Tuskallisten muistojen miettiminen stressaa, jäytää itsetuntoa ja ruokkii toivottomuutta. Näin pääset siitä irti.

Pyöriikö päässäsi aina sama levy? Pohdit tuttua ongelmaa uudelleen ja uudelleen. Suurentelet päässäsi epäonnistumisiasi. Mietit tilanteita, jotka mokasit, keskusteluja, joissa tuli valittua ne väärät sanat. Tai kenties palaat aina lapsuutesi kiusaamiskokemuksiin, nimittelyyn, häpeään ja väheksymiseen.

Tavasta kannattaa hankkiutua eroon: Itsetutkiskelu on joskus hyödyllistä, itsensä piinaaminen ei koskaan.

Tässä viisi hyvää vinkkiä siihen, miten lakkaat nakertamasta itsetuntoasi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1. Tunnista tunteesi

Mitä enemmän ryvet pulmissasi, sitä todennäköisemmin juutut negatiivisen kehään, josta ulos pääseminen on vaikeaa. Tiedosta tapasi ajatella. Mieti, millaisina hetkinä sisäinen surkuttelijasi pääsee ääneen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitä pikemmin hoksaat ajatustesi taas kerran vievän tuttuun suuntaan, sitä nopeammin voit päättää ajatella jotakin hyödyllisempää.

2. Mieti ratkaisuja

Ongelmien ajatteleminen ei auta, jos et aktivisesti etsi niihin ratkaisuja. Kysy itseltäsi, onko ikävälle ja mieltä vaivaavalle asialle tehtävissä jotakin. Yritä oppia erehdyksistäsi ja ratkaista ongelmiasi. Vain siten voit siirtyä eteenpäin.

3. Varaa kalenteriin huoliaika

Ota joka päivä vaikkapa parinkymmenen minuutin mittainen hetki, jolloin prosessoit vaikeita asioita. Pane tämä huoliaika vaikka tarkoituksellisesti näkyviin kalenteriisi. Kun huomaat märehtiväsi ja murehtivasi tämän aikaikkunan ulkopuolella, muistuta itseäsi päätöksestäsi.

Aikataulu auttaa asian työntämisessä pois mielestä ja estää sinua rankaisemasta itseäsi ikävillä ajatuksilla koko ajan.

4. Johdata ajatuksesi muualle

Se, että komennat itseäsi olemaan miettimättä ikäviä asioita, ei riitä. Saatat vain jumittaa niissä entistä enemmän.

Harhauta itseäsi esimerkiksi pysymällä kiireisenä: kuntoile, soita ystävälle, aloita kotona raivausprojekti. Se helpottaa pään siirtämistä toiselle taajuudelle eli ikävien ajatusten karkoittamista.

5. Harjoita mieltäsi

Mindfulness on avain hetkessä elämiseen. Kun olet täysin läsnä tässä ja nyt, menneet murheet kutistuvat ja niiden merkitys vähenee. Mielen harjoittaminen on taito, jonka voi opetella. Ajan myötä se vähentää menneiden murehtimista huomattavasti.

 

Lähde: psychologytoday.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla