Jos ajaminen pelottaa, mieti miksi. Harhauta sitten mieltäsi ja lähde pystypäin liikenteeseen.

Noloin autoilumuistoni on se, kun ajoin pikkukaupungin keskustan läpi pitkät ajovalot päällä. Vastaantulijat vilkuttivat valojaan raivokkaasti, mutta en tajunnut, miksi.

Kun nousin autosta kaupan pihalla, vieressä seisoi poliisi. Mistäs sinä olet tämän auton saanut, hän kysyi nöyryyttävästi.

Traumaattisin autoilumuistoni on liittyminen kiihdytyskaistalta valtatien autojonoon. Vauhtia oli, mutta kaista alkoi loppua eikä kukaan antanut tietä. "Survaise nyt johonkin väliin", äyskähti vieressä istuva isä.

Pelottavin autoilu-uneni on se, jossa jarrut lakkaavat toimimasta. Vauhti kiihtyy, enkä voi kuin yrittää ohjailla.

Välttelen ajamista kolmesta syystä:

Häpeä siitä, että olen liikenteen typerin kuski.

Pelko, että aiheutan onnettomuuden.

Kauhu, jonka syytä en osaa nimetä.

Mies luottaa itseensä

Naiset ovat miehiä useammin epävarmoja kuskeja. Siihen saattaa olla kulttuuriset syyt: naiset arvostavat ajotaitoa vähemmän eikä heillä välttämättä ole tarvetta opetella sitä.

"Miehet saattavat ajaa jo ennen autokoulua ja tuntevat auton hyvin", sanoo liikennepsykologian professori Heikki Summala Helsingin yliopistosta.

Miehet myös luottavat itseensä enemmän ja ajavat kovempaa kuin naiset. Tai ainakin he ajavat kovaa, kunnes alkavat luottaa.

Naisten ristinä ovat nainen ratissa -vitsit. Ne antavat ymmärtää, että jo naisen aisteissa on jotain vikaa: hän ei pysty hahmottamaan, missä parkkiruudun rajat kulkevat. Jos kyydissä sattuu olemaan mies, hän antaa yleensä ainakin yhden "ystävällisen neuvon".

Ajo-opettajatkin ovat usein miehiä ja entisiä ammattikuskeja. Jos oppilaalla ei ole mitään tajua autosta, opettaja ei puhu samaa kieltä. Kun opetus keskittyy virheisiin, mieleen jää epävarma olo.

Pelkäätkö epäonnistumista?

On järkevää pelätä ajamista hieman. Kuskin alla on yli tonnin painoinen laite ja ympärillä elävä liikenne. Mitä kauemmin on ollut ajamatta, sitä vaarallisempaa se on.

Jotkut alkavat pelätä onnettomuuden jälkeen tai luettuaan uutisia kolareista. Kuvat ruttaantuneista autoista kummittelevat mielessä. Stressaantuneen mieleen voi tulla pakkoajatuksia: Mitä jos kääntäisinkin rekan alle? Stressi vahvistaa mielikuvia vaaroista.

Aina pelolle ei kuitenkaan ole selvää aiheuttajaa. Auto vain tuntuu hallitsemattomalta. Entä jos tulee vaikea tilanne ja töppään?

Jos pelkää virheitä eikä vaaroja, tuntee ehkä yleistä epäonnistumisen pelkoa, sanoo psykoterapeutti Sarianna Virpikari. Silloin kannattaa miettiä sen syitä.

"Liittyykö pelko vain autolla ajamiseen vai esimerkiksi tiettyyn ihmissuhteeseen? Ehkä joku on moittinut sinua aikaisemmin ratissa tai ajamiseen yhdistyy jokin muu ikävä tunnemuisto."

Sinulla on oikeus epäröidä

Virpikarin mukaan pelon voittamiseksi tärkeintä on oppia menemään myrskyn mukana, kunnes se laantuu. Pelosta voi päästä vain sen kohtaamalla. Se on kuitenkin hyvä tehdä vaiheittain. Suunnittele aikataulu, tavoitteet ja palkinnot.

Työnnä kielteiset ajatukset sivuun vaikka väkisin. Ajaessa on parempi laskea punaisia autoja tai valotolppia kuin ajatella tieltä luisuvia rekkoja.

Kannattaa karistaa myös se ajatus, että muut kuskit ajattelevat sinusta pahaa.

"Se on hirveän yleistä heillä, joita ajaminen jännittää", kertoo ajo-opettaja Aki Aaltonen helsinkiläisestä Malmin Autokoulusta.

"Jokaisella on oikeus olla liikenteessä. Suurin osa kuskeista ei ole aggressiivisia. Jos he näkevät, että epäröit, he yleensä yrittävät auttaa ja antavat tilaa."

Autokoulun merkityllä autolla on turvallista harjoitella, koska muut osaavat odottaa haparointia.

"Usein oppilaita jännittää, että auto sammuu valoihin. Silloin ajamme valoihin ja seisomme siinä tarkoituksella yhdet vihreät. Menikö takana olevan päivä pilalle kymmenen sekunnin takia? Tuskin."

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2014.

5 tapaa päästä ajopelosta

1. Pyydä apua

Mene autokouluun tukiopetukseen tai pyydä kyytiin kokenut kuski, joka osaa myös rauhoitella eikä pilkkaa. Puhu pelostasi.

2. Suunnittele hyvä ajo.

Ennen kuin lähdet ajamaan, käy läpi reitti ja hankalat kohdat. Tee mielikuvaharjoitteita, joissa ajat autoa ja vaikeatkin paikat menevät hyvin.

3. Ota tilasi.

Et ole liikenteessä toisten autoilijoiden riesa. Todennäköisesti he ajattelevat jotain ihan muuta kuin sinun epävarmuuttasi. Moni muukin pelkää.

4. Ota aikasi. 

Aja vauhtia, joka sinusta tuntuu turvalliselta. Älä silti matele. Jos taakse kertyy jonoa, päästä se ohi vaikka pysäkillä.

5. Unohda uhat.

Ole valpas, mutta lakkaa kuvittelemasta hirviä varjoihin. Älä kertaa mielessäsi mokia äläkä lue onnettomuusuutisia.

Missä lapset ovat aattona? Miten aika riittää kaikille? Bonusäiti Miia kertoo, miten uusperheen jouluaikataulut heidän perheessään ratkaistaan.

Uusperheen joulussa on paljon hyvää: Kun koteja on kaksi, lasten pitkät lomat on helpompi järjestää. Läheisten (ja lahjojen) määrä vain lisääntyy.

Huolia aiheuttavat usein aikataulut. Missä lapset ovat aattona? Mihin pukki tilataan? Riittääkö aika kaikille? Entä miten aikataulupalapeli ratkaistaan, kun elämässä on useampi kuin yksi uusperhe?

Kysyimme bonusäiti Miialta, 30. Miian perheeseen kuuluvat mies ja tämän 7-vuotias tyttö. Myös tytön äidillä on uusperhe. Joulun aikaan nähdään lisäksi molempien vanhempia, Miian miehen veljiä ja Miian kummityttöä perheineen. Myös Miian isällä on uusperhe.

1. Uusperheet ovat tuoneet elämääsi lauman uusia ihmisiä. Miten aika riittää jouluna kaikille?

”Mietimme joulua lapsen kannalta. Hän on aattoillan meidän kanssamme ja aattopäivän äitinsä luona. Vaikka olemme kaikki hyvissä väleissä, joulun aikataulujen sopiminen stressaa molempia perheitä. Olemme miettineet, voisiko joka toinen joulu olla tulevaisuudessa hyvä järjestely.  Kumpikin perhe voisi suunnitella jouluaan rauhassa.

Yritämme ajatella, että kummankaan perheen menot eivät ole arvokkaampia kuin toisen. Olemme tasa-arvoisia. Jonkinlainen jako on vain pakko tehdä.

”Yritämme ajatella, että kummankaan perheen menot eivät ole arvokkaampia kuin toisen.”

Tänä jouluna kokoonnumme isäni ja hänen vaimonsa luo. Kysyin isältäni ja hänen vaimoltaan, mitä mieltä he olisivat, jos mieheni äiti ja nuorempi veli tulisivat myös. Molemmat ottivat avoimin mielin kaikki vastaan.

Nyt isälle tulevat anoppini ja mieheni veljen lisäksi minun kummityttöni ja hänen äitinsä eli äitini sisko, oma siskoni ja hänen miehensä, isäni uusperheen mukanaan tuoma bonussisko ja hänen poikaystävänsä. Kaikki eivät tunne toisiaan, mutta hienointa onkin uuden rakentaminen.”

2. Yhteisjoulu on ihana ajatus, mutta mitä tehdä, kun kaikki eivät tunne toisiaan?

”Joulu on läheisten aikaa, ja silloin puhutaan paljon perheestä. Mietimme ensin, miltä muista tuntuu viettää joulua ihmisten kanssa, joita he eivät tunne. Isäni ei esimerkiksi ole koskaan tavannut mieheni veljiä.

Olemme miettineet ohjelmaa, joka puhkaisee jäykkyyden kuplaa. Hankimme joulurekvisiittaa, hassuja silmälaseja ja päähineitä, ja otamme yhteiskuvan ne päässä. Kaikki voivat olla hassuja ja omanlaisiaan.

Teemme myös itse piñatan, jota lapset ja ehkä aikuisetkin pääsevät mäiskimään. Sen jälkeen kukaan ei jaksa ujostella.

Ihaninta tässä joulussa on, että pääsemme näkemään poikkeuksellisen monta ja niin monelle tärkeää ihmistä. Hienointa on, että me mieheni kanssa tuomme kaikki yhteen.”

"Teemme piñatan, jota lapset ja ehkä aikuisetkin pääsevät mäiskimään. Sen jälkeen kukaan ei jaksa ujostella."

3. Iskeekö koskaan ulkopuolisuuden tunne? Miten siitä pääsee?

”Mieheni tyttö oli 5-vuotias, kun tapasimme. Minulla ei ollut omia lapsia, enkä ollut vielä ajatellutkaan koko asiaa. Kun kävimme ensimmäisillä kahveilla, mies kertoi, että hänellä on pieni tytär.

Muistan suhteen alkuajoilta lauseen ’eihän tässä mitään, ostetaan vain tytölle sänky tänne minun luokseni’. Se oli vaaleanpunaisten linssien läpi katsottu ajatus. Todellisuudessa uusperheessä tarvitaan paljon hyväksyntää ja omasta yksityisyydestä luopumista.

”Tunsin paineita huolehtijan roolista, vaikka ei olisi tarvinnut.”

Minulle aikuisen rooli oli kasvun paikka. Siihen liittyi ulkopuolisuuden tunteita ja kaikenlaisia pelkoja. Jos me saamme lapsia, rakastaako mies heitä yhtä paljon? Haluaako hän lapsia enää, kun se on jo koettu? Tunsin myös paineita huolehtijan roolista, vaikka ei olisi tarvinnut.

Puhuimme mieheni kanssa vaikeistakin tunteista, kuten ulkopuolisuudesta. Lisäksi luin paljon kirjoja uusperheen muodostumisen vaiheista. Se ei välttämättä tapahdu vuodessa tai viidessäkään. Vie aikaa, kun uusperheen identiteetti syntyy ja roolit muotoutuvat.

Kirjat antoivat vertaistukea. En ollut yksin ajatusteni kanssa. Se helpotti.”

4. Kun aikaa on rajallisesti, joku pahoittaa kuitenkin mielensä. Mikä avuksi?

”Toki sukulaiset kyselevät, mutta he ymmärtävät, että suunnitelmia ei voi tehdä niin, että kaikki ehtivät nähdä kaikkia. Aikataulujen sumpliminen ei ole hankalaa, se pitää vain hyväksyä. Lasta ei aina saa kaikkiin meidän perheen tärkeisiin juttuihin mukaan.

”Aikataulujen sumpliminen pitää vain hyväksyä. Lasta ei aina saa kaikkiin meidän perheen tärkeisiin juttuihin mukaan.”

Meillä on se ajatus, että ilman riitaa kun selvitään, on hyvä. Jos näyttää, että jostakin tulee ongelma, teemme kaikkemme, ettei tulisi.

Olen ollut kova stressaamaan, mutta miehelläni on sellainen ihana ajatus, että elämä otetaan vastaan sellaisena kuin se tulee. Tämä on luovimista: miten parhaaksi on ja mikä on milloinkin tärkeää.

Yleensä kaikki asiat järjestyvät jotenkin. Auttaa, kun yrittää ajatella asioita hyvän kautta. Minusta on ihanaa, että on paljon paikkoja, joissa käydä – verrattuna siihen, ettei olisi.”

20 prosenttia suomalaisista isovanhemmista ei ole yhteydessä lapsenlapsiinsa. Moni heistä haluaisi, mutta ei saa.

Väestöliittoon saapuvien kirjeiden, sähköpostien ja puheluiden perusteella nämä ovat 10 yleisintä syytä, joiden vuoksi isovanhempi ajattelee, ettei hän kelpaa lapsenlapsilleen:

  1. Puutun kuulemma liikaa perheen asioihin, vaikka yritän olla hienotunteinen.
  2. Lapsi ja hänen puolisonsa kommentoivat, etten osaa hoitaa heidän lapsiaan oikein. Teen aina jonkun virheen, vaikka yritän noudattaa heidän ohjeitaan.
  3. Miniä kelpuuttaa vain omat vanhempansa isovanhemmiksi. Minä en osaa mitään ja olen vanhanaikainen.
  4. Lapselle tuli avioero, ja hänen entinen kumppaninsa päätti katkaista yhteydenpidon minuunkin.
  5. Minusta ei ole mitään iloa. En ole isovanhempana tarvittu enkä toivottu.
  6. Olin liikaa poissa ja tein töitä, kun lapset olivat pieniä. Nyt lapsi ajattelee, etten osaa olla lapsenlapsenkaan kanssa.
  7. Minulla on tiukka taloudellinen tilanne, toisen puolen isovanhemmat ovat ylivertaisia hankintojen ja lahjojen suhteen.
  8. En ymmärrä nykytekniikasta mitään, älypuhelimista ja muusta, ja lapsenlapset suhtautuvat minuun halveksuen.
  9. Minun on vaikea liikkua lasten kanssa, en  pysty tarjoamaan virikkeitä lapsenlapsille, viemään vaikka puistoon tai teatteriin.
  10. Koti on liian pieni, joten lapsenlapset eivät voi tulla yökylään, kun eivät saa omaa huonetta.

Asiantuntijana perhesuhteiden asiantuntija, pari- ja seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaa Väestöliiton Vanhemmuus-tiimistä. Väestöliiton verkkosivut isovanhemmille löytyvät täältä