KK selvitti pitkän suhteen salaisuudet kysymällä lukijoilta heidän parisuhteestaan. Lue, mitä lukijat ovat oppineet rakkaudesta vuosien varrella.

KK:n suuri parisuhdekysely selvitti, mikä on tärkein asia, jonka pitkään saman puolison kanssa olleet lukijat ovat oppineet rakkaudesta. Moni vastaaja on sitä mieltä, että hyvän parisuhteen taustalla on aina kaksi itsenäistä ja vahvaa ihmistä.

”On rakastettava, ymmärrettävä ja hyväksyttävä itsensä, jotta voi rakastaa toista.”

”Olemme molemmat oppineet seisomaan omilla jaloillamme. Osaamme olla myös yksin.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Aidan takana olet sinä itse"

Suhteen alkuhuuman laannuttua moni huomaa kumppanissa pieniä asioita, joiden toivoisi muuttuvan. Yksi on kuitenkin varma: vuosia saman ihmisen kanssa olleet tietävät, että toista on ihan turha yrittää muokata mieleisekseen. Toisen vikoihin keskittymisen sijaan kannattaa miettiä, mitä itse voisi tehdä toisin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Toista et voi muuttaa, mutta itseäsi voit kehittää. Jos molemmat tekevät näin, parisuhde menee parempaan suuntaan. Meillä mies on oppinut puhumaan ja minä en enää vatvo menneitä.”

”Kumpikin muuttuu joka tapauksessa vuosien varrella, toivottavasti parempaan suuntaan.”

"Jos jokin parisuhteessa harmittaa, vika on yleensä itsessä. Turha siitä on puolisoa syyttää tai vaihtaa. Aidan takana ei odota parempi asia, vaan se sama sinä itse.”

”Onnistuminen on kiinni siitä, että näkee itse vaivaa suhteen eteen. Yhteisen ajan järjestäminen, toisen kuunteleminen ja toisaalta tilan antaminen ovat tärkeitä asioita.”

”Parisuhde on kompromisseja: on oltava valmis joustamaan. Olemme oppineet, että avioliitto on tahdon asia. Tahdomme liittomme kestävän ja haluamme vanheta yhdessä. Olemme olleet naimisissa 31 vuotta.”

"Halit ja suukot ovat tärkeintä"

Parisuhteen alkaessa intohimo on yleensä huipussaan. Lukijat muistuttavat, että fyysistä läheisyyttä on pidettävä yllä myös vuosien vieriessä eteenpäin. Kumppania kannattaa halata, vaikka siihen ei olisi syytä. Hellät tunteet ja ylitsevuotava rakkaus toista kohtaan saattavat tulla arjessa esiin vasta kosketuksen myötä.

”Jokainen pari tarvitsee kahdenkeskistä aikaa. Vanhassakin suhteessa täytyy muistaa huomioida toista.”

”Seksi on tärkeä osa parisuhdetta. Se nivoo yhteen.”

”Tulinen rakkaus ja intohimo – ne haluan säilyttää koko loppuelämän. Niiden eteen on kuitenkin tehtävä töitä.”

”Jokapäiväiset halaamiset ja suukottelut ovat kaikkein tärkeintä.”

”Kun stressi käy kovaksi ja toinen vetäytyy omaan kuoreensa, parisuhdekin viilenee. Kun vain halaa ja silittelee pakolla, tunteet tulevat taas esille. Sylissäolo on tärkeää!”

Joskus pelkkä katse riittää. Yksi lukija muistuttaa, että kiireen keskellä on hyvä pysähtyä katsomaan puolisoa. 

”Joskus voi tuntua siltä, että tunteet toista kohtaan ovat kadonneet kaiken kiireen ja arjen keskellä. Mutta niin kauan kuin edes välillä tuntee perhosia mahassa kun katsoo puolisoa, tietää että tunteita on vielä. Perhoset muistuttavat siitä, että rakastan edelleen.”

"Älä ikinä vähättele puolisoa muille"

Lukijoiden mielestä parisuhteessa ehdottomasti tärkeintä on luottamus. Ilman sitä suhde ei kestä. Jos toinen osapuoli kuitenkin rikkoo luottamuksen, voi sen hankkia takaisin kovalla työllä – molempien niin halutessa. Lukijat muistuttavat, että luottamukseen kuuluu myös se, ettei puhu puolisosta pahaa ystäville. 

”Molemminpuolinen luottamus ja kunnioitus ovat parisuhteessa tärkeintä.”

”Tärkeintä on, ettei ikinä vähättele puolisoa muille, ei edes vitsillä.”

”Kannattaa valikoida sanansa parhaidenkin kavereiden kanssa. Pyrin puhumaan puolisostani vain positiivisessa mielessä, enkä harrasta juoruilua.”

”Luottamus on säilytettävä. Kun se menetetään, on se hankittava työllä takaisin, puhuttava ja selvitettävä. Tunteet vaihtelevat. Tärkeintä on säilyttää halu uskoa ja luottaa toiseen.”

Onnelliset parit osaavat keskustella asioista. Aina sanoja ei tarvita, vaan toisen voi antaa käsitellä tunteensa ensin rauhassa itsekseen. Rakkaus säilyy vuodesta toiseen, kun molemmat ovat rehellisiä sekä toisilleen että itselleen. 

”Puhuminen ja keskusteleminen on tärkeintä. Ja se, että oikeasti kuuntelee toista.”

”Anna aikaa. Jos huomaat, että puolisoa painaa jokin, anna ymmärtää että haluat auttaa ja kuunnella. Älä painosta.”

”Hyvän parisuhteen salaisuus on se, että jättää salaisuudet pois. Toisen kanssa on puhuttava kaikesta.”

"Kohtaa puolisosi aina niin kuin kohtasit hänet seurustelun alkuaikoina" 

Jokaisessa parisuhteessa on myös vaikeita vaiheita. Kriiseistä selviää, kun ei menetä uskoa toiseen ja pysyy rehellisenä. Lukijoiden ykkössääntö on se, että puolisoa ei saa ikinä pitää itsestäänselvyytenä.

”Kriisit lähentävät, kunhan pohja on kunnossa. Katkeruus ja epäkunnioittava puhe toiselle tai toisesta ovat pilanneet omien vanhempieni vanhuuden. Yritämme mieheni kanssa välttää sen.”

”Ei ole tarinaa ilman käännekohtia. Sama pätee myös elämässä. Ei kannata tuudittautua, vaan on mentävä virran mukana, käsi kädessä.”

"Täytyy ottaa riski ja antaa kaikkensa. Aiemmin en edes uskonut, että kaiken yli menevää rakkautta on olemassa. Tavattuani nykyisen puolisoni tajusin, mitä rakkaus todella on." 

”Lempeä asenne toista kohtaan on tärkeää. Rakasta toista varsinkin silloin, kun hän eniten sitä tarvitsee. Vaikka sinusta tuntuisi, että hän ei sitä ansaitse.”

Lukijat sanovat, että suhteen alkuaikoja kannattaa välillä muistella: miltä yhdessäolon ensimmäiset kuukaudet tai vuodet tuntuivat? Sitä tunnetta kannattaa tavoitella myöhemminkin.

”Rakkaus muuttuu. Hullaantuminen muuttuu rakastumiseksi ja sitten rakastamiseksi. Toiseen voi silti rakastua aina uudelleen ja uudelleen.”

"Huikea onni ei ole jatkuva olotila, mutta pienet hetket ovat sitäkin hienompia."

”Vaikka puoliso olisi jo tuttu, aina löytyy uusia piirteitä. Parisuhteelle ei tee hyvää se, että turtuu toiseen tai näkee puolison vain itsensä jatkeena. Kohtaa puolisosi aina niin kuin kohtasit hänet seurustelun alkuaikoina.”

 

Nettikyselyyn vastasi 173 ihmistä.

 

Solveig

Tyttäreni on ollut yhdessä nykyisen miehensä kanssa marraskuusta 2011. Oli ensihuuma, yhteenmuutto, ajoittain rankkaa työn suhteen molemmilla, lapsen tulo... Todella rankkoja vaiheitakin.

He ovat joidenkin asioiden suhteen hyvin erilaisia. Tyttäreni on hyvin energinen ja nopea, ja tekee asiat tässä ja nyt. Hänen miehensä on hidas ja vähän saamatonkin. Mutta, kun hän ryhtyy toimeen, syntyy jopa hämmästyttävää jälkeä.

Olin ajatellut, että nämä heidän erilaiset luonteenpiirteensä ovat liikaa heidän suhteelleen. Mutta ollessamme mökillä, tyttäreni sanoi miehestään: "Hän on Paras!" :0)

  • ylös 24
  • alas 28
Sisältö jatkuu mainoksen alla