Jos kaipaat helpotusta lievään ahdistukseen, hanki koira, kissa tai vaikka gerbiili. Lemmikistä on hyötyä paitsi psyykkiselle myös fyysiselle terveydelle, sanoo psykologi Tanja Honkanen.
Jokainen lemmikinomistaja sen tietää: kun murhe painaa, sydänsurut riipivät ja maailma kolhii, on paras painaa pää oman koiran tai kissan pehmeään turkkiin ja antaa huolien ajautua kauemmas.
Lemmikit lisäävät ihmisten tyytyväisyyttä elämään.
"Eläimellä voi olla merkittäväkin vaikutus ihmisen elämänlaatuun", sanoo psykologi Tanja Honkanen.
Hän tutki muutama vuosi sitten gradussaan eläinten vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin ja tyytyväisyyteen.
Niitä löytyi: kyselytutkimukseen vastanneet tunsivat lemmikin lisänneen elämään ilon tunteita ja onnistumisen kokemuksia.
Lemmikit toivat myös seuraa, turvaa ja rakkautta. Monet arvostivat lemmikissään niiden myönteistä ja mutkatonta elämänasennetta.
Kissa on stressipuskuri
Eläimiltä saatu sosiaalinen tuki voi olla jopa ihmisiltä saatua parempaa.
"Ihmisten kokemista terveyshyödyistä on tutkimusnäyttöä", Honkanen sanoo.
"Lemmikin seura tuntuu antavan eräänlaisen puskurin stressiä vastaan. Lemmikin koettiin lohduttavan, rentouttavan ja vähentävän tilanteiden ahdistavuutta."
Lemmikeillä voi olla myönteisiä vaikutuksia myös ihmisten keskinäisiin suhteisiin. Koirapuistossa on rattoisaa jutella muiden koiranomistajien kanssa ja kissan kanssa voi mennä mukaan rotuyhdistystoimintaan.
Lemmikki pitää lääkärin loitolla
Psyykkisen hyvinvoinnin lisäksi lemmikeillä näyttää olevan vaikutusta myös ihmisen fyysiseen hyvinvointiin. Esimerkiksi koiran kanssa on lähdettävä ulos lenkille säällä kuin säällä.
Lemmikki tuo arkeen rutiineja, ja lemmikistään huolehtiva omistaja pitää todennäköisemmin huolta myös itsestään.
Joidenkin tutkimusten mukaan lemmikinomistajat tuntevat itsensä lemmikittömiä verrokkejaan terveemmiksi, käyvät harvemmin lääkärissä ja ovat vähemmän sairauslomalla.
Koiranomistaja toipuu sydänkohtauksesta nopeammin kuin koiraton.
Eläimen silittäminen näyttää hetkellisesti alentavan ihmisen verenpainetta ja sydämensykettä. Koiranomistajat toipuivat jopa sydänkohtauksista koirattomia paremmin.
"Lemmikit saavat ihmisissä aikaan psykofysiologisia, hormonaalisia ja neurokemiallisia reaktioita, jotka lievittävät stressiä ja tuottavat hyvänolon tunteita", Honkanen sanoo.
Tylsinä hetkinä lemmikit tarjoavat seuraa ja viihdyttävät. Niiden puuhia seuraillessa ihminen keskittyy paremmin käsillä olevaan hetkeen ja unohtaa pienet huolet ja murheet.
Lemmikin kanssa leikkiminen antaa aikuisellekin sosiaalisesti hyväksytyn tavan hassutella ja leikkiä.
Ehkä tulevaisuudessa lemmikeistä voi olla enemmänkin terveyshyötyä, sillä joidenkin tutkimusten mukaan koirat pystyvät havaitsemaan omistajiensa epilepsia- tai diabeteskohtauksia etukäteen. Koiria olisi mahdollista kouluttaa tunnistamaan kohtauksen oireita, mikä voisi nopeuttaa hoitoon pääsyä.
Koira on karvainen terapeutti
Lemmikkien positiiviset vaikutukset hoitotyössä havaittiin jo 1960-luvulla, kun lastenpsykiatri Boris Levinson huomasi, että lapsipotilaiden hoito eteni paremmin, kun hänen koiransa Jingles oli paikalla.
Myöhemmissä tutkimuksissa on havaittu muun muassa ADHD- ja käytöshäiriöisten lasten keskittyvän paremmin koulutyöhön, kun koulupäivään sisältyy eläinten hoitamista.
"Eläimen tarjoama hyväksyntä on todella terapeuttista."
Suomessa on käytetty hevosia osana syrjäytymisvaarassa olevien lasten ja nuorten kuntoutusta. Vapaaehtoisvoimin järjestettävät eläinvierailut erilaisissa laitoksissa, kuten vanhainkodeissa, tarjoavat mahdollisuuden viettää antoisaa aikaa lemmikin kanssa.
Tanja Honkanen on havainnut eläinten terapeuttisen vaikutuksen myös omassa arjessaan. Hänellä itsellään on ollut koira ja hevonen.
"Lemmikit auttavat päästämään irti työasioista. Elämän karikoissa eläinten tarjoama pyyteetön seura ja hyväksyntä on todella terapeuttista."
Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 2/2016.