Kumpikin muuttuu joka tapauksessa vuosien varrella, toivottavasti parempaan suuntaan.”

"Jos jokin parisuhteessa harmittaa, vika on yleensä itsessä. Turha siitä on puolisoa syyttää tai vaihtaa. Aidan takana ei odota parempi asia, vaan se sama sinä itse.”

”Onnistuminen on kiinni siitä, että näkee itse vaivaa suhteen eteen. Yhteisen ajan järjestäminen, toisen kuunteleminen ja toisaalta tilan antaminen ovat tärkeitä asioita.”

”Parisuhde on kompromisseja: on oltava valmis joustamaan. Olemme oppineet, että avioliitto on tahdon asia. Tahdomme liittomme kestävän ja haluamme vanheta yhdessä. Olemme olleet naimisissa 31 vuotta.”

"Halit ja suukot ovat tärkeintä"

Parisuhteen alkaessa intohimo on yleensä huipussaan. Lukijat muistuttavat, että fyysistä läheisyyttä on pidettävä yllä myös vuosien vieriessä eteenpäin. Kumppania kannattaa halata, vaikka siihen ei olisi syytä. Hellät tunteet ja ylitsevuotava rakkaus toista kohtaan saattavat tulla arjessa esiin vasta kosketuksen myötä.

”Jokainen pari tarvitsee kahdenkeskistä aikaa. Vanhassakin suhteessa täytyy muistaa huomioida toista.”

”Seksi on tärkeä osa parisuhdetta. Se nivoo yhteen.”

”Tulinen rakkaus ja intohimo – ne haluan säilyttää koko loppuelämän. Niiden eteen on kuitenkin tehtävä töitä.”

”Jokapäiväiset halaamiset ja suukottelut ovat kaikkein tärkeintä.”

”Kun stressi käy kovaksi ja toinen vetäytyy omaan kuoreensa, parisuhdekin viilenee. Kun vain halaa ja silittelee pakolla, tunteet tulevat taas esille. Sylissäolo on tärkeää!”

Joskus pelkkä katse riittää. Yksi lukija muistuttaa, että kiireen keskellä on hyvä pysähtyä katsomaan puolisoa. 

”Joskus voi tuntua siltä, että tunteet toista kohtaan ovat kadonneet kaiken kiireen ja arjen keskellä. Mutta niin kauan kuin edes välillä tuntee perhosia mahassa kun katsoo puolisoa, tietää että tunteita on vielä. Perhoset muistuttavat siitä, että rakastan edelleen.”

"Älä ikinä vähättele puolisoa muille"

Lukijoiden mielestä parisuhteessa ehdottomasti tärkeintä on luottamus. Ilman sitä suhde ei kestä. Jos toinen osapuoli kuitenkin rikkoo luottamuksen, voi sen hankkia takaisin kovalla työllä – molempien niin halutessa. Lukijat muistuttavat, että luottamukseen kuuluu myös se, ettei puhu puolisosta pahaa ystäville. 

”Molemminpuolinen luottamus ja kunnioitus ovat parisuhteessa tärkeintä.”

”Tärkeintä on, ettei ikinä vähättele puolisoa muille, ei edes vitsillä.”

”Kannattaa valikoida sanansa parhaidenkin kavereiden kanssa. Pyrin puhumaan puolisostani vain positiivisessa mielessä, enkä harrasta juoruilua.”

”Luottamus on säilytettävä. Kun se menetetään, on se hankittava työllä takaisin, puhuttava ja selvitettävä. Tunteet vaihtelevat. Tärkeintä on säilyttää halu uskoa ja luottaa toiseen.”

Onnelliset parit osaavat keskustella asioista. Aina sanoja ei tarvita, vaan toisen voi antaa käsitellä tunteensa ensin rauhassa itsekseen. Rakkaus säilyy vuodesta toiseen, kun molemmat ovat rehellisiä sekä toisilleen että itselleen. 

”Puhuminen ja keskusteleminen on tärkeintä. Ja se, että oikeasti kuuntelee toista.”

”Anna aikaa. Jos huomaat, että puolisoa painaa jokin, anna ymmärtää että haluat auttaa ja kuunnella. Älä painosta.”

”Hyvän parisuhteen salaisuus on se, että jättää salaisuudet pois. Toisen kanssa on puhuttava kaikesta.”

"Kohtaa puolisosi aina niin kuin kohtasit hänet seurustelun alkuaikoina" 

Jokaisessa parisuhteessa on myös vaikeita vaiheita. Kriiseistä selviää, kun ei menetä uskoa toiseen ja pysyy rehellisenä. Lukijoiden ykkössääntö on se, että puolisoa ei saa ikinä pitää itsestäänselvyytenä.

”Kriisit lähentävät, kunhan pohja on kunnossa. Katkeruus ja epäkunnioittava puhe toiselle tai toisesta ovat pilanneet omien vanhempieni vanhuuden. Yritämme mieheni kanssa välttää sen.”

”Ei ole tarinaa ilman käännekohtia. Sama pätee myös elämässä. Ei kannata tuudittautua, vaan on mentävä virran mukana, käsi kädessä.”

"Täytyy ottaa riski ja antaa kaikkensa. Aiemmin en edes uskonut, että kaiken yli menevää rakkautta on olemassa. Tavattuani nykyisen puolisoni tajusin, mitä rakkaus todella on." 

”Lempeä asenne toista kohtaan on tärkeää. Rakasta toista varsinkin silloin, kun hän eniten sitä tarvitsee. Vaikka sinusta tuntuisi, että hän ei sitä ansaitse.”

Lukijat sanovat, että suhteen alkuaikoja kannattaa välillä muistella: miltä yhdessäolon ensimmäiset kuukaudet tai vuodet tuntuivat? Sitä tunnetta kannattaa tavoitella myöhemminkin.

”Rakkaus muuttuu. Hullaantuminen muuttuu rakastumiseksi ja sitten rakastamiseksi. Toiseen voi silti rakastua aina uudelleen ja uudelleen.”

"Huikea onni ei ole jatkuva olotila, mutta pienet hetket ovat sitäkin hienompia."

”Vaikka puoliso olisi jo tuttu, aina löytyy uusia piirteitä. Parisuhteelle ei tee hyvää se, että turtuu toiseen tai näkee puolison vain itsensä jatkeena. Kohtaa puolisosi aina niin kuin kohtasit hänet seurustelun alkuaikoina.”

 

Nettikyselyyn vastasi 173 ihmistä.

 

Solveig

KK:n suuri parisuhdekysely, osa 3: "Perhoset vatsassa muistuttavat, että rakastan edelleen"

Tyttäreni on ollut yhdessä nykyisen miehensä kanssa marraskuusta 2011. Oli ensihuuma, yhteenmuutto, ajoittain rankkaa työn suhteen molemmilla, lapsen tulo... Todella rankkoja vaiheitakin. He ovat joidenkin asioiden suhteen hyvin erilaisia. Tyttäreni on hyvin energinen ja nopea, ja tekee asiat tässä ja nyt. Hänen miehensä on hidas ja vähän saamatonkin. Mutta, kun hän ryhtyy toimeen, syntyy jopa hämmästyttävää jälkeä. Olin ajatellut, että nämä heidän erilaiset luonteenpiirteensä ovat liikaa...
Lue kommentti

Anja saa tavata lapsenlapsiaan vain pari kertaa vuodessa. Eevan taas odotetaan olevan käytettävissä koko ajan. Kumpikin miettii samaa: miten ottaa lapsen kanssa puheeksi, millainen isoäiti haluaisi olla.

Anjan, 77, kirjahyllyssä on tyttären hääkuva. Jääkaapin ovessa ovat kahden lapsenlapsen päiväkotikuvat. Anja katsoo kuvia joka päivä monta kertaa, siksi ne esillä ovatkin.

Hän on tavannut lapsensa ja lapsenlapsensa viimeksi kymmenen kuukautta sitten.

Suomessa on yli miljoona isovanhempaa. Heistä 20 prosenttia ei ole yhteydessä lapsenlapsiinsa.

”Kamalasti olivat lapsenlapset kasvaneet, varsinkin pienempi. Olisivat voineet viipyä pidempäänkin kuin pari tuntia, mutta heillä oli kiire. Olivat turhan hätäisiä.”

Hetken on hiljaista. Sitten Anja sanoo: tuli itku, kun lähtivät.

”Mutta kävivät edes.”

Suomessa on yli miljoona isovanhempaa. Alkuviikosta KK kertoi, että heistä jopa 20 prosenttia ei ole yhteydessä lapsenlapsiinsa.

Se on valtava määrä.

”Joskus yhteydenpidon puuttuminen johtuu isovanhempien korkeasta iästä ja sairauksista tai pitkistä välimatkoista", sanoo perhesuhteiden asiantuntija, pari- ja seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaa Väestöliiton Vanhemmuustiimistä.

Mutta usein syy on karumpi. Se, ettei lapsi halua pitää yhteyttä. Tai se, ettei isovanhempi halua pitää yhteyttä.

”Yritän olla puuttumatta liikaa”

”Soittelen aina välillä ja kyselen, mitä kuuluu, mutta pelkään, että soitan huonoon aikaan”, Anja sanoo.

Hän toivoo, että tytär soittaisi joskus itse ja antaisi puhelimen lapsillekin, valitsisi oikean numeron.

Syitä siihen, että yhteydenpito vähenee, on Minna Oulasmaan mukaan paljon.

Yhteiskunnassa odotetaan automaattisesti, että kun tullaan isovanhemmaksi, hoivatunteet heräävät.

Aikuisella lapsella tai hänen puolisollaan saattaa olla mielenterveydellisiä ongelmia. Isovanhemmat voivat olla eri mieltä herkuista, kurituksesta tai tietokoneen käytöstä, melkein mistä tahansa arkisesta asiasta – eivätkä epäröi kertoa mielipidettään.

Tilanteet, joissa vanhemmat eroavat, ovat haastavia. Joskus taas äidin tai isän kokemukset omasta lapsuudestaan voivat aiheuttaa sen, ettei hän halua omien lastensa kokevan samaa kohtelua.

”Olen yrittänyt olla puuttumatta liikaa lapsen perheen elämään. Ei meillä ole ollut ongelmia koskaan”, Anja sanoo.

Hän näyttää mietteliäältä.

”Lupaan olla käytettävissä, vaikka ärsyttää”

Eeva, 72, ei ymmärrä Anjaa. Hänelle riittäisivät mainiosti tapaaminen lastenlasten kanssa pari kertaa vuodessa ja valokuvat jääkaapin ovessa.

Mutta puhelin soi koko ajan. Ehditkö hakea lapset tänään päiväkodista? Sopiiko lauantaina tulla yökylään?

Jos sanoo ääneen, että haluaa vihdoin nauttia myös omasta ajasta, saa varmasti paheksuntaa niskaansa.

”Yhteiskunnassa odotetaan automaattisesti, että kun tullaan isovanhemmaksi, alkaa hössötys ja hoivatunteet heräävät. Ajatellaan, että isovanhemman pitää olla epäitsekäs ja auttaa kaikessa”, Minna Oulasmaa sanoo.

Aika usein Eevaa ärsyttää tai rasittaa. Mutta joka kerta hän lupaa olla käytettävissä.

”Jos sanoo ääneen, että haluaa vihdoin nauttia myös omasta ajasta, matkustella, seurustella uuden tai entisen kumppanin kanssa, opiskella, luoda uraa tai tehdä itselle tärkeitä ja mielekkäitä asioita, saa varmasti paheksuntaa ja tuomitsevuutta niskaansa”, Oulasmaa sanoo.

Jotkut isovanhemmat haluavat pitää etäisyyttä myös siksi, että oma vanhemmuus on ollut hyvin rankkaa. Lapset ovat olleet sairaita tai erityistä tukea vaativia, heistä on kenties joutunut olemaan vastuussa yksin. Tai omat iäkkäät vanhemmat ovat kenties vielä elossa ja tarvitsevat hoitoa, voimavarat ovat rajalliset.

Eeva tahtoisi lähteä Italiaan kuukaudeksi, mutta ei uskalla ajatella asiaa kunnolla.

”Lapset miettisivät varmasti, että olen itsekäs.”

Mikä on lapsen etu?

Anja ja Eeva ovat isovanhempia, tarkalleen ottaen mummi ja mummu, mutta kumpikin tuntee olonsa hankalaksi ja riittämättömäksi.

Päsmäröinkö liikaa? Olenko liian kiltti?

Kumpikin heistä rakastaa lapsiaan ja lapsenlapsiaan paljon.

”Jokainen tilanne on omanlaisensa, mutta jokaisessa tilanteessa on hyödyllistä nähdä se, miksi kumpikin osapuoli toimii, kuten toimii”, Minna Oulasmaa sanoo.

Mitkä ovat motiivit käyttäytymisen takana? Mitä kumpikin osapuoli voisi tehdä toisin, jotta yhteispeli sujuisi paremmin?

Näitä tarvitaan: kyky arvioida itseään, joustavuus ja halu selvittää syntynyt konflikti.

”Useimmiten kumpikin näkee asiat vain omalta kantiltaan ja toisen käytös on kummallista tai ärsyttävää. Monen on todella vaikea tarkastella omaa toimintaansa ja virhe nähdään vain toisessa.”

Oulasmaa toivoo, että näitä asioita vaalittaisiin: Kyky arvioida itseään, itsetuntemus, joustavuus, halu yhteistyöhön ja halu selvittää syntynyt konflikti. Se, että pystyy aidosti näkemään lapsen edun.

”Moni ajattelee tapaamisoikeutta aikuisen etuna, aikuisen oikeutena, vaikka asiaa pitäisi tarkastella lapsen näkökulmasta: mikä on lapselle tässä meidän tilanteessamme kaikkein paras ratkaisu.”

 Uskaltaisinko sanoa, mitä ajattelen?

Toimivat suhteet edellyttävät puhumista. Puhuminen on usein hyvin pelottavaa.

Uskaltaisinpa kertoa lapsilleni, mitä oikeasti toivon isovanhemmuudelta. Mutta entä, jos rikon sen kaiken hyvän, jota välillämme kuitenkin on? Jos yhteys lapsenlapsiin katkeaa kokonaan? Jos en osaa pukea sanoiksi sitä, miltä minusta tuntuu? Jos kuulostan kohtuuttomalta?

Eeva sai tarkan listan lastenlasten lahjatoiveista.

Joulu lähestyy.

Eeva on ostanut jo aika monta pakettia lapsenlapsilleen, hän sai tarkan listan toiveista. Anjakin on paketoinut lahjat ajoissa, jotta ehtii lähettää ne postissa.

Eeva on pyydetty lapsenvahdiksi tapaninpäivänä. Hän jätti sen vuoksi varaamatta Tallinnan-matkan, jota oli suunnitellut.

Hän ei aio kertoa, että tuntuu tympeältä.

”Ehkä joskus myöhemmin.”

Anja on päättänyt kysyä, ehtisikö tytär lapsineen tulla joulupäivänä syömään tai kahville. Välimatkaa on vain parikymmentä kilometriä.

Eevan nimi on muutettu. Väestöliiton verkkosivut isovanhemmille löytyvät täältä.
 

Vierailija

”Uskaltaisinpa kertoa, mitä oikeasti toivon isovanhemmuudelta” – Anja saa olla mummi vain pari kertaa vuodessa, Eeva liikaakin

Kuulostavat todella oudoilta ja inhottavilta molemmat tilanteet. Etenkin tuo, missä lapsi käy kerran vuodessa tapaamassa vanhempaansa (lastensa mummoa) pari tuntia. Aika yksipuoliselta kuulosti tuo näkemys - eiköhän tuollaiseen etäisyyden ottamiseen ole aina joku syy. Toinen tapaus kuulostaa siltä, että voi olla lapsen puolelta ihan ajattelemattomuutta ja mummon puolelta liikaa kiltteyttä. Ihmettelenpä sellaista ihmistä, joka loukkaantuu toisen kieltäytyessä lapsenvahtivelvollisuudesta koska on...
Lue kommentti

Missä lapset ovat aattona? Miten aika riittää kaikille? Bonusäiti Miia kertoo, miten uusperheen jouluaikataulut heidän perheessään ratkaistaan.

Uusperheen joulussa on paljon hyvää: Kun koteja on kaksi, lasten pitkät lomat on helpompi järjestää. Läheisten (ja lahjojen) määrä vain lisääntyy.

Huolia aiheuttavat usein aikataulut. Missä lapset ovat aattona? Mihin pukki tilataan? Riittääkö aika kaikille? Entä miten aikataulupalapeli ratkaistaan, kun elämässä on useampi kuin yksi uusperhe?

Kysyimme bonusäiti Miialta, 30. Miian perheeseen kuuluvat mies ja tämän 7-vuotias tyttö. Myös tytön äidillä on uusperhe. Joulun aikaan nähdään lisäksi molempien vanhempia, Miian miehen veljiä ja Miian kummityttöä perheineen. Myös Miian isällä on uusperhe.

1. Uusperheet ovat tuoneet elämääsi lauman uusia ihmisiä. Miten aika riittää jouluna kaikille?

”Mietimme joulua lapsen kannalta. Hän on aattoillan meidän kanssamme ja aattopäivän äitinsä luona. Vaikka olemme kaikki hyvissä väleissä, joulun aikataulujen sopiminen stressaa molempia perheitä. Olemme miettineet, voisiko joka toinen joulu olla tulevaisuudessa hyvä järjestely.  Kumpikin perhe voisi suunnitella jouluaan rauhassa.

Yritämme ajatella, että kummankaan perheen menot eivät ole arvokkaampia kuin toisen. Olemme tasa-arvoisia. Jonkinlainen jako on vain pakko tehdä.

”Yritämme ajatella, että kummankaan perheen menot eivät ole arvokkaampia kuin toisen.”

Tänä jouluna kokoonnumme isäni ja hänen vaimonsa luo. Kysyin isältäni ja hänen vaimoltaan, mitä mieltä he olisivat, jos mieheni äiti ja nuorempi veli tulisivat myös. Molemmat ottivat avoimin mielin kaikki vastaan.

Nyt isälle tulevat anoppini ja mieheni veljen lisäksi minun kummityttöni ja hänen äitinsä eli äitini sisko, oma siskoni ja hänen miehensä, isäni uusperheen mukanaan tuoma bonussisko ja hänen poikaystävänsä. Kaikki eivät tunne toisiaan, mutta hienointa onkin uuden rakentaminen.”

2. Yhteisjoulu on ihana ajatus, mutta mitä tehdä, kun kaikki eivät tunne toisiaan?

”Joulu on läheisten aikaa, ja silloin puhutaan paljon perheestä. Mietimme ensin, miltä muista tuntuu viettää joulua ihmisten kanssa, joita he eivät tunne. Isäni ei esimerkiksi ole koskaan tavannut mieheni veljiä.

Olemme miettineet ohjelmaa, joka puhkaisee jäykkyyden kuplaa. Hankimme joulurekvisiittaa, hassuja silmälaseja ja päähineitä, ja otamme yhteiskuvan ne päässä. Kaikki voivat olla hassuja ja omanlaisiaan.

Teemme myös itse piñatan, jota lapset ja ehkä aikuisetkin pääsevät mäiskimään. Sen jälkeen kukaan ei jaksa ujostella.

Ihaninta tässä joulussa on, että pääsemme näkemään poikkeuksellisen monta ja niin monelle tärkeää ihmistä. Hienointa on, että me mieheni kanssa tuomme kaikki yhteen.”

"Teemme piñatan, jota lapset ja ehkä aikuisetkin pääsevät mäiskimään. Sen jälkeen kukaan ei jaksa ujostella."

3. Iskeekö koskaan ulkopuolisuuden tunne? Miten siitä pääsee?

”Mieheni tyttö oli 5-vuotias, kun tapasimme. Minulla ei ollut omia lapsia, enkä ollut vielä ajatellutkaan koko asiaa. Kun kävimme ensimmäisillä kahveilla, mies kertoi, että hänellä on pieni tytär.

Muistan suhteen alkuajoilta lauseen ’eihän tässä mitään, ostetaan vain tytölle sänky tänne minun luokseni’. Se oli vaaleanpunaisten linssien läpi katsottu ajatus. Todellisuudessa uusperheessä tarvitaan paljon hyväksyntää ja omasta yksityisyydestä luopumista.

”Tunsin paineita huolehtijan roolista, vaikka ei olisi tarvinnut.”

Minulle aikuisen rooli oli kasvun paikka. Siihen liittyi ulkopuolisuuden tunteita ja kaikenlaisia pelkoja. Jos me saamme lapsia, rakastaako mies heitä yhtä paljon? Haluaako hän lapsia enää, kun se on jo koettu? Tunsin myös paineita huolehtijan roolista, vaikka ei olisi tarvinnut.

Puhuimme mieheni kanssa vaikeistakin tunteista, kuten ulkopuolisuudesta. Lisäksi luin paljon kirjoja uusperheen muodostumisen vaiheista. Se ei välttämättä tapahdu vuodessa tai viidessäkään. Vie aikaa, kun uusperheen identiteetti syntyy ja roolit muotoutuvat.

Kirjat antoivat vertaistukea. En ollut yksin ajatusteni kanssa. Se helpotti.”

4. Kun aikaa on rajallisesti, joku pahoittaa kuitenkin mielensä. Mikä avuksi?

”Toki sukulaiset kyselevät, mutta he ymmärtävät, että suunnitelmia ei voi tehdä niin, että kaikki ehtivät nähdä kaikkia. Aikataulujen sumpliminen ei ole hankalaa, se pitää vain hyväksyä. Lasta ei aina saa kaikkiin meidän perheen tärkeisiin juttuihin mukaan.

”Aikataulujen sumpliminen pitää vain hyväksyä. Lasta ei aina saa kaikkiin meidän perheen tärkeisiin juttuihin mukaan.”

Meillä on se ajatus, että ilman riitaa kun selvitään, on hyvä. Jos näyttää, että jostakin tulee ongelma, teemme kaikkemme, ettei tulisi.

Olen ollut kova stressaamaan, mutta miehelläni on sellainen ihana ajatus, että elämä otetaan vastaan sellaisena kuin se tulee. Tämä on luovimista: miten parhaaksi on ja mikä on milloinkin tärkeää.

Yleensä kaikki asiat järjestyvät jotenkin. Auttaa, kun yrittää ajatella asioita hyvän kautta. Minusta on ihanaa, että on paljon paikkoja, joissa käydä – verrattuna siihen, ettei olisi.”