Millainen on hyvä perheenäiti? Tätä Kodin Kuvalehti kysyi 44 vuotta sitten, ja tätä kysyimme nyt uudelleen, samoin sanoin.

Nyt äänestäjien mielestä kaikkein tärkein hyvän perheenäidin piirre on, että hän pysyy ajan tasalla! Tätä äänesti äidin tärkeäksi ominaisuudeksi 83 prosenttia vastaajista.

Vielä vuonna 1971 tärkeimpänä perheenäidin ominaisuutena pidettiin säästäväisyyttä: jopa 93 prosenttia vastaajista arvosti silloin eniten tarkkaa markkaa. Säästäväisyys sai edelleen sekin kannatusta: sitä pidettiin toiseksi tärkeimpänä perheenäidin ominaisuutena. 

Selvää pudotusta 1970-lukuun verrattuna oli huolellisuuden ja ahkeruuden odotuksissa. Niitä perheenäidiltä odotti 1970-luvulla 87 prosenttia vastaajista. Nyt huolellisuutta arvostaa enää 65 prosenttia ja ahkeruutta 60 prosenttia. Ei siis hätää, jos välillä menee laiskottelun puolelle!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hyvin vähässä arvossa vielä 1970-luvulla oli "työssäkäynti kodinhoidon ohella". 44 vuodessa se on muuttunut tavalliseksi asiaksi ja kuuluu 61 prosentin mielestä hyvän perheenäidin elämään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kokkauksen suosiosta voisi luulla ruuanlaiton olevan toiveista kärkisijoilla. Äideiltä ei kuitenkaan enää odoteta samanlaista panosta keittiössä kuin ennen. Vielä 1970-luvulla yhdeksän kymmenestä katsoi, että hyvä äiti valmistaa itse ateriat ja on hyvä kokki. Edelleenkin aterioiden tekemistä toivoo äidiltä kolme viidestä.

Entä saako perheenäiti pitää huolta itsestään ja olla mukavuudenhaluinen? Vuonna 1971 mukavuudenhalua paheksuttiin: sellainen äiti sai olla vain 16 prosentin mielestä. Nyt joka toinen sanoo, että mukavuudenhaluisuus on äidin ominaisuutena ok.

Uhrautumista perheen hyväksi toivottiin äideiltä ennen enemmän kuin nyt. Nytkin joka neljäs katsoo, että äidin pitää huolehtia perheestään enemmän kuin itsestään. Muutama vuosikymmen sitten tätä mieltä oli kolme viidestä vastaajasta.

Koska kyselyn vaihtoehdot olivat 1970-luvun hengen mukaisia, tarjosimme  vielä tilaisuuden kertoa myös omin sanoin, millainen on hyvä perheenäiti. Lue tästä ajatuksia!

Kyselyyn osallistui maaliskuussa 2015 KK:n nettisivuilla 263 henkilöä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla