Kirjoittaja muistuttaisi mielellään koiraansa Veikkoa.
Kirjoittaja muistuttaisi mielellään koiraansa Veikkoa.

Tuntuuko sinusta, että näytät aivan koiraltasi? Todennäköisesti näytätkin. Etkä pelkästään näytä, vaan muistutat koiraasi myös luonteeltasi. Lue miksi.

Kun hankin koiran, oli selvää, että haluan villakoiran. Ne ovat fiksuja, vikkeliä jaloistaan ja päästään. Höyrypäisiä, ylitunteellisia ja riemastuttavan läheisriippuvaisia, eli täydellisiä elämänkumppaneita.

En ajatellut, että valitsen villakoiran siksi, että näytän ihan villakoiralta. Vielä vähemmän ajattelin, että muistutan villakoiraa luonteeltani.

Tiede väittää toisin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sen mukaan valitsin Veikon, koska minulla ja sillä on samanlainen katse (kunpa olisikin), yhtä pitkä nenä (totta), samanlainen, poskilla roikkuva pitkä tukka ja samantyyppinen tohottava luonne.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Amerikkalaispsykologi Stanley Corenin mukaan on tieteellinen fakta, että ihmiset muistuttavat koiriaan. Hän paljastaa seuraavia, hassuja tutkimustuloksia:

  • Pitkätukkaiset valitsevat luppakorvan. Naiset, joilla on pitkä, korvat peittävä tukka, pitävät enemmän luppakorvista kuin pystykorvista. Kun pitkätukkaisia koehenkilöitä pyydettiin luonnehtimaan koirarotujen luonteenpiirteitä, he arvioivat englanninspringerspanielin ja beaglen lempeämmiksi ja uskollisemmiksi kuin basenjin ja siperianhuskyn.
  • Lyhyttukkaiset valitsevat pystykorvan. Naiset, joilla on lyhyehkö, korvat paljastava tukka, pitävät enemmän pystykorvista kuin luppakorvista.
  • Silmät ratkaisevat. Ihmisen ja koiran yhdistää samantyyppinen katse. Kun koehenkilöiden piti yhdistää koirien ja omistajien valokuvat toisiinsa, 80 prosenttia arvauksista meni oikein. Kun kuvia muokattiin niin, että sekä omistajasta että koirasta näkyi pelkästään silmät, arvauksista yllättävän iso osa, 74 prosenttia, meni yhä oikein. Koehenkilöt osasivat yhdistää parit, koska koirien ja niiden omistajien katseet muistuttivat niin paljon toisiaan.
  • Suosimme omaa luonnettamme. Valitsemme rodun, jonka luonne muistuttaa omaamme. Energinen ihminen valitsee energisen koiran, empaattinen empaattisen ja neuroottinen neuroottisen. Miksi? Järkisyistä. Haluamme koiran, joka tukee olemustamme ja elämäntapaamme. Toisaalta oma persoonallisuutemme muovaa koiraa. Jos olemme säikkyjä, reipas koiramme tuskin pysyy reippaana. 
  • Kasvatamme neropatteja. Tämänkin tutkimukset paljastavat: koiranomistajien on vaikea myöntää, että koiramme on meitä tyhmempi. Jostain syystä haluamme kuvitella, että koiramme on yhtä älykäs kuin mekin, piilevän neroutemme heijastuma. Jos pidämme itseämme poikkeuksellisen fiksuna, uskomme, että myös koiramme on poikkeuksellisen fiksu.
  • Ihanaa, näen naamani kuonossasi. Corenin mukaan valitsemme itsemme näköisen koiran, koska meillä on taipumus tykästyä asioihin, jotka tuntuvat tutuilta. Saamme tuttuudesta turvaa ja mielihyvää. Vaikka emme olisi erityisen ihastuneita naamaamme, olemme katselleet sitä niin paljon, että se tuntuu tutummalta kuin mikään muu. Siksi haluamme nähdä oman nenämme myös koirassamme.
Sisältö jatkuu mainoksen alla